Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Značka na Veterlín

Diskusná téma Značka na Veterlín

Prečo nie je značka na Veterlín ? Môže mi niekto poradiť, ako sa tam dostať ? pokúšala som sa o to asi 4 krát no vždy som to minula, krom toho som počula že tam chodí vela ludí, dokonca aj akcie tam bývajú a značky nikde, dostala som sa len k jaskyni Malá skala aj to z druhej strany od cesty a na moje prekvapenie akési značenie sa sem tam mihlo na strome, ale zjavne nešlo o tur značky. Nech to bol kto to bol mohol to spravit az hore na Veterlín

Thailon

Myslim, ze ak ten zakon a paragrafy, co Viktor Prachar uviedol su platne, nema zmysel na neho utocit. Za blby paragraf ci zakon asi nemoze. Treba proste ten zakon akceptovat. Obhajovat ich porusovanie odkazm na inych, co ho porusuju, je detinske. Preto sa mi pacia clanky hikingu - analyza ci reakcia. Ako naposledy tema tykajuca sa kamzikov. TO je sposob, ako tu na hikingu dokazovat realitu. Inak sa tu mozeme donekonecna tocit v nekonciacich debatach :(

Verim, ze ono nas to zaboli, ked cloveka milujeceho prirodu upozornia nato, ze porusi zakon tym, ze opusti chodnik, pricom mu na hlavu v lese leju jedy, pripadne si nohy dolamat na vymoloch od LKT.

Tak ako bezna policajna hliadka nemoze za nezmyselny zakon, tak za ne nemozu ludia, co sleduju ich dodrziavanie. Malo by byt spravnou cestou, zeby sme tie zakony ako turisti dorziavali, potom nam nemozu vytknut ani tych 20m mimo chodnika.

Adushka

Trosku mimo temu, ale zarazilo ma tiez mnozstvo holorubov v oblasti Oscadnice. Za chvilu tam nezostane kusok lesa. Cestou na Laliky kopec penzionov a nad nimi vyrubane hory. Smutny pohlad.

Bulat

1/ brutalna holorubova tazba je v MK /nielen/ na mnohych miestach- naposledy som bol svedkom v blizkosti Sklenej Huty- desiatky kubikov dreva pripravenych na odvoz. Po kazdej zime ma prekvapi velke mnozstvo novych a v tomto pripade nechcenych vyhladov. Mnohé holoruby nie su vobec zalesnovane, su ponechane dlhe roky ladom a postupně zarastaju naletovymi krovinami. Jasne ze drevo potrebujme ale da sa tazit i setrnejsie a hlavne dbat na obnovu- to sa deje vsak skor vynimocne - lacnejsie je predsa vykosit to vsetko a potom nech sa stará Pánboh.

2/ Sam mam k prirode velmi pozitivny vztah, a snazim sa ju chranit, aj ked nie samozrejme profesionalne, ale v ramci svojich moznosti sa snazim nezanechat ziadne stopy po sebe. Literu zakona tiez poznam- ale za mentorske poucenie napriek tomu dakujem.
Ale ze si PAN OCHRANAR nerypne aj do tych kt. tymto horam a lesom skodia naozaj - nielen lesnici a velkomajitelia /či prenajimatelia/ obor- ale to je uz asi ine kafe, ze, kdezto do obycajneho turistu sa da kopnut beztrestne -staci chaby plastik legalnosti vsakze a ste ticho ako pena. Na mocnych nemate, v horsom pripade sa ich bojite alebo je za tym nieco ine? Kazdopadne je z takychto reakcií citit velka pachut a vyrabanie zastupneho problému kt. vlastne neexistuje, a sucasne si tito tiezochranari zakryvaju oci a usi pred skutocnymi hrozbami.

pardon za dlhsi prispevok , ale nedalo mi ...

Sona

Tu kesku poznam, je schovana naozaj neskodne, nic nenarusa ani hladaca neodvadza od tur. chodnika. Posledny vikend som videla taku tazbu nad Smolenicami, ze az. Uz ZA tabulou oznacujucou NPR Zaruby. O rozrytej zemi nehovoriac. Mozem panovi Viktorovi poslat podrobnu fotodokumentaciu, ak ma zaujem.

Vladvlad

Niekto sa zjavne potrebuje realizovať.
V tomto štáte sa dejú také veci, že nejaké chodenenie mimo značiek je len slabý odvar.
Toto nie je jeho prvé napomenutie:

209.85.129.132/…/diskusia.php…

A čo tak niekoľko kilometrové oplotenia lesa len kúsok odtiaľ? Plavecký Mikuláš-Buková, to je v súlade s prírodou?
A k tým chráneným územiam : na čo sú chránené, keď tam nikto nemôže ísť, len zelení a tí čo majú povolenie. Pre koho si to chránime? Myslím, že pre seba a tak by sme aj niečo mali z toho mať.
koniec môjho výlevu:)

Martin63

Myslím si, že Viktor až tak radikálne nevystúpil. Len fakticky uviedol "právnicke minimum" a fakty aby bolo jasné, na akom základe je pohyb obmedzený - a všetci vieme, že neznalosť zákona neospravedlňuje, Ale súhlasím s Lubom, že by bolo oveľa zaujímavejšie si prečítať Viktorov príspevok (alebo aj krátky článok) prečo má práve toto územie taký stupeň ochrany, čo zaujímavé sa tam nachádza a ako tomu ochrana prospela.

Lubo

Viktor, este mi napadlo:
co keby si zameral svoj hnev na motorkarov, stvorkolkarov a terennych automobilistov? Urobil by si tym prirode vacsi osoh ako ked radikalne vystupujes voci turistom, ktori na rozdiel o individuii na motoroch, maju prirodu radi tak, ako ty...

Lubo

Viktor a co tak pridat aj nejake ludske argumenty? Nie len citovat nicnehovoriacu legislativu?
Takto si vy ochranari ziadnu uctu medzi turistami nevysluzite a budete tak len zeleni muzici, ktori otravuju hlupostami.
P.S. Takisto je na mieste otazka, comu skodi zopar parov noh, ked v Malych Karpatoch bezi nevidane silna tazba dreva priamo na hranici maloplosiek (a obcas aj za nou). Staci sa ist poprechadzat nad Smolenice a nie len tam...

ViktorPrachar

Dobrý deň . Dovoľujem si Vás osloviť vo veci súvisiacej s konkrétnou diskusnou témou vzhľadom na okolnosti podmienok ochrany NPR záruby s 5 stupňom ochrany ( súčasť NPR , vrchol Čelo , Hrebeň Čelo – Veterlín , Svahy Čela) a dodržiavanie predpisov a noriem v zmysle zákona NR SR č.543 /2002 Z.z. o ochrane o prírody a krajiny.
Chodník vedúci cez vrchol Čelo vrátane jeho hrebeňa je súčasťou Národnej prírodnej rezervácie Záruby jej juhozáp. cípu . Chodník vedúci na Čelo z križovatky ciest nad PP Čertov žľab je neoficiálna, neznačená trasa vedúca cez vnútornú časť NPR Záruby s 5 . stupňom ochrany podľa zákona o ochrane prírody a krajiny § 16 , §17 a §22.
Návštevník sa môže v NPR pohybovať len po TZT( turisticky vyznačenej trase) ,pohybom po značených chodníkoch a cykloturistických trasách.
Zároveň si Vás dovoľujem požiadať o dôsledné dodržiavanie pohybu len po TZT v NPR Záruby PP Čertov žľab ako aj v iných MCHU ( maloplošných chránených územiach) s 4 -5. Stupňom ochrany v zmysle už uvádzaného zákona a jeho vyhlášky.
V zmysle zákona o ochrane prírody a krajiny osoba pohybujúca sa mimo vyznačeného turistického chodníka v území s 4 – 5 st. ochrany podľa § 92 sa dopúšťa priestupku. Tieto zákazy sa však nevzťahujú na vlastníka pozemku v chránenom území , obhospodarovateľa a užívateľa pozemku.
Vopred Vám Ďakujem za porozumenie a želám veľa šťastia a krásnych zážitkov pri poznávaní našej prírody.
S Pozdravom Viktor Prachár
Stráž Prírody

Bulat

Mimochodom, ked je rec o Veterline, nemate dojem, ze podobnych velmi atraktivnych neznacenych Vrcholov je v Malych Karpatoch nejak privela?
Napriklad taky Geldek- na vychodnom vrchole, kt. je volne pristupny je sice vrcholova knizka, ale znacka sem takisto nevedie. No a najkrajsie partie su vo vnutri ohradenej obory- vrcholove luky na zapadnom vrchole Geldeku, perfektny výhlad na hreben od Skalnatej a Vysokej az po Zaruby zo skalisk na zapadnom svahu/. Da sa povedat ze cely tento skalnaty hrebienok, kt. sa tiahne az po Vysoku je velmi atraktivny. Neviem preco by neslo spravit turist. chodnik aj v ramci obory- na moravskej strane Bielych Karpat to pomerne bezproblémovo funguje.
Dalsim prikladom je Klenova v Brezovskych Karpatoch- najvyssia dominanta celeho okolia s výbornými výhladmi /taka mala kralova hola myjavskych kopanic/.
No prikladov by bolo este hodne /Velka a Mala Pec pri Vrbovom, výhlad zo severneho vrcholu Vysokej, atd.

Nebolo by dobre vyuzivat Male Karpaty viac na rozvoj turistickeho ruchu ako na lesohospodarske a polovnicke ucely?????

Bulat

Najjednoduchsi pristup je skutocne zo sedla Zarub, kde sa treba vydat nie doprava na Zaruby ale dolava na susedny hreben Cela. Ked ide clovek stale nahor, nema sa kde stratit. Treba sa akurat vyhnut mladym porastom, ktore tvoria miestami celkom slusnu hustavu. Chodnik v tejto casti je minimalny, prakticky ziadny. Ked uz vylezieme na Celo, tak smerom na Veterlin je pomerne pekne vyšlapany a prechodeny chodnik. Zostup z Veterlina smerom Bukovej je na tom podobne ako vystup nahor. Vyhlad /hlavne na juh/ je ovela zaujimavejsi ako zo samotnych Zarub- kde brani vo vyhlade prave Veterlin.

MatusM

Veterlín ma láka, škoda, že nie je vyznačený. Až sa naň raz vyberiem, môžem to trochu popísať, spraviť tracklog a pod..

Bulat

Na biku hreben Cela a Veterlina nedoporucujem. Teren je hodne kamenisty a skalnaty a prevaznu dobu musi clovek tlacit. Navyse sa jedna o sucast rezercvacie Zaruby, takze vzhladom k ochrane prirody by som bicykel nechal rozhodne doma

Gareth

myslite si, ze sa mi oplati ist na Veterlin na bike-u z toho sedla pod zarubami? lebo minule som sa navnadil , ze prejdem po hrebeni cez zaruby a az na par usekov to bolo sebatryznenie.hlavne od zarub po ostry kamen. turistika by to bola krasna ale takto nikdy viac.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum