Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Mont Blanc I.

Diskusná téma K článku: Mont Blanc I.

Mont Blanc alebo Monte Bianco (4810 m n. m.), teda „Biela hora“, je najvyšším vrcholom Álp. Omylom sa niekde uvádza ako najvyšší bod Európy. Tento primát však prináleží kaukazskému Elbrusu (5642 m n. m.). Biela hora tak kraľuje len západnej časti starého kontinentu. Cieľom tohto článku je poskytnúť ucelené informácie, ktoré by mohli byť užitočné pri príprave na zdolanie Mont Blancu. Preto sa v prvej časti zameriam na fakty a subjektívne pocity z výstupu budú obsahom druhej časti.

Littleflower

"chybička se vloudila.."
buď som zle zadal popis fotiek pri uploade článku alebo nejaký škriatok zapracoval..

  1. fotka - samozrejme ľadovec Bionnassay je vpravo
  2. fotka - tu chýba popis, dopĺňam: "Orlie hniezdo"
  3. fotka - profil výstupu na chatu Gouter a ďalej na Dome du Gouter (čiarkovane), pohľad z Aiguille du Midi
  4. fotka - správne má byť údolie Chamonix
Mifo78

Diky za pekny clanok a informacie v nom. Nenasiel by sa este niekde zaznam trasy vystupu cez gps ?

Slnko

Tak s tym "omylom", ako najvyssim vrchom Europy, je to sporne. Skor sa niekedy omylom uvadza ako najvyssi Elbrus. Lebo hranica medzi Europou a Aziou ide popod Kaukaz. Ale je to len vec definicie, logicky by mala ist hrebenom.

Funttomas

Slnko: vôbec nie je pravda, že prírodné hranice (nie politické atď.) logicky vedú hrebeňmi. Hranice vedú aj dolinami, riekami, jazerami, hrebeňmi atď. Jednoducho kadekoľvek. Asi napíšem článok Mt. Blanc vs. Eľbrus, aby sme mohli rozviesť väčšiu polemiku…

Adushka

Clanok je urcite dobra prirucka, "ako hore", zahrnajuc naozaj vsetky potrebne info.. tesim sa na pokracovanie :)

Kossuri

Prikláňam sa k názoru, že Mont Blanc je najvyšší vrchol Európy.

Target11

Ak niekomu zalezi na tom ci stal na najvyssom vrchu nech si vylezie na obidva a ma to.
Diskuisa by sa mala viest k clanku. Pockajme si na clanok od Funttomasa a tam diskutujme o europskom primate. Tu sa prebera Mt. Blanc.
Tiez sa tesim na pokracovanie tohoto clanku. Aj ja mam v plane ist sa pozriet do tejto oblasti a informacii nikdy nie je dost.

Peťko

Výborne podané potrebné informácie.
Len slová" pokorenie hory" nie sú vhodné vetné spojenie. Horu nepokoríš. A zvlášť nie Mont Blanc, kde každoročne zahynie cca 150 ľudí. Ja osobne som bol tento rok svedok, ako v rebre pod Gouterkou šarapatil blesk a odniesli si to slováci jedným smrťákom a nejakými ďalšími zraneniami. Okrem nich tu za týždeň zomrelo desať ľudí. Takže voľba, idem, alebo nejdem bez vodcu, inštruktora, sprievodcu, musí byť veľmi dôkladná a turista bez skúseností by tu bez sprievodcu nemal čo robiť. Ale, stáva sa to veľmi často a potom pribúdajú v štatistikách čierne čísla.
Kto sa ale chystá na Blanc, tomu prajem veľa šťastia a dobré počasie.

Littleflower

to petko:
pokorenie hory, myslim, ze v nejakej diskusii sa uz toto oznacenie preberalo. moje jednoduche ponatie: uspesne vysliapanie na horu/kopec s pokorou. preto som pouzil vyraz "pokorenie". urcite tym nemyslim vystup za kazdu cenu a za kazdych podmienok v zmysle dalsi "odfajknuty" kopec.

Bdel

podla mna je najvyssi suter europy Elbrus. Tu definiciu, ze hranica ide predhorim Kaukazu poznam, ale je to dost pritiahnute za vlasy. Cisto subjektivne sa mi zdal Blanc technicky narocnejsi. Pripajam sa k petkovi, spojenie "pokorenie hory" je velmi nestastne.

Peťko

littleflower:
Z tvojich viet je my jasné, že to nemyslíš tak, ako si to napísal. Ale pozor! Nie vždy naše vyslovené slová skutočne znamenajú to, čo myslíme. Preto aj "pokorenie hory" skutočne znamená, že hora nám podľahla a väčšieho a úspešnejšieho tvora ako je turista, na zemi niet. Pozor omyl, čierne štatistiky nepustia.

Eric

Dobry clanok, chvalim, len neslo by tam niekde uvadzat aj ceny, nech mame trochu predstavu, ci je to tak ako inde v Alpach, alebo "silene" ako vo Wallisoch a podobne ? :))

Littleflower

to eric:
co sa tyka cien, viac-menej sa daju vyzistit z prilozenych liniek. cenu som spomenul len za vodcu. aj to je len orientacne,lebo kazdy ma ine sadzby. okrem neho, v pokracovani bude spomenuta len cena za chatu pocas vystupu na mb, kde sme boli ubytovani. doprava (spotreba, dialnicne poplatky) da sa vycitat z viamichelin.com. ceny lanoviek a zubaciek vid compagniedumontblanc.com.
ubytko zase vid chamonix.com a nasledne accomodation a vyberies si tip ubytka a polohu. su tam uvedene odkazy na jednotlive ubyt. zariadenia, prinajhorsom aspon telefon.
to mifo78:
zaznam trasy z vystupu z gps nemam zatial k dispozicii. gps pouzival prazsky clen expedicie. poslal len profil.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum