Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Veľmi malé dieťa a turistika?

Diskusná téma Veľmi malé dieťa a turistika?

Zdravím kolegovia, mám 2,5-mesačného syna a rád by som s ním chodil na turistiku tak skoro ako to bude vhodné/bezpečné/rozumné. Je to moje prvé dieťa, takže by som vás chcel poprosiť o akúkoľvek radu/poznatok k tejto veci - kedy začať, čo mať so sebou/čo netreba/koľko "toho" dieťa zvládne/čo určite neskúšať/aká výstroj sa osvedčila (aj oblečenie pre malého) apod... Za akýkoľvek príspevok "k veci" vám budem vďačný. S pozdravom Marcel Spišská Nová Ves

V.v.l.a.a.d.o.o

svatopluk stepanek
Asi nie, mal by to zvládnuť. Rátaj však s tým, že bude frflať a budeš ho musieť správne motivovať. Hlavne ho nenaháňaj, dovoľ mu všetko okolo chodníka poobzerať. Nie je dôležité, či vyjdete až na vrchol ale aby ste sa tam cítili dobre.

Svatopluk stepanek

nazdavam sa, ze moj 5 rocny syncek nebude mat trauma z maleho vyletiku zo skorusiny na klenovsky vepor a zpat.
mylim sa ???? nechcem, aby hory znenavidel, naopak, chcel bysom ho
naucit ich mat rad
/ najma tie slovenske /

Ori

pre inspiraciu ako sa da paradne cestovat s detmi livepla.net$ret

nedavno sme boli s nasim 3 mesacnym synom okolo Roháčskych plies. Mali sme ho v šatke. Malý celú cestu prespal, budil sa iba na kojenie. Na záver trochu pršalo, nezobudilo ho ani to (mal som ho pod vetrovkou). Nebol to pre neho žiadny stres a doma vyzeral uplne spokojne.

Na chodnik, na ktorom hrozi nosičovi realne riziko važnejšieho padu by som ho však zatial určite nebral.

Palo1975

Ahojte, doporučujem všetkým to, čo bolo doporučené mne od kamoša. "Najprv si požičaj detskú sedačku, ponos v tom decko a uvidíš ..." Mne sa to osvedčilo a požičiavam si ju :-) deti.tremax.sk/

Jojoš

Vrchol nezodpovednosti a rodicovskeho egoizmu-tak to som videl na Priecnom,priamo hore v sedle.Cesky otec hucal do svojej asi 5 rocnej asi dcery,ktora mala toho plne zuby,sedela na zemi,plakala,ocividne nevladala,ze musi ist,ze je to len kusok.A aby toho nebolo dost,tak isli v protismere,cakali hore aby mohli zist.Samozrejme na retaziach a pod nou cakalo mozno 50 ludi.Myslim,ze to dieta bude mat traumu z hor este pekne dlho...

Katka_s

este ma napadlo, ze tu nebolo spomenute ze treba opalovaci krem - vysoky faktor a vzdy, deti sa lahko spalia.
okrem toho sa nam osvedcil na chladne dni krem do chladneho pocasia - urcite vzdy ked mrzne + aj ked nemrzne ale fuka, vyskusajte na vlastnej kozi a ocenite :-)

k tomu autu - vzdy sa da ist peso+vlakom, len je to menej pohodlne...takze by sa dalo povedat ze autom vozia deti iba rodicia egoisti, ktorym sa nechce pridat si namahu kvoli vyssej bezpecnosti :P
netvrdim ze pre deti su vhodne vsetky tury. ani netvrdim ze sa nenajdu magori co fakt zbytocne riskuju - tiez som takych videla uz zopar. ale taki su aj medzi nerodicmi a je ich viac ;-) len si myslim ze je zbytocne tu zahltit temu rozpravanim o nezodpovednosti, ked mame na slovensku dokopy mozno do 20 tras kde fakt deti nepatria (rebriky vazne nemienim ratat, z toho nespadne ani ozran), a kopu inych ktore si mozu deti krasne uzit a riziko urazu je tam rovnake ako v meste.

PeterNR

Eric: ak Tvoje bábo ešte samo nesedí, odporúčam babyvak :-)
Ak už samo sedí, malo by vydržať v hocakej dobrej sedačke. My máme Ferrino Caribou, ak chceš, môžem Ti požičať. :-)

Eric

katka_s: To je ako porovnavat horolezectvo s jazdou v aute...
Ozaj, zhanam jednu specialnu sedacku pre niekolkomesacne mimino, v ktorej by vydrzalo sediet dostatok casu, pocas vystupu juznou stenou Dachsteinu... neviete poradit? :)

Jjano

MBA, lenže prevážať deti autom viac či menej musíš a nemáš veľa alternatív, zatiaľ čo na hory chodiť s malým deckom nemusíš a máš alternatívy: decku stačí aj keď sa s ním prechádzaš v lese či v parku za domom.
Zatiaľ čo riziko pri doprave autom je "vynútenou chybou" (sorry za tenisový žargón :-), riziko pádu rodiča s deckom v sedačke v neprimeranom teréne je chybou nevynútenou, je to len túžba rodiča (nie dieťaťa)dostať sa von, na hory. Ale súhlasím, je na každom rodičovi, aby posúdil tieto riziká.

Inak, vrátim sa ešte k pôvodnej Marcelovej otázke. Veľmi odporúčam, aby keď už bude synátor trochu väčší, na výlet išlo viac detí, aspoň dve. Pokiaľ sme chodili a chodíme s dcérou len sami, tak ju to moc nebavilo a nebaví, ale stačí, aby sme išli na výlet viac rodín a hneď nemá žiadne problémy - deti sa bavia, naháňajú, pretekajú, hrajú, objavujú a zabudnú na to, že ich to vlastne nebaví a tešia sa na ďalší výlet :-) Tak isto pomôže, ak je súčasťou výletu niečo pre dieťa atraktívne - opekačka, kúpanie a pod. U nás zabrala aj hra, že kto objaví viac turistických značiek, pri ktorej dcéra vždy upaľovala dopredu ako divá, aby ďalšiu značku objavila ona... samozrejme, že som ju nechával vždy mierne vyhrávať :-))

MBA

Plne suhlasim s KATKA_S, ze daleko nebezpecnejsie ako hory je prevazat deti autom...
Ostatne je, v horach, predovsetkym o zdravom rozume.

Deti mozu svoje vrtochy aktivovat aj pri uplne lahkych trasach - s tym treba ale pocitat. Posudzovat/odsudzovat treba podla mojho nazoru velmi opatrne.
Ze mi dieta reve niekde na ture moze napriklad sposobit aj konflikt so surodencom...- ti co maju viac ako jedno dieta a nedrzia ich na sedativach urcite vedia o com pisem...:))

Bacaardi

su lidi a lidi.. tak ako niektorym nevysvetlis, ze mokasiny NIESU vhodnou obuvou na vystup na rysy, tak ani toto. jeto skoda bohuzial pre tie deti, ktore za to nemozu.:-(

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum