Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Zimný Chleb

Diskusná téma K článku: Zimný Chleb

O tom, že Peťko je občas masochista, už dávnejšie nepochybujem. Ako sa inak dá vysvetliť, že po namáhavej sobotnej túre na Klosterwappen v Schneebergu, kedy som sa domov vrátil pred polnocou, som si v nedeľu naplánoval ďalšiu snežnicovú túru. Tentoraz na Slovensku, v Malej Fatre, na 1646 m vysoký Chleb.

Tarazed

Zdravim, podobny vylet, iba s vystupom aj na V. Krivan a zostupom do Terchovej som si dal ja vcera :) Taka vianocna prechadzka. V celej Malej Fatre snad nebolo ani duse. Ved kto by sa do toho vetra trepal. Na hrebeni bolo najmenej nieco cez sto km/h a miestami sa boj s vetrom menil na boj o zivot, najmä v okoli strmych zlabov ktore sa spustaju v oblasti chlebu do vratnej doliny... vietor okrem snehu a ladu presuval aj kamene a vsetko mozne, myslim, tym aj seba, lebo nedalo sa zotrvat na mieste ani na drsnom podklade a pre chodzu bolo treba vyhladavat iba hrany, a trciace balvany na ktorych sa mohol clovek zapriet proti vetr resp. sa dalo po nich dobre plazit :) Nakoniec z toho vzisiel celkom zaujimavy zazitok, pekne fotky a tiez ponaucenie, uz chapem, preco tam nikto nebol :D

Peter61

Pitr, poniektoré časti NP sú protiústavné.

Pitr

Vďaka za ozrejmenie, no aj tak to nič nemení na tom, že návštevné poriadky u nás sú s veľkými obmedzeniami a nedostatkami.

Peter61

Kukám sko puk na tie hlášky k prechádzke lavinóznou MF... Možno iba tlačovou chybou vypadla autorovi zmienka o teste stability a piepsoch....A pritom všetko je na webe, iba treba cvičiť, cvičiť, cvičiť, ako hovoril največší lavínový odborník V.I.L.

laviny.sk/

Jjano

Ani jedna z tých stránok/spoločností neponúka heliskiing v nijakom národnom parku. Zjavne si myslíš, že celá Aljaška je národným parkom, ale nie je to tak. My sa bavíme o turizme (vrátane heliskiingu) v národných parkoch, ich mapku si môžeš pozrieť napríklad nps.gov/state/ak/. V nich je prevádzka helikotér zakázaná, resp. je povolená iba na špeciálne účely, ako je záchrana, výskum, filmovanie a pod. a aj na to väčšinou potrebujú povolenie vopred.

Jjano

No, Pitr, Tvoje argumenty sú síce neotrasiteľné :-), ale faktom je, že sa nemýlim.

Pitr

Nemám moc chuť zapájať sa do debaty ale stačí dať na google niečo v tom zmysle a nie je problém nájsť x videí, x spoločností, x reportov a pod.
A pochybujem že v USA - krajine nekonečných možností je to zakázané, takže si myslím, že sa mýliš.

Jjano

Reakcia na Pitr: 01/03/09 12:45
Neviem, čo myslíš s heliskiingom v aljašských národných parkoch, ale v amerických národných parkoch (a teda ani na Aljaške) nie je povolené rekreačné používanie vrtuľníkov a to ani na súkromné, ani na komerčné účely.

Vrsan

Nuz, mam pocit, ze s lavinovm katastrom na hiking.sk to nemusi vyjst... Chlapci z SLP maju z toho trochu mindrak...

Macinko

Ak je pre niektorých diskutujúcich problematika dostupnosti serióznych informácii o lavínach /myslím problematiku lavínového katastra a pod, ktorá tu bola spomínaná/ zbytočnosťou tak mi ich je naozaj ľúto. Tým ktorí sú ochotní pustiť sa do takejto práce treba držať palce ak im už ináč nevieme pomôcť, pretože dobrých informácii nie je nikdy dosť. A ak tento článok aj keď sú naň rôzne ohlasy napomôže dobrej veci, je potrebné pisateľa pochváliť a nie ho zatracovať.

Janka chatárka

Ja to tu moc nechcem rozvádzať, ale mám za sebou aj takú skúsenosť, keď sme spod Hromového dve hodiny ťahali v snehu a vo víchrici 100-kilového chlapa, ktorý by sám už určite nebol došiel a dnes by tam bol niekde ďaľší krížik...a bol namakaný, bol dobre oblečený,mal nachodené a tú trasu poznal.Alebo dvaja mladí, ktorí sa 6 hodín točili medzi Chlebom a Hromovým a stále nevedeli, kde sú. Horská prešla okolo nich 3x a nevideli sa....aj tí prežili.A čo ďaľší? Nech je to výstraha pre všetkých, ktorí si myslia, že poznajú terén.Nie je to pravda - v zime neplatí nič z toho, čo ste tam videli v lete. Žiadne chodníky, žiadne letné časy, žiadne orientačné body, na ktoré ste zvyknutí...ja viem, že to všetko ovládate.Ale čím dlhšie som na tej chate, tým viac o tom pochybujem...

Bikemartin

Súhlas s Mirom. Dobrou ´terapiou´ je aj fotoportfólio náčelníka Strediska lavínovej prevencie. Foto s polonahou mŕtvolou s lavínou amputovanou nohou mám stále pred očami...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Pavel Forgáč k článku: Medvedica Išiel som okolo 9.3.2024. Do búdy zrejme trochu zateká. Strecha by už potrebovala väčšiu opravu. Inak ok. Dnu čisto. Pri útulni pribudol nový veľký prístrešok s …

+ 33 ďalších príspevkov