Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Mont Blanc I.

Diskusná téma K článku: Mont Blanc I.

Mont Blanc alebo Monte Bianco (4810 m n. m.), teda „Biela hora“, je najvyšším vrcholom Álp. Omylom sa niekde uvádza ako najvyšší bod Európy. Tento primát však prináleží kaukazskému Elbrusu (5642 m n. m.). Biela hora tak kraľuje len západnej časti starého kontinentu. Cieľom tohto článku je poskytnúť ucelené informácie, ktoré by mohli byť užitočné pri príprave na zdolanie Mont Blancu. Preto sa v prvej časti zameriam na fakty a subjektívne pocity z výstupu budú obsahom druhej časti.

Mrnka

tak som si prezrela ich stranky. Menu v restauracii aj po rusky:-))
Zda sa, ze to este nie je uplne dokoncene, ale zakaz naozaj plati.
Osobne si myslim, ze povolit stanovanie mohli. Ved sa to da riesit aj rozumne- zaviest poplatok, pocet stanov limitovat a limitovat aj cas stanovania. Nuz co, casy sa menia.

Pitr

Troška to tu zbytočne kombinuješ.
Pretože tam nejde o to že by využívali služby chaty, lebo aj to sa dá ošetriť tak ako je to na Tete Rousse. Tam keď chceš stanovať pri chate, tak by si sa mal nahlásiť, zaplatiť pár drobných a služby chaty môžeš veselo využívať, okrem iného aj horolezeckú kuchynku, kde v teple topíš sneh alebo varíš.

Eric

Hej, jasne mi to je, ved aj inde nie su stany hned pri chate vitane. Je to kvoli tym, co si pri chate postavia stany, ale uzivaju si komfortu niektorych sluzieb chaty (teplo, hajzliky, pivo,...). Chcel by som ale vidiet ako ma ide niekto "pokutovat", keby som si chcel vecer postavit stan napriklad na dome du gouter :)))

Peter61

Eric , tak ako napisal vcera pitr.

....."The new refuge will substitute the 1960 old one, which will be destructed. The annex will be turned into a winter refuge. Classified site: camping and bivouac are forbidden."

Eric

Pokial viem, v Alpach je az na par vynimiek tolerovany bivak (aj v stane) v pasme nad hranicou snehu, od mrku do svitu :) Takze v podstate aj nad Guterom. Ten "zakaz" skor plati pre takych, co si tam postavia stany za bieleho dna a kludne ich nechaju postavene aj dva - tri dni. Toto ich hlavne se.. ehm, stve a preto su uz viac-menej nepriatelski voci akemukolvek naznaku vlecenia stanu na kopec.

Pitr

Stanovať je tam zakázané už niekoľko rokov. Len sa to moc nerešpektuje, ale raz príde horska policia a pokuty budu lietať a po nich aj bivakujúci.
Cahta tam stojí už 2 roky, v septembri ju otvorili. Ešte majú zvýšiť kapacitu.

Tiež by som nechcel aby sa pod Gerlachom bivakovalo. Hned by tam bolo smetisko, takže ich dôvody chapem. Chatu nepotrebuju naplniť, lebo je stále plná a kapacita je oproti dopytu asi 1/3.

Mrnka

trochu po funuse, ale ze sa nesmie stanovat pri guterke. Fiha, docela ma to prekvapilo a zaujimala by ma pohnutka. Smeti? Alebo chcu regulovat pocet navstevnikov (kedze ubytovanie na chate je limitovane)? Ale obmedzit pocet navstevnikov asi nie, to by mohli predsa tak, ze by sa na vystup davali povolenia, teda urcity pocet a ten by kontroloval nejaky \"ranger\". Takto na prvy pohlad sa mi to javi ale tak, ze pohnutka spociva v tom, aby sa zvysil pocet platiacich navstevnikov, teda pocet na chate. Aj ked osobne co mam skusenost, tak v peknom pocasi pocas sezony nehrozi, ze sa volne miesto bez rezervacie najde. No ale ako vidim, stavaju druhu chatu.. Hmm, doba sa meni. Kazdopadne v stane pri Guterke to bol zazitok.Taky nizkopolozeny BC:-) Nadherna priroda a oblaky pod nami. Este dobre ze sme to stihli ked to bolo povolene:-)
p.s. odpadky som tam vtedy nevidela, ale je mozne ze s pokrokom doby aj tie pribudli.

Hefaistos

po vystupeni zo zubacky a zbadani stanu mozete tiez ocakavat otazky typu kam s tym idete a ci viete, ze je to zakazane (Gouter) atd.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum