Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Na Markušovský skalný hríb

Diskusná téma K článku: Na Markušovský skalný hríb

Pri ceste vlakom medzi Spišskou Novou Vsou a Košicami sa nám môže za chvíľu naskytnúť pohľad na zalesnený svah nad riečkou Hornád. Je nevysoký, ale príkro klesá k riečnej nive. Jeho rozpätie siaha približne od Markušoviec až po Olcnavu. A práve na svojom začiatku nepozornému oku ukrýva údajne najkrajší skalný útvar na Slovensku.

Tanka

super článok, včera sme boli pozrieť hríba z Matejoviec (tam sme dosli zo Sloviniek cez Poráčsku dolinu), cesta je presekaná, celkom dobre sa islo, aj ked je vidno, ze tam vela ludi nechodi. Okolie hríba však pomaly zarastá stromami, takže je možné, že onedlho ho takmer nebude vidieť. Useky chodnika tesne pri Hornade sa uz "sypu" do rieky, miestami to bolo dobrodruzne. Inac fajn naucny vylet v spojeni s markusovskym kastielom a hradom.

Ľuboš

Článok k prírodnej atrakcii je dobrý, ba dalo by sa povedať veľmi dobrý. Keby ale aj cesta k nej bola taká dobrá. Pokiaľ môžem odporúčať záujemcom o návštevu tohto hríbu, vezmite si so sebou mačetu, krovinorez, príp. "štilku", aby ste sa dostali tam, kde máte namierené. Prechod lúkou je v poriadku, no prechod tak krátkym úsekom lesa je hrozný. Všetko zarastené, kríky, tráva, no otrasné. Starostovia Markušoviec aj Matejoviec nad Hornádom by mohli v rámci verejnoprospešných prác využiť tých, v jednom článku spomínaných spoluobčanov na to, aby vyčistili prístupové chodníky k hríbu. Bol by z nich aspoň nejaký úžitok. Možno potom by si aj zaslúžili tú cigaretku, alebo nejaký drobák. Všetkým príjemnú prechádzku. 30.6.2008 Ľubo

Pietro

Vdaka vsetkym,ktorym sa clanok paci. Geozaklady mam svojim sposobom osvojene, nieje to ani tak hobby ako skor vseobecny prirodovedecky prehlad.
Vychadzajuc z jedineho zdroja (tabula v terene:-) som rozsiahlejsi text pretlmocil do obsahu a reci, ktoru pochopi aj laik.
(PeterS-moja "vizitka" je v tirazi)

PeterS

Veľmi dobrý opis vzniku skalných útvarov. Študuješ geológiu alebo je to len hobby?

Pietro

Pre uplnost sem hodim par viet, ktore boli v ramci editacie clanku vygumovane.

Návštevníkom z väčšej vzdialenosti odporúčam, aby si vedľa vychádzky našli čas aj na prehliadku najznámejšieho architektonického skvostu horného Pohornádia.
Markušovský kaštieľ z obdobia renesancie spolu s letohrádkom Dardanely stoja uprostred obce neďaleko rímskokatolíckeho kostola sv. Michala. V jeho priestoroch sa nachádza stála výstava historického nábytku. Dardanely nadôvažok lákajú ojedinelým súborom klávesových nástrojov. Cenná je predovšetkým zbierka čembál či klavichordov z 18. storočia. Pre milovníkov histórie bude zaujímavý aj Markušovský hrad s čiastočne zachovaným opevnením, ktorý spolu s kostolom vytvára historické jadro obce.
Odtiaľto začína žltá turistická značka, ktorá prechádza betónovým chodníkom medzi cestou a Hornádom. Za necelú štvrťhodinku sa ocitneme na začiatku náučného výletu. V lete môžete ostať zaskočení rómskou mládežou, ktorá rieku využíva na kúpanie. Východniarov však podobný obrázok asi neprekvapí.

Tono

Inak, ze je to jednoducha a nenarocna tura, to mozem vpohode potvrdit. 1x som ju absolvoval s dvoma cca 5 cm velkymi otlakmi na nohach a to velm pohodlne.

Tono

Aj mna potesil tento clanok, nakolko som tuto trasu uz absolvoval 2x. Mna len na tom Spisi (a nielen tam) znervoznuju cigani. Ako som vstupoval do Markusoviec, tak ma cely krdel zacal otravovat. Daj cigaretu, daj drobne a pod. Ale aj tak tam vsade je krasne, zaujimavo a super.

AmpERKO

jj je tam fakt pekne a ten utvar je zaujimavy, bol som tam uz, som rad, ze to niekto spomenul a spracoval taku recenziu na turu mas u mna plus :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma