Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Klettersteigom na Veľký Grič

Diskusná téma K článku: Klettersteigom na Veľký Grič

Práce už mám tento týždeň po zuby, povedal som si poslednú októbrovú sobotu. A keď som obvolal moje chudiatka a oznámil im, čo sa od nich očakáva, ostal som nemilo prekvapený, pretože mi tentokrát dali košom. Nuž nevadí, pôjde Peťko na kopce sám.

FunTTomas

keďže nikto neponúkol záznam trasy, tak pripájam upravený záznam od kamaráta Arpáda (vďaka), dostupný na stiahnutie či pozretie na mape v tabuľke faktov pri článku alebo na mapy.hiking.sk/?gpx=hadlova_v…

FunTTomas

máte niekto gpx záznam prístupu na istenú trasu? Ak áno, dajte vedieť, pripojili by sme ho k článku na stiahnutie.

Lukasflip

sli sme to vcera s velkymi ruksakmi (do 20kg). pristup je dost problematicky, ale da sa to najst. retaze su po celej dlzke trasy. klobuk dolu pred ludmi, co sa o tu cestu staraju. naozaj sa oplati vyskusat.

Skutrjohny

da se prosim najit nekde popis trasy z Handlove k te ferrate ci dokonce nejaka mapa? pri nejhorsim bych si vytisknul ten popis, ktery uvedl autor clanku. dekuji

Dinoboy

Vystup sme absolvovali s bratom predvcerom. Naozaj pozoruhodna kuriozitka v tomto kraji. Najtazsie je retaz najst. Bez GPS by sme mali asi dost problem. Cesta z Handlovej (centrum) vedie mnohymi odbockami a krizovatkami. Takto aspon nie je na retazi tlacenica..:)

JurajDK

V jeseni pred rokom sme tade s priatelkou tiez chceli prejst, ale priznam sa, po vystupani asi 30 m hore retazou sme sa zo steny vratili-pud sebazachovy tak zavelil.Vratili sme sa spat na cervenu TZ z Handlovej a po nej vysli na vrchol. A nehanbim sa za to, kazdy by mal vediet realne zhodnotit svoje sily, schopnosti, skusenosti a zbytocne neriskovat, ved v nasich horach je dost krizikov a tabuliek... Vystupova rimsa na M.Rozsutec mi problem nerobi, ale tu pod Gricom som akusi tu istotu stratil.

Robbie

tigervegetarian: Moc díky za obsáhlou odpověď!

Tigervegetarian

Robbie: pokiaľ je človek zdravý a má skúsenosti s pohybom v takomto prostredí, tak to bez problémov vylezie. Myslím že väčšinou to ľudia chodia len tak, bez istenia sa, a bez prilby. (Aj keď jeden nikdy nevie... ale to aj v meste môže padnúť škridla na hlavu.) Aj keď nie je to až taký ľahký výstup ako by sa mohlo zdať, a najmä niekomu kto také niečo ide po prvý krát, prípadne sa bojí výšok, to môže robiť problém.

Prvá polovica cesty ide hore širokým žľabom, najprv je to pohodička, ale v hornej časti tohto úseku sa sklon terénu zvýši, a najstrmšie miesta sú (odhadujem) asi medzi 55 až 60 stupňami. Povrch je nespoľahlivý, všade sú andezitové lokre pomiešané s hlinou, tráva, a zopár skalných platní na ktorých sa nie je čoho chytiť. Reťaz je tam potrebná.

Druhý úsek je traverz vedúci do ľava, síce chodecký, avšak exponovaný terén; uzučký chodník vedúci priamo ponad steny, už v celkom slušnej výške. Po pravej strane je reťaz ktorej sa možno pridržiavať. Je dobre uchytená, akurát niekedy je prinízko, inokedy privysoko. Pokiaľ je človek otrlý, a má istý krok, prebehne to ako nič. Ale keby tam niekto trebárs dostal epileptický záchvat, tak sa zrúti dole. Čo sa týka ruksakov, ide o to čo je to stredne veľký ruksak. Taký šesť až sedem kilový v pohode, s dvanásť kilovou sviňou by sa mi to ísť nechcelo. Treba si zvážiť podľa toho čo má človek nachodené, a tak sa rozhodnúť. Ale je to asi najkrajšia cesta na tento vrch a oplatí sa ju prejsť.

Robbie

Ahoj, rádi bysme touto ferratou vystoupali za necelý měsíc při přechodu Vtáčníku. Je cesta v dobrém stavu? Dá se to zvládnout i se středně velkým batohem a bez ferratového setu? Jít bez helmy také není velké riziko?

Pf

Značenie z Handlovej na V.Grič to je zážitok !!! Pozdravujem značkárov .

Peťko

Alino:
Veď ja o tom viem, preto by bolo na teba škoda kredit míňať, aj tak by si nešiel.

Alino

Petko a mne si nedal vediet ze ides na Gric Feratou. A som aj celkom rad. Aj tak by som nesiel. Ja moc nelubim vysky. :-)

Peťko

Zolohoj:
Keďže si členom HK Prometeus, vieš o danej oblasti asi najviac. Preto ďakujem za spresnenie informácii.
Mimochodom, viem si v skalách Baštového múru predstaviť aj náročnejšiu zabezpečenú cestu. Čo tak niečo také postaviť? Trebárz aj s príspevkom z EU.
Aj keď vy túto cestu nevoláte feratta, keďže na jej vybudovanie je použitá reťaz, má právo cesta niesť názov feratta, resp. klettersteig. Hlavne, keď Handlová bola kedysi Nemecké mesto. Ale naozaj sa tam oplatí ísť a určite si ju vychutnám i v zime.

Merhorn

Nebojiime nebojiime, uz balime batohy a takmer vyrazame :DD

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum