Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Dva dni v Krkonošiach

Diskusná téma K článku: Dva dni v Krkonošiach

Hoci českých turistov je v slovenských horách ako maku, slovenský turista v horách českých je skôr výnimkou ako pravidlom. Keď som dostal pozvánku pridať sa k českej výprave do Krkonôš dlho som neváhal. V množstve nerealizovaných turistických plánov totiž už dávno figurovali aj tieto české hory.

Lukas

Ahoj. Pridá sa niekto do Krkonôš tento víkend (14.-15.12)?
Má byť pekne, bežkárska sezóna už snáď nebude v plnom prúde, tak ešte nebude narváno.
Odjazd z TN alebo ZA, najlepšie v piatok večer.

Sedlo

pro Mária: Jeseníky a Beskydy jsou nádherné hory stejně jako Krkonoše, ale nezdevastované komercí. Apeluji na Slováky, chraňte so své nádherné hory, aby nedopadly jako naše Krkonoše. Nehoňte lidi, že přespávají na hřebenech, ale odolávejte tlaku komerce a peněz, které vaše božské hory zlikvidují !

Mário

Jones, kompromisem může být třeba takový přechod Rychlebských hor spolu s Králickým Sněžníkem. Po cestě jsou jen dvě "horské" chaty: Paprsek a Pod Návrším.
V Jeseníkách se taky dá krásně potoulat. Např. po trase Ovčárna - Vysoká hole - Jelení hřbet - Františkova myslivna - Dlouhé Stráně - Mravenečník - Loučná nad Desnou. Je tam toho ale daleko víc. Rozhodně míň chat než v Krkonoších nebo Beskydech, ale zase o trochu víc než na Fatrách.

Eskimo

Aj ja mám radšej Veľkú Fatru a slovenské hory vôbec... ale myslím si, že treba vidieť jedno aj druhé lebo aj Krkonoše majú niečo do seba. A s tou neporušenou prírodou - kiežby si mal pravdu...

Sedlo

Pro mne je mnohem lepší a příjemnější pobyt v neporušené přírodě na Slovensku jako např. na Velké Fatře, než se proplétat desítkama sjezdovek a stovkama chat v komerčních Krkonoších.

Ind_jones

Pietro dobre vystihl podstatu tech nasich ceskych "velehor". Krkonose lezi v pasmu byvalych nemeckych "Sudet", stejne jako Jizerske, Krusne hory, apod. Turistika podporovana casto nemeckymi horskymi spolky, apod. tu dobre fungovala uz v 19.stoleti. Odtud taky velmi husta sit chat, resp. boud. Pri jednodenni trase tak clovek potka nekolik takovych mist, kde posedi, da si pivko a jde dal:-) S tim souvisi i mnozstvi vsudypritomnych a vsudeslysitelnych turistu :-D Celkove si myslim, ze zimni turistika je v Krkonosich lepsi. Do Krkonos s lavinovymi svahy se v zime nevyda kazdy jako v lete a taky asfaltky (ktere mi tu vadi) jsou prikryte snehem. Taky doporucuju vsem aby prijeli, jen tak lze srovnavat s podobne vysokymi, avsak diametralne odlisnymi pohorimi jako je Velka Fatra, Chocske vrchy..Sam hledam odpoved na to, co je lepsi, snad nejaky kompromis, ale takove hory se hledaji tezko...

Pietro

Aha, takze dva tyzdne pred mojou "hrebenovkou" z Rokytnice n.Jiz do Svobody n.Up. Po Spindlerku sa dalo, potom hmla az do Janskych Lazni...Na buduci rok to dufam vyjde lepsie.

Eskimo

Ad. pietro:
boli sme tam 7. a 8.10.2006. A s tým počasím to bola fakt smola, lebo na Slovensku bolo celý ten víkend pekne. Front sa zastavil v Čechách a vypršal sa nám na hlavy 8-) Inak s tvojou charakteristikou môžem len súhlasiť... napriek tomu sa to oplatí všetko vidieť a dúfam, že sa tam ešte niekedy pôjdem znova pozrieť (v krajšom počasí)

Pietro

Ako na objednavku sa zverejnil tento clanok, mam otazku pre autora. Ktory vikend ste to podnikli? To hmliste pocasie cez vikend mi je totiz tiez zname.
Krkonose by som charakterizoval ako hory "germanskeho typu". Velke mnozstvo boud, sustredenie sa hlavne na zimnu sezonu, lyzovacka za zapadne ceny a fantazia pre bezecke lyzovanie. Na jednej strane nahorne plosiny, raseliniskove louky, na druhej strane hlboke doly konciace miestami kolmymi stenami s vodopadmi. Velke mnozstvo asfaltovych ciest, ktore vedu k vacsine chat aj do vysky napr. 1400-1500m. Niektore boudy akoby sa ocitli na kopcoch iba omylom a vobec neladia s okolitou prirodou (Vosecka, Labska, niektore polske napr. drevenemu chramu podobna meteostanica(?) na Violiku), no des. Odporucam zazit ceske najvyssie hory so svojimi plusmi i minusmi.

Eskimo

no VKÚ má možno pocit, že ešte stále má na mapy monopol... inak v pôvodnej verzii článku som ich aj pokritizoval, že na vku.sk$ret nemajú o svjom mapovaní českého turistického priestoru ani zmienku (do finálnej verzie sa to - zrejme v záujme zmenšenia dĺžky článku na rozumnú mieru -už nedostalo)... k tým dvom zásadným rozdielom by som pridal ešte tretí - aj v mape sú namiesto časových údajov pri značkách číselne uvádzané kilometre (čo mne osobne prekáža viac než absencia tieňovania či údajov o nadmorskej výške obcí - nie som si úplne istý, ale zdá sa mi, že nadmorská výška obcí je uvedená v textovej prílohe)... pokiaľ však ide o slovenské turistické mapy, tak si stále myslím, že tie harmanecké sú najlepšie...

Lubo

Môžu si za to sami.
Úroveň ich komunikácie smerom k cieľovým skupinám má vážne medzery. Pre informáciu, neboli ochotní poskytnúť svoj produkt pre recenziu tu na Hikingu - musel som si atlas kúpiť pre tento účel. SHOCart svoj atlas doručili cez svoju partnerskú firmu ešte v deň môjho kontaktu.
Som si istý, že keby VKÚ trochu lepšie zvládali marketingovú komunikáciu, boli by úspešnejší ako SHOCart ... minimálne našom trhu.

Boro

Na českom,rovnako ako na slovenskom trhu existujú dvaja výrobcovia máp.Prvým je VKU Harmanec,ktorý ako "vojenský kartografický" disponuje už tradičnými informáciami a podkladmi a kedysi bol jediným výrobcom máp v celom Československu.Dodnes vydáva mapy pre KČT v mierke 1:50 000, ktoré sa odlišujú od slovenských máp tým,že majú vrstevnice po 10 m,nemajú tieňovanie a nemajú údaje o nadmorskej výške obcí.Samozrejme,že sú tam aj iné rozdieli,ale tieto sú najviac očividné.Druhým výrobcom je česká fy.Shocart,ktorá sa velmi silne tlačí na obidva trhy a je dosť úspešná.Tak že,VKU Harmanec nie že úspešne expanduje na český trh,ale neúspešne ustupuje na oboch trhoch.Bohužial.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma