Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Raxalpe – Teufelsbadstubensteig

Jostran

Zaujímavý výkon. Píšem do diskusie lebo som si to mohol vyskúšať začiatkom mája (video youtu.be/PaIy0AI3wRo ). Zaskočil nás hlavne zostup cez AV-steig keďže som nepočítal so snehom a cepín aj s lanom zostali doma. Možno mali aspoň výhodu, že im v snehu doslovne nebzučali kamene okolo hlavy ako nám. Nepodceňoval by som ani B-čkové ferraty, podobne padali kamene aj na Mangarte. Skúsenosti sa lepia na človeka postupne a s tým sa určite posúva jeho hranica bezpečnosti resp. pocit strachu.

Ice-age

Co k tomu dodat zazitok to je ked clovek vie co si moze dovolit a zbytocne neriskuje pekny clanok.
Podla toho ako tu zacina niekto skatulkovat seba a inych iba upozornuje na vysku svojej inteligencie.

Priesil

Však nám aj došlo že nie si žiadne béčko, len to si mal spomenúť v tom článku, že je to len pre skúsených a znalých. A to že si inej národnosti, to nikomu nevadí,len niektorý sú už tak ovplivnemý médiami, že ak sa povie, alebo napíše slovíčko Maďar, hneď vidia za všetkým narážky na xenofóbnosť a podobné hovadiny ktorými sme kŕmený. Tak sory, dúfam že si sa neurazil a ešte nejaký článoček sem prihodíš.

Bibina

Ospravedlnujem sa, vobec som si nevsimla meno autora clanku - a uz vobec ma nenapadlo, ze to nemusi byt Slovak. Ak to niekto zobral ako suhlas s xenofobnymi narazkami, tak to je mylna interpretacia. @Zoli: Na horach (a nielen tam) sme si vsetci rovni. Ja som chcela len vyjadrit to (Teufel...steig doverne poznam), ze vybrat sa tam v zimnych podmienkach pod hlavickou "vymysleli sme si zimnu ferratu" nie je celkom vystizny opis tej tury. V skutocnosti islo o naozajstnu zimnu alpinisticku turu - aj so vsetkymi suvoslostami (riziko, istenie a pod).

Ogi

boli by v tejto diskusii xenofobne narazky na narodnost autora aj keby bol pod clankom podpisany zoltan demjan namiesto zoltan pal?

Zoli

Bibiana - Priesil: Mám za sebou takmer 15 ročnú lezeckú minulosť i keď som Maďar. Nehambím sa za to! Okrem toho viac krát ročne robím ľadovcové kurzy v Alpách a nie len pre menšinu :-))). Mám aj akreditáciu a skúsenosti z viacerých horstiev sveta. Riziko je aj pri prechádzke po Karpatoch v nepriaznivých podmienkach. V tejto akcii nevidím nič výnimočné (technicky). Bolo to veľmi príjemné zimné alpské lezeníčko s nie úplne ideálnymi podmienkami. Mám rád prechádzky po upravených a značkovaných chodníkoch, ale hory vyhladávam aj pre ten adrenalín, ktorý ma pohltí pri a po výstupoch na rôzne končiare.

Priesil

Vďaka Bibina že ma chápeš. Maďari,Česi,Poliaci,Slováci, to je jedno.Ide o to či adrenalín a zbytočné riziko patrí do hôr. Ale to už nechám nech si každý zváži sám.

Panda

Pevne verim, ze slovenska horolezecka obec nie je xenofobna, nacionalizmus tohto rangu do hor skutocne nepatri a tieto dve narazky nizsie su len tou zlou vynimkou co potvrdzuje pravidlo.

Panda

Pevne verim, ze slovenska horolezecka obec nie je xenofobna, nacionalizmus tohto rangu do hor skutocne nepatri a tieto dve narazky nizsie su len tou zlou vynimkou co potvrdzuje pravidlo.

3500korun

Teraz sa tu budeme obúvať do Maďarov...? Do tankoch, a vyžeňme ich z hôr!!
Vám sa to nezdá ako primitivizmus? Mne osobne sa nezdá, že by nemali mačky, cepíny, prilby, GPS, alebo vhodné oblečenie... Ale niekto možno vrámci bezpečnosti chodí naviazaný aj cez to Priečne sedlo, možno aj na Zbojnícku chatu alebo na Ďumbier, tak sa mu asi zdá nonsens vyťahovať lano až keď sa Maďar stratí. A prečo chodíte na ferratu, keď to ani nie je ferrata...? Asi lebo Vám to obtiažnosťou vyhovuje, ale prečo sa obuvate do niekoho kto zvládne viac? Lebo je Maďar a tí do hôr nepatria...?

Peter61

Bibina, bavme sa pls o viac a menej vhodne vystrojenych,resp. skusenych a neskusenych navstevnikoch hor.
Napr.správa z 3.1. sa dá intrepretovať aj takto: jeden skúsený himalájista (btw.koľko máme Slovákov, ktorí "majú" 8x8000?) a jeho dvaja kolegovia boli zmetení lavínou a zachánení HZS.
"Ich" minister zahraničných vecí sa za ich záchranu poďakoval hzs.sk/?lang=sk&site=arc…

Bibina

Po precitani clanku uplne chapem Priesilovu reakciu o tom, ze Madarov zachranuju v Tatrach. Ist Teufelbadstubensteig v zimnych podmienkach a priznat, ze 30-metrove lano "sme vytiahli az hore, lebo sme nenasli zostupovku" je naozaj rovnake, ako ked horska sluzba v Tatrach snima Madarov v teniskach z Priecneho sedla. Teufelbad vlastne nie je ferrata. Ako poznamenal Eric, v lete je to stupanie strmymi sutiami s par kuskami fixneho lana a nenrocymi rebrikmi. A v zime, ked su lana pod snehom, tak to tiez nie je ferrata.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum