Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Úsek Čertovica - Ramža opäť schodný!

Sprava NAPANT

Ludek poslal tieto info na vedomie aj nam, aby sme ich uverejnili na webe NAPANTu.
O znaceni na hrebeni vieme, ale je to plne v kompetencii KST. Podla nas to tiez tae dramaticke nie je ... Co sa tyka Ramze, podla poslednej obhliadky nasho strazcu su vytrhnute dvierka z pece, zatial sme nenasli cas a peniaze ist to opravit (sice nam Ramza nepatri, ale spolu so SZOPK Nizke Tatry sme ju davali do poriadku, tak by mse v tom mali pokracovat...). Pri tej prilezitosti by sme preznacili aj chodnik k vode. Ak niekto nasiel bazinu, tak bol asi naozaj niekde inde :-)
Ak bude mat niekto dalsie info, dajte vediet, napr. aj ci je plny kontajner a mame brat vozik na odvoz smeti.
Vdaka, Ado Mezei, S-NAPANT

ps - zial, web NAPANTu nestiham aktualizovat :-( takze ma nekamenujte

Bobo7

skus si to prejst v opacnom smere ;) nevravim, ze je to na bludenie, ale rozhodne to nie je jasny a preznaceny chodnik...hlavne cez tie rubaniska...

Gustoh

Ja som minuly rok isiel prvy krat po trase z Certovice do Telgartu a zaujimave ze som ani raz nemal orientacne problemy.Akurat v sedle Priehyba som sa musel spytat pracovnikov v lese ktora cesta je spravna na Velku Vapenicu.Akurat som si pred cestou precital vsetky prispevky tu na Hikingu.Tak nechapem ako moze mat niekto take velke problemy s orientaciou.Tento rok si to znova prejdem a zistim aky je stav so znacenim.

Bobo7

na Ramzi sa urcite voda nepije zo ziadnych bazin, 300m nad chatou je studnicka, smerom na byvalu malu Ramzu a stary salas, ale obavam sa, ze uz nie je nijak oznacena...kazdopadne je tam chodnik od cesty za chatou aj od cervenej znacky smerom na Certovicu...a ano, preznacene sa to nazvat neda, je to bordel, clovek sa prediera kosodrevinou, neoznacenymi rubaniskami a klukatymi chodnickami, na to, ze je to magistrala, je to hnus a kazdy kto vravi, ze je to preznacene, tam nebol. Klub znackarov KST by si zasluzil riadne poza usi...ale za vidna sa to s trochou predstavivosti da presj...v noci by to bolo horsie.

Ludek

Pred tydnem jsme sli hreben z vychodu na zapad, dle stranky NAPANTu melo byt vse v poradku, pise se tam "Na internete sa ešte stále vyskytujú staré informácie o nepriechodnosti ... Napriek tomu, že odstraňovanie následkov kalamity trvalo dlho ... sú všetky chodníky priechodné a preznačené." Skoda, ze jsem si diskusi probihajici na hiking.sk precetl az po navratu, jinak bychom si dali podstatne vetsi casovou rezervu. Do Certovice jsme dorazili s 2 a pul hod zpozdenim, ale nekteri na tom byli jeste hure. Napr. na Ramze byl par, ktery sel v opacnem smeru, ale v useku Ramza - Havrania bloudili tak dlouho, az to vzdali a vratili se na Ramzu a misto prechodu hrebene meli druhy den v planu dojit k autu a presunout se do Telgartu aby se aspon podivali na Kr. Holu ... Jinak tento par nas na Ramze zachranil, protoze nam ukazali pramen, ktery tam sami hledali dost dlouho. Ostatne tu bazinu, kde se da nabrat voda, snad ani neni mozne povazovat za zdroj vody. Piti takove vody je jen pro otrle. Priste si vezmem trychtyr a filtracni papir. Vyvrcholenim vseho bylo, kdyz jsme pak asi pul hod pred Certovicou videli na ceste, kde nebylo mozne zabloudit, dve obri cervene znacky na dvou protejsich stromech.
Pokud se nekdo chysta jit stejnou trasu, tak dle nasich zkusenosti je orientacne nejnarocnejsi usek zhruba mezi Havraniou polanou a Ramzou. Je treba i pocitat s tim, ze za svetla clovek nedojde do cile cesty. Pokud to tam ovsem clovek nezna z drivejska a nebo nema GPS s podrobnou mapou ...

Gustoh

V pondelok som presiel trasu Certovica-Telgart za 13 hodin.Znacenie super, ziadne problemy na trase, krasne pocasie.Akurat si treba dat pozor v sedle Priehyba smerom na Velku Vapenicu.Su tam tri cesty.Spravna je ta napravo rovno hore do kopca.Gustoh

Bulat

OK, je mozne ze je lahsie sa tam zorientovat v smere od Ramze, ked vychadzas z chodnika na siroku zvaznicu. Zda sa mi ze tam odbocka bola, pretoze ako som sa pozrel naspat, dost som sa divil, ze to miesto bolo opisovane tu na webe ako znacne problematicke.
/vysvetlil som si to tak, ze bolo doznacene/
Samozrejme ruku do ohna za to davat nebudem, ked tam pojdem nabuduce urcite si to pozriem :)

Timeos

bulat: od sedla za lenivou sme sa vybrali dobrym smerom, ale nik si nevsimol odbocku doprava, ktora traverzovala ten masiv Certovej svadby a sli sme dalej nahor. V skupinke som bol na jej konci, ked si tak pamatam, tak chodnik, na ktory sme mali odbocit som si vsimol, ale znacku nie a ani nik predo mnou a slo sa suverenne dalej nahor. Mozno fakt zhoda nahod ze ju nik z piatich ludi nezbadal, teraz uz mozem len dohadovat ci bola na viditelnom mieste alebo nie. zbytok po ramzu sa od B. sedla dalo, to som nekritizoval.

To tvoje uvedene miesto 15min za ramzou... viem co myslis.. my sme mali na moment tusim podobny problem v nasom smere.. kde zvaznica zabacala dolava a nejaky chodnik zas vpravo a hore. Ale kus vyssie chodnikom sme cervenu zbadali.

Bulat

Zdravim.
Timeos, nemozem s tvojim popisom celkom suhlasit. Isiel som hreben pred 3 tyzdnami v opacnom smere /Telgart-Donovaly/. Cital som tento clanok na hikingu, tak som si tieto popisovane problematicke useky obzvlast vsimal. Ako som cital tvoj prispevok, mam pocit ze sme nesli rovnaky hreben :) /i ked v opacnom smere, co moze klamat/

V uvedenom Sedle za Lenivou je v smere na Ramzu nove znacenie, asi 3 cervene cerstve znacky ktore ta v ostrom uhle /ak to berieme od Certovice/ nasmeruju po zvaznici nahor. Po asi 100 m je sipka doprava, v mieste kde chodnik odbocuje na rubanisko. Tam je chodnik dobre vychodeny a prakticky nepusti mimo. Nechapem dost dobre ako to mozno prehliadnut.
Ani usek z Bacuskeho sedla na Ramzu nie su vacsie orientacne problemy. Znacenie je slusne zachovane /asi aj doznacene, pretoze znacky su nakreslene aj na pnoch po vyvratenych stromoch/. Chodnik je vedeny po zvaznici, ktora vedie po kalamitnom holom Janovom Gruni /dufam ze si ten nazov pamatam dobre/.
Jedine trosku problemat. miesto v smere od vychodu na Ramzu je v sedle asi 15 min. pred Ramzou, kde chodnik odbocuje zo zvaznice nenapadne doprava /isty cas potom chodnik zvaznicu kopiruje/. Tu je tiez nakreslena znacka ale je z druhej strany kmena stromu, takze ju zo zvaznice nevidno. Inak v smere z vychodu na zapad myslim dalsie orientacne problemy neboli, snad iba tesne pred donovalmi.
Inak podrobnejsi popis som uviedol v diskusii
hiking.sk/…/hreben_nizkych_ta…

Timeos

doprcic, to nemalo ist sem, ale do map, prosim, zmazte to. vdaka :)

Timeos

Zdravim vas. nechce sa mi to tu cele citat preto sa na to rovno spytam... preco v mapach neexistuje funkcia hladania na zaklade "niecoho", vezmite si situaciu, ze niekde citate o nejakom mieste/kopci/meste/rezervacii a chcete si ju na mape rychlo najst? da sa to docielit teraz? ak ano, tak ako? neviem ako inym, ale ja tuto funckiu celkom postradam. Inak chvalim tento projekt, hlavne prepojenie s fotkami a utulnami a pod.

Timeos

Kto mohol vediet ze na hlavnom hrebeni Nizkych Tatier bude katastrofalna orientacia? doteraz som GPS povazoval za zbytocne, ale teraz fakt o nom zacinam premyslat.

Merhorn

Alebo moja rada: kupte si gps, nahrajte si don topo mapu a mate aspon orientacne predstavu kde sa nachadzate :) GPS-ka uz nie su take drahe :) hehe
ok ok nekamenujte ma ale myslim si to :)

Timeos

este doplnim... na plane sme mali trasu Certovica - KH. Ku kazdemu casovemu udaju si treba pripocitat minimalne tretinu odpovedajuceho casu. Vacsina cesty v mizernom stave, hlavne v useku Zadna Hola - Oravcova - Kolesarova. O ziadnej orientacii nemoze byt v useku Oravcova - krizovatka s modrou ani rec. Ak vynecham kvantum popadanych stromov, tak musim spomenut aspon neposekanu/nepopilenu kosodrevinu ktora funguje rovnakym sposobom ako tie bocne kefy v autoumyvarnach na benzinkach - proste jej prechodom ste durch mokry. Ja som to koly natiahnutemu svalu v kolene zabalil na priehybe takze zbytok useku po KH nepoznam... a prave nan som sa najviac tesil.. ale co uz. Mozno nabuduce, ale urcite nie opet z Certovice, ale z nejakeho medzisedla. Aby som len nekritizoval, tak musim pochvalit utulnu na Ramzej, fakt vo velmi slusnom stave.

Timeos

Tak.. ja som bol na tomto useku tento vikend... a neda mi len skonstatovat, ze som si mal info o tejto trase hladat uz pred jej zacatim a nie teraz, ked je uz po tom. samozrejme sme s partiou stratili znacku hned za sedlom za Lenivou a sli sme dalej na vrchol toho kopca (Certova svadba)... potom sme pokracovali nejakym kvazichodnikom po "hrebeni" az nakoniec sme sa dostali na vychodne ubocie vrchu Konciste... totalna divocina a brutalny teren bez tusenia, kde sa vobec nachadzame. Tak sme sa rozhodli klesnut do nizsej polohy. Asi polhodku pred zotmenim sme sa totalnym polomom nakoniec vystverali severnym svahom do Bacusskeho sedla a o 22hod dorazili na Ramzu.
Ponaucenie: pokial stratis znacku, tak nepokracuj, aj ked sa ti cesta bude pozdavat.
Boli sme piati, ani jeden z nas si nevsimol ziadnu znacku na Y-lonke za Lenivou, kde sa malo odbocit doprava. Dalej od B. sedla sa to uz dalo... aj po tme :).
Zhrnutie: cesta, ktora mala trvat podla znacenia z Certovice na Ramzu 2hodiny, sme sli hodiny styry... proste uzas. Gratulujem znackovatelom. Stacilo dat jednu stupidnu palicu na tu Ylonku a bolo by to mozno OK.
majte sa

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum