Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ako na skialpinizmus I.

Diskusná téma K článku: Ako na skialpinizmus I.

Skialpinizmus – horské lyžovanie je určite jeden z najkrajších športov. V tomto článku sa vám pokúsim naznačiť, čo je vhodné si zaobstarať, ak sa rozhodnete venovať sa mu. Pokúsim sa spomenúť aj na čo najviac výrobcov skialpinistického výstroja, aby ste mohli ďalej klikať, vytvárať si predstavu, skompletizovať si informácie a v konečnom dôsledku sa dopracovať k tomu správnemu vysnívanému výstroju.

Raymond

Tie lyze kupoval jeden HV, ktory prevadzkuje Hudy v Kosiciach, aspon tak nam to hovoril pri tohotorocnom vylete na Gerlach, kde som sa nahodou ocitol po tom, co kamaratova manzelka nemohla, ale poukza bol zaplateny. No, je to naozaj velmi smutne, ake pomery vladnu v dnesnej spolocnosti. Asi dostatocne nenasypal do schvalovacej kapsicky a tak transakcia nepresla :-).

Bikemartin

ok beriem späť, na Golanských výšinách s modrými prilbami na hlavách mohla byť fajná lyžovačka ;-)

Janovarga

@bikemartin
asi sa budes divit, ale slovensky vojaci uz v syrii lyzovali..takze tie skialpy zas take zbytocne nemusia byt..

Phalike

Prave som to docital v novinach, Slovakistan ako vysity :(

Peter61

Lubo, vynimky na vytahovanie noh z lizyarok pocas turi su ( zriedkave).

Ja som napriklad chytil otlaky jak svina, lebo "Sak 600 m na Brncu dojdem"

Kamarat si pri vynaske tusim na Windy Corner menil fusakle ako prevencia recidivy omrzlin.
Jeho partak sa len tak z hecu odhodlal na tuto megaoblubenu operaciu tiez a ahaho ! nohy biele, uz zacinali !

(poznamka pre tvrdasov: ponozky si nemenili navzajom, ale za suche z plecniaka)

.ph :
to sa mne nemoze stat! (na Brnakurze mi cmajzli vlozky.)

.ph

Niekedy palia chodidla aj od ludskej hluposti. Pred rokom som isiel z Brncalky do Baranieho sedla a celu cestu som nadaval, ze to nie je mozne ako ma strasne palia chodidla. V sedle som vyzul lyziarky a zistil som, ze v zhone som na chate pri obuvani vymenil vlozky a prava bola v lavej topanke a naopak :-) odvtedy ma chodidla nepalia.

Lubo

Na skialpovej ture menit ponozky, susit, ci cokolvek spojene s vytahovanim noh z lyziarok je krajne nepravdepodobna cinnost :-). Skor treba systemom pokus-omyl dojst na pricinu.

Peter61

Andrej :
susit/menit ponozky je urcite ucinne, ale na to musia byt podmienky : pocko alebo chata. V terene pri slote to moze byt dobry zahul.

Andretn

A samozrejme k tomu je treba topanku zatianut tak, aby noha nemala vôľu, ale zase aby nebola prilis tuho zatiahnuta... co sa odrenin na prednej strane holene tyka, tak je to absolutne individualne, niektori ludia su na to citlivi a maju s tym problemy, ini nie. Tu na to predvaju gelove naplaste, tie pomahaju okamzite.

Andretn

Na net prispievam minimalne, len ak mam naozaj pocit, ze mam co povedat k teme a od vcera premyslam, ci napisat :) V podstate ste sa dopracovali k spravnemu vysledku - palenie chodidiel vznika ked sa zide viacero veci - noha ma trochu vole v lyziarke a pri slapani je to trenie medzi chodidlom, ponozkou a vlozkou. Najvyraznejsie je to vsak vtedy, ak je noha vlhka - ci uz spotena alebo sa do lyziarky tlaci sneh a topi sa tam. Prva pomoc je vyzut sa a vysusit, pripadne vymenit ponozky a nenechat to dojst az do stadia otlakov. No a toto si dovolim tvrdit po 9 sezonach odlyzovanych ako lyziarsky instruktor, ktory ma za sebou cca 10 dni oducenych prave s tymto problemom :) da sa to vydrzat, ale chce to zatat zuby a fakt kazdu volnu chvilu vysusit nohy.

Peto z BB

Tie faktory zrejme posobia spolocne. Ale az by som si mal tipnut, tak cenu pre vitaza ziska Peter61 za to, ze ako prvy spomenul to spravne dotiahnutie lyziarok, co moze byt faktor s najsilnejsou vahou vplyvu. Aspon pri mojich odreninach vpredu na holeni urcite.

Alebo za to, ze ak je pricinou palenia pot, tak ten co viem najlepsie odvadza kombinacia siloniek a trekovych ponoziek. Silon pokial viem je najmenej nasiakavy, resp.niekde tvrdia ze ako jediny vobec nenasiakne. Ale zas najviac kuse :( - az aj "kusanie" prispieva k paleniu, asi by som spodnu ponozku skusil z co najviac Coolmaxu.

O muzoch slapacoch v damskych silonkach som tiez dost vela pocul. V debatach na Kamienke, a cestov domov z nej, aby som nahodou nebol zmazany pre off-topic z kateogorie "politika tu nepatri" :)). Inac dnes na Chopku parada :)

Sirup

mozes sa po viacdnovej ski turistike dopracovat k presileniu svalstva chodidla a smiech ta prejde,hodne to boli

Sirup

to :adushka vymen si tu vlozku co tam dava vyrobca do papuc za ozajstnu vlozku,

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum