Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Chata Ipeľ

Diskusná téma K článku: Chata Ipeľ

Pohoria stredného a severného Slovenska akoby zatienili krásu pohorí, ktoré stoja v južnej časti našej vlasti. Jedným z týchto pohorí je aj Burda, ležiaca na brehoch riek Dunaj, Hron a Ipeľ. Keď sa vyberiete objavovať jeho krásu, môže vám na nocľah dobre poslúžiť terasa poľovníckej chaty Ipeľ. Verím, že tu strávite ničím nerušenú noc a načerpáte silu na ďalšie vaše putovanie.

Pavel Forgáč

Búda pod Kráľovou horou už neexistuje ale na lúke je pekný posed. Nie je pri ňom vnadenie a rebrík pomaly zarastá kríkmi, takže veľmi používaný nebude. Dnu by sa vyspali tak dvaja ľudia. Prípadne je dobrý na prečkanie búrky. A ešte asi 400 m od chaty Ipeľ priamo na modrej značke sa nachádza drevená búda v ktorej majú poľovníci sklad na krmivo. Bolo tam len trochu kukurice inak nič. Tiež by sa dal využiť na núdzový nocľah.

Pavel Forgáč

Na chate je od napísania článku veľa noviniek. Pribudol mohutný prístrešok s posedením hneď pri chate. Je fakt veľký a tak určite ochráni aj pred lejakom. Tiež je tu ešte jeden prístrešok ale v tom je drevo a za chatou je aj latrína. Tiež tu pribudla studňa, ktorá je však uzavretá. Pri chate je však kohútik a tiekla z neho voda prúdom ako z vodovodu. Či je pitná neviem. Radšej by som filtroval/prevaril. Stále ku chate vedie odbočka z modrej značky, takže turisti sú tu asi vítaní. Veranda na chate je inak po starom. Stav k 29.10.2022.

Boro

Vďaka chalani, asi tam niekedy tento rok skočím.Páči sa mi tá kombinácia hôr a poriadnej rieky okolo.

Tono

Ahoj Boro, mam pre Teba tip na dvoj az trodnovu turu v tomto kute SK. Zacal by si v obci BINA, kde by si ju celu obisiel po mohutnom vele hradiska, pekne vyhlady na okolie. Vid hrady.sk/?castle=25 V oci by si navstivil pekne opraveny romansky kostol a rotundu. Zisiel by si k brehu Hrona a po jeho brehoch by si presiel na okraj obce Kamenin. Tu sa velmi opalti vidiet krasne zachovale valove opevnenie dreveneho hradu. Tu je presna poloha hradu turistickamapa.sk/?x=18.65049…
Dalej by si isiel popri Hrone az k ústiu Hrona do Dunaja hiking.sk/…/burda-pod_burdou.… Tu sa da taborit, v Kamenici nad Hronom je fajn krcma (dve), obchod... Tu by som nastupil na tur. zacku a presiel na razc. Skaly vyhliadku, odtial po modrej do Chlaby. Z nej po brehu Ipla by som presiel tzv. Ipelsku branu, ktora sa konci pri obci Lela. Tam sa da napojit na hradzu Ipla. Pokracuj stale po hradzy, proti prudu Ipla. Prejdes okolo Salky az sa dostanes pred obec Male Kosihy. Tu Iplel vytvoril mensi usek polokanonu, kde zapadny breh sa dvyha asi 10 nad vodnu hladinu. V stredoveku tu stal hrad, z ktoreho sa dochovala mohutna priekopa a niekolko prvkov opevnenia. Poloha je tu turistickamapa.sk/?x=18.75949… a tu turistickamapa.sk/?x=18.75838…
Stale pkracuj po hradzy okolo Pastoviec, Bieloviec k Ipelskemu Sokolcu. Ked narazis na most zeleznice cez Ipel, prejdi ho a na druhej strane natrafis na polnu cestu, ktora ta dovedie az k Vyskovciam nad Iplom. Tu mozes navstivit lokalitu hradu a v krcme zakoncis turu.
Boro, toto som ja absolvoval, keby si sa tadial vybral, daj vediet, napisem alebo zavolam podrobnejsie. Pri pozerani trasy si zapni aj vrstvu Hrady.

Servus!

Tono

Jjano

Boro, den v Burde sa da zakoncit lenosenim na plazach (!) Dunaja juzne od Chlaby, pekne miesto na ohnik a noclah (ak nie su komare) je sutok Ipla a Dunaja.
Hned pri Burde, priamo na druhej strane Ipla, uz v Madarsku, je potom pohorie Borszoni, ktore zatial este nepoznam, ale uz vela ludi mi povedalo, ze je velmi dobre na turistiku, vela znacenych chodnikov, zaujimavosti a pod. Da sa tam prejst zeleznicnym mostom cez Ipel juzne od Chlaby, jeho sucastou je lavka pre pesich.
Ponúka sa aj pohorie Pilis na druhej strane Dunaja, medzi Szentendre, Visegradom a Ostrihomom. Mam to tam trochu pochodene, tiez velmi dobre vyznacene trasy, teren zhruba nieco ako Male Karpaty a pod. Zaujimavostou je napriklad hrad Visegrad (krasne vyhlady) alebo dedinky so slovenskou mensinou, kde sa clovek obmedzene dohodovi aj po slovensky (napr. mlada krcmarka v Pilisszantlaszlo nema zo slovencinou problemy :-)
Na druhu stranu Dunaja sa da dostat mostom Marie Valerie v Sturove, ale to je okluka, na madarskom useku su kompy cez Dunaj, to je iste lepsie.

Boro

Tak sedím s mapou v ruke a pozerám na to pohorie Burda a vidím, že to je naozaj len taký "výspa" či posledné kopce na Slovensku. V každom prípade prítomnosť Dunaja pod kopcami je dosť atraktívna a nevšedná. Lenže, celé pohorie je tak na 3-4 hodinky aj s prestávkami a čo potom ďalej. Máš nejaký tip na pokračovanie, napr. po maďarskej strane ???

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum