Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Mont Blanc II.

Diskusná téma K článku: Mont Blanc II.

Mont Blanc alebo Monte Bianco (4810 m n. m.), teda „Biela hora“, je najvyšším vrcholom Álp. Omylom sa niekde uvádza ako najvyšší bod Európy. Tento primát však prináleží kaukazskému Elbrusu (5642 m n. m.). Biela hora tak kraľuje len západnej časti starého kontinentu. Kým prvá časť bola venovaná "suchým" faktom, v tejto časti pridávam subjektívne pocity z výstupu na Mont Blanc. V článku sú uvedené informácie o výstupe (ako aj zostupe) z francúzskej strany a to cez chatu Gouter.

Peter61

Sima Martausová v sobotu ráno o 8.00 v rozhlase na Slovensko (aj) o M.Blancu

Andomakac

neviete ci sa lyzuje aj v lete Vallée Blanche, ci len ak si samovrah???

Peter61

Na Ref.Tete Rousse lesrefugesdumassifdumontblanc…
je tusim takato moznost, ale ci v sezone (ked je chata plna) to mozu pouzivat aj neubytovani. V stanoch v BC sme nechavali vsetko, nebol problem.
Na Ref.Gouter je mozne tieto veci nechat na drzovku na polickach v predsienach.

Mifo78

Pocul som, ze na Tete Rousse a takisto na Gouteri su nejake odkladacie uzamykatelne skrinky, v ktorych sa daju nechat veci nepotrebne pri dalsom vystupe. Vie o tom niekto nieco viac ? Plati sa za to, alebo je to len pre ubytovanych ? ...

Peter61

Xlapi, vy ste to zmakli celkm OK, aj ked asi zastruhany vlas ...
Raz poobede som od BC pri WC Tety Rozy cumel ako puk, co tam v strede kuloara ludia stoja 10 minut. Bol tam este (7/08) sneh, ten sa vytopil tak , ze ked druzstva v strede kuloara zsitili, ze "odsedavaky" su kratke a na ocelove lano nedosiahmu, tak sa prevazovali. Ale slo o druzstva, ktore ZOSTUPOVALI, a teda sli tam druhykrat! Ti, co by sli z I, alebo Cosmic Route, by sa s navazovanim asi neparali. Na druhy den rano po tme sme v tom boli tiez po usi, akuraz ze to previazanie mi (dufam) netrvalo tak dlho. O mesiac neskor sme si to s inou partiou nacvicovali medzi stromami v kempe. Tohto roku uz tam je na zaciatku traverzu tabulka s obrazkovym navodom

OndrejP

atk nebolo mi vsetko jedno ale v tej chvili pracovali instinkty a mozog uplne samostatne. uvedomil som si to az potom, ale bol som dost unaveny na to aby som to nejak dalej rozoberal. a ked mam pravdu povedat, ani si nepametam, ci som mal prilbu, ale asi ano :-)

Jonathan.sk

..no nie je bohvieaký pocit, keď vieš že svoj život nemáš stopercentne vo vlastných rukách. Môj parťak bol z toho taký zdesený, že dole odmietol tade zostúpiť, a museli sme ísť popod Grand Mullets po ľadovci.

OndrejP

no priznam sa ja som tam na ceste dolu z MB kluckoval ako zajac. na povel "mozes" od pozorovatela (nieco ako strazca v krdli surikat) som vybehol a asi tak v strede som vbehol do roja malych asteroidov, tak som si tam nacvicil zopar uhybnych manevrov, brankarskych pohybov ako pri penalte na futbale (hadas kam to pojde), kratkych sprintov do stran a potom rychly finis na druhej strane :-)

Peter61

Jonathan, mas 100 % recht. Ospravedlnujem sa novicom.
Teda vazne: Tie kamene, ktoré nepocujeme sa odrazat, su najvacsi zabijaci, lebo svistanie vzduchom okolo hlavy pocut omnoho neskor, ako ked sa daco odraza od skal vysoko nad nami.
Ked sme v pohode presli kuloar, pohlady nahor hore boli zrazu hororove: kudoly prachu vysoko nad nami. Okamzite pistalky, krik. Vsetci stihli, helikopotvora nelietala.

Jonathan.sk

...Peťo, nepleť tu ľudí: loker najprv počuješ lebo rachoce, až potom ho vidíš.
Niektorí to môžu zobrať vážne...)).
A konkrétne ten" volantový" v kuloári som zbadal až pár metrov nad sebou, ale svišťanie bolo počuť už pár sekund skôr.

Peter61

Ked ma trafi velky kamen a mam prilbu, aspon budem vyzerat dobre v truhle a nebude babracka s identifikaciou DNA.
Jonathan : "naprv sme kamene poculi a az potom videli " :-) vidis, a to nas ucili, ze svetlo je rychlejsie ako zvuk :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum