Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma problem s varicom f1 spirit coleman

Diskusná téma problem s varicom f1 spirit coleman

ahojte. mam problem s varicom f1 spirit od colemanu.dnes som si chcel v prirodicke uvarit caj. ked som nastartoval varic, na moje prekvapenie horel strasne malim plamenom, aj ked som ho vypeckoval na plno. plamen bol taky slaby, ze ani poriadne nedokazal rozpustit sneh v esusi. najprv som si myslel, ze uz dochadza bomba, ale ked som snou zahrkal bola poloprazna. ttakze koli nedostatku plinu to byt nemohlo. neviete nahodou kde sa mohla stat chyba? varic pouzivam cca pol roka a takto zblbol asi treti krat, ale pred tym sa to vzdy dalo nejak do kopy samo po zhasnuti, zahrkani s bombou na ktorej bol varic a dalsom zapaleni. ak je to upchata triska mohli by ste mi poraditt ako ju vycistit? vopred dakujem.

HALUZAK

No ja mam tiež ten varič a naposledy mi to robil tiež ale to bolo vonku - 10 stupnov. takže možno je dôvod tá zima... ked som varil bomba bola zvonka uplne zmrznutá....

Juraj1607

teraz bola ties podobna kosa. ale podla mna by to nemalo byt teplotou... aspon dufam lebo potom som si ho kupil zbitocne...a este som zabudol dodat ze pri vareni sa plamen stale zmensoval az tak ze skoro zhasol...

Rujir

No ak si varil dnes alebo vcera, tak to bola asi celkom zima, nie? Takze s najvacsou pravdepodobnostou to bude tym. Bomby obsahuju zmes propanu a butanu. Nikdy si sice neviem zapamatat ktora, ale jedna z tychto zloziek proste ostava v minusovych teplotach kvapalna, takze plynove horice horia v zime dost biedne.
Moznosti su tri - kupit zimnu zmes, nejak zohriat bombu (aspon rukami, v spacaku a pod.) alebo cez zimu varit na benzinaku. :-)
PS: Vyskusaj varic najskor doma pri izbovej teplote a s inou bombou. Ak to bude robit stale, budeme spekulovat dalej. ;)

Juraj1607

skusil som ho v izbe a isiel ok.mali ste pravdu bolo to asi tou kosou... rano bolo asi -15. rujir spominal si nejaku zimnu zmes. myslis ze to pomoze?a dostat ju kupit bez problemou? mohol by som vas este poprosit o te navod ako vycistit tu trisku. chcem spravit mensiu udrzbu. dakujem pekne za rozlusknutie orecha :-))

Peter61

Bola kartusa v snehu ? ak ano tak asi to ochladzovanie urobilo svoje (bod 4 v svts.sk/index.php?a=101)
Aku si mal kartusu ? Butan ma bod vau 43 st.C., propan -5 st, izobutan -11 t.C. Na zimu su u nas zda sa mi najlepsie kartuse 4 Season Mix od Primusu, alebo izobutanove od MSR (tie som nevidel v obchode dsot davno). Dobre zavetrie odrazi teplo od varica na kartusu. Butanove kartuse su dobre na leto k moru (Ciernemu a pod.)

Pepo_SK

Cao, mne to urobi sem tam aj zo zimnou zmesou. Ale to len pri starte. Alebo kratko po nom.
Staci zahriat trisku a je po probleme. Problem pri plynovych varicoch nieje ani tak v tlaku ako to ze pri unikani plynu cez trisku sa tato ochlazuje. Cez leto to clovek nepostrehne ale v zime ked je pod nulov sa moze stat, ze triska zamrzne.

Juraj1607

peter61- ten clanok je perfektny. dakujem. a mal som kartusu od colemanu 30%propan 70% butan a ano bola v snehu.pravdepodobne to je pricina ak vychadzam z vasich skusenosti... myslite ze pomoze ked okolo varica postavim aluminatku??

Axel

Neviem, kde som to cital (zeby na hikingu?): niekto odporucal najprv zohriat v pokrievke od esusu trochu vody, do nej polozit kartusu a tak varit zvysok.

Peter61

Clanok je starsi, diky Juraj , ale okrem zeravych noviniek vo varicoch sa odvtedy az tak vela nezmenilo... Alumatka Ti urobi zavetrie, ale ak das blizie, pripalis ju. Treba kupit zavetrie, alebo aspon obycajny Alobal, ale pozor na pripecenie plastovych casti varica (f1 spirit coleman to tusim ma) Kup si aj tutrojnozku, dobru xut.

Boro

Ja tu bombu surovo zohrejem nad kúskom tuhého liehu. Viem, že je to trošku o hubu, ale čo už. Jedným z receptov je aj naplniť si kartušu plynom z bomby do motorových (napr.vysokozdvižných)vozíkov. Tam sa dáva zmes, ktorá aj v zime horí ako ďas.

Peter61

Boro, zohrievalo sa to aj nad svičkou, tiež o hubu. Vieš zohnať čistý propán do VZV ? U nás je iba 10 kg fľaša, menšie som nenašiel. V CH sa na chaty vozia aj obrovské fľaše s propánom, u nás - pokiaľ viem- tak zmes PB.

Boro

Peter61,áno, aj ohrev pod sviečkou je riešenie.Čistý propán zohnať neviem, ale prepúšťali sme si z velkých fliaš z VZV do 2,5 kg flaše a odtial už sme to normálne plnili do kartúš pre varič. Ale počul som, že ak sa dohovoríš zo zvážacou službou a dáš im 2,5 kg bombu, tak ti ju naplnia čistým propánom. Ale , ako hovorím,len som to počul.

Stanislav

Hello darlingovia, chcem ist cez vikend slapat na sever Chopku, niekde krajom zjazdovky. Nikdy som tam nebol, mam pred sebou len toto jasna.sk/…/zima Kade sa mam vybrat? A ako je to tam s parkovanim. Kedy treba rano prist aby som sa dostal co najblizsie ku svahu. Dakujem

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum