Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Projekt: lavinove drahy v turistickej mape

Diskusná téma Projekt: lavinove drahy v turistickej mape

V diskusii k clanku z tury v Malej Fatre vznikol napad, ze by sa v turistickamapa.sk mohla pridat vrstva lavinovych drah. Kedze vsak ide o pomerne zlozitu temu, radi by sme k tomuto projektu prizvali viacerych ludi, ktori by s nim vedeli pomoct. Ci uz sprostredkovanim vhodnych kontaktov, alebo pri samotnej realizacii. Akakolvek pomoc sa rata a verim, ze do buducej zimnej sezony bude mozne toto obohatenie mapy spristupnit ludom v zaujme vyssej bezpecnosti.

.mato.

POdla mna je to super napad zakreslit do mapy lavinove drahy. Mam pocit ,ze dostat sa k takymto informaciam nie je vobec jednoduche a to co tu citam na fore ma v tom len utvrdzuje.
Takze tuto iniciativu jednoznacne vitam. Ak by sa vam podaril aj nejaky 3D model , ktory by zohladnoval aj momentalny vyhlaseny lavinovy stupen, bola by to uplna parada - myslim ze pre lepsiu orientaciu a predstavivost by to bolo velke plus.
samozrejme netreba zabudat ani na samotne rozhodovanie sa uz priamo v terene.

Inak neviete kde maju zimne mapy?
lebo ani v knihkupectvach ani v outdoorovych obchodoch som ich nejako nevidel

Alpanista

ja som data z lavinoveho katastra ziskal od SLP pre skolske ucely. Mam zdigitalizovanu malu studenu dolinu vo VT. musim potvrdit ze to bolo slusne byrokraticke dotahovanie za co sa mi aj ospravedlnovali ale vraj to tak musi byt. Hlavnou podmienkov ziadosti bolo: DATA NEBUDU POUZITE NA KOMERCNE UCELY! zo strany HZS je snaha zdigitalizovat vsetky lavinozne pohoria, ale aj ked to bude hotove neviem kedy to bude volne dostupne pre verejnost.

Honza286

Tak objevil jsem na netu mapy Tater, kde jsou snad lavinové svahy vyznačeny (je to popsáno jako nebezpečná místa) - mapytatr.net$ret

Lubo

Martin,

to bolo skor v rovine zvolania :-), k predmetnym datam by sa aj tak podla danej normy dostat nedalo. Preto verim, ze sa s HZS podari najst spolocnu rec. Zial u nas ani v celej EU nie su statnom vytvorene/financovane geo data urcene na bezplatne pouzitie, tak ako je tomu napr. v USA.

Je jasne, ze kto sa chce pohybovat v lavinovom terene, nestaci si mu kuknut mapu a ist. Musi vediet co robi. Napriek tomu si myslim, ze uvedena informacia moze byt pre nasu mapu prinosna.

P.S. a turisticku mapu pouzivas? ;-)

Bikemartin

Lubo, no nepripravujes si dobru podu pre rokovanie s HZS/SLP, ked tu a priori vytahujes zakon o slobodnom prístupe k informaciam ;-).

Inak, topografia je len castou lavinovej problematiky, ved vies. Nech sa ludia radsej ucia urobit snehovy profil a test stability. Neviem si dost dobre predstavit, ze si planujem zimnu turu podla cerveno-oranzovo-zltej mapy, ktoru by si vytvoril podla roznych sklonov terenu. Ale mna neber ako reprezentativnu vzorku, lebo ja ani hikeplanner nepouzivam ;-)

Bacaardi

ja som za! Lubo mudro vravis, aj ked ti nerozumiem:-))))).

Lubo

Napadlo ma riesenie v pripade, ak by HZS s nami do toho nesli:
Digitalny model reliefu (DEM) mame k dispozicii, z neho sa da zistit sklon svahu. Podla definicie lavinovosti 25,30,35+ stupnov by sa urobila mapa, ktora by farebne zodpovedala jednotlivym stupnom lavinoveho nebezpecenstva. Samozrejme by sa to muselo pracne rucne osetrit podla jednotlivych lokalit (ci je alebo nie je porast, aky porast, skaly, etc).
Podla tohto by si kazdy skusenejsi zimny turista vedel zvazit, ci tam v danej situacii ist alebo nie...
Co vy na to?

Jjano

Ako píšeš, všetko sa dá vyriešiť, keď s chce.

To s tou nevyhnutnou nepresnosťou prognózovania je pravda, ale iste by to išlo vyriešiť vhodnou sprievodnou formuláciou, napríklad aj na obchodnom registri či na katastri je uvedené, že výstupy z nich nie sú použiteľné pre právne úkony. Niečo podobne by mohlo byť aj tu: kataster je iba informatívny a jeho zostavovatelia nie sú zodpovední za škody ním spôsobené bla-bla alebo také niečo - chce to len dobrú poradu s právnikom.

To s tými autorskými právami pri vektorizácii som nepochopil. Autorské práva sú jedna vec, tie zostávajú iba autorovi a ak dielo bez oprávnenia použije niekto iný, tak je to trestné, a vektorizácia je druhá vec - je to len forma spracovania nejakých údajov. Prípadný únik informácií môžu riešiť zmluvne. Otázkou navyše je, či sa na to vôbec nejaké autorské práva vzťahujú, v tom sa nevyznám. Má SHMU autorské práva na predpovede počasia? Alebo je to niečo iné?

-)

Vrsan

Nuz, podla mna v prvom rade by SLP urcite mrzelo, ze lavinovy kataster na web zavesi niekto iny... Obavy vsak maju najma z praktickeho vyuzivania takychto informacii, kedy sa nezodpovedni ludia mozu dostat do pruseru... Su to pochopitelne velmi citlive informacie, SLP celi castej kritike za prognozovanie, pretoze ich predpovede ci hodnotenia lokalne nemusia byt uplne presne. Ak napriklad vyhlasia v pohori 2. stupen, lokalne to moze byt celkom inak. Ak sa v takomto pripade stane nestastie, verejnost im pojde po krku... Podla mojich informacii musia najst formu, ktoru zverejnia lavinovy kataster na webe bez toho, zeby ich v pripade pruseru niekto mohol napadnut. Na tom sa vsak mozno dohodnut, ak by to vedeli posunut aj pre hiking.sk. Tiez som im ponukol spolupracu pri vektorizacii, tam je zase problem s autorskymi pravami. Proste, podla mna by sa urcite naslo riesenie, keby sa chcelo hladat, ale ako som napisal na zaciatku...

Lubo

Vrsan, aky je rozdiel, ci sa dohodnu s nami na forme a sposobe uverejnenia a tym, ze to spravia o x,y,z rokov sami?
P.S. a co tak vyuzit zakon o slobodnom pristupe k informaciam?

Jjano

Aj keď je HZS moja obľúbená organizácia a vážim si ich, tak ak je ten lavínový kataster robený za verejné peniaze, tak jeho zverejnenie nezávisí od ich rozhodnutia, ale sú povinní zverejniť to prinajmenšom na vyžiadanie podľa infozákona. Niežeby to niekto išiel urobiť, píšem to len aby to na HZS vedeli (keďže toto iste čítajú :-)

Vrsan

Takze lavinovy kataster na hiking.sk tak skoro zrejme nebude. SLP totiz po negativnych skusenostiach s verejnostou tieto informacie velmi poskytnut nechce. Hladaju vsak nejaky sposob, ako by lavinovy kataster mohli sami a bez rizika zavesit na web, takze sa asi musime nechat prekvapit...

Lubo

Pre vsetkych, koho tento projekt zaujal, planujeme male stretnutie, kde sa definuje ciel a vytvori material, s ktorym oslovime HZS na oficialnu spolupracu.
Predbezne miesto: Mala Fatra
Trvanie: vikend ... spojime to aj s vybehom do hor :-)
Termin: hlasujte tu >>> doodle.com/8n93y97dn8ta4ryq

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum