Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Liptovský Ján – Slemä – Ohnište – L. Ján

Diskusná téma K článku: Liptovský Ján – Slemä – Ohnište – L. Ján

Vyšliapnuť si na dvojdňovú túru na Ďumbier z Jánskej doliny plánujem už niekoľko rokov, ale vždy mi do toho niečo vošlo. Aj rok 2009 nebol výnimkou. Naším pôvodným zámerom bolo prejsť z Liptovského Jána cez Ohnište a Rovnú hoľu na Ďumbier, prespať na chate M.R.Štefánika a cez Krakovu hoľu a Poludnicu sa vrátiť do Liptovského Jána. No predpoveď počasia nás odradila opäť a preto sme zvolili kratšiu trasu s plánovaným bivakom niekde na Ohništi aj s fotografovaním prírody, východu a západu slnka.

Adelmos

Na Ohnisti som bol s priatelkou v piatok 27.5. chodnik je v pohode aj ked zostup smerom do Svidovskeho sedla je trochu prudsi a po dazdi sa obcas smykalo. Na Ohnisti je pri chodniku smerom k oknu tabula s tym ze chodnik je z dovodu ochrany prirody uzavrety ale myslim ze to nikto nerespektuje vidiet velke skalne okno je fakt zazitok... Mozem potvrdit to co napisal Mirino, hotova kosacka :-( inak fajn krasne su najma horske luky na Prednej polane...

Possum

Neskus ale zabivakovat mimo miesta na to vyhradeneho - znicis les :)

Possum

Jj, s Nizkymi Tatrami je to bieda.

Vyzera to, ze sa tu pri sprave lesa uplatnuje kolonialna politika.

Mirino

Pred pár dňami som bol na Ohništi a poviem vám, že ten výhľad na náprotivné svahy bol OTRASNÝ!!! Normálne som nemal odvahu urobiť fotku. Napadlo ma pritom kde asi žije vysoká zver z vyklčovaných oblastí. No asi tam, kde ešte nejaká možnosť úkrytu ostala. Tam jej je potom asi veľa, čo odborníci vyhodnotia ako premnoženie a ako protiopatrenie realizujú regulačný odstrel....Národný park ako vyšitý.

+Iko+

:) prosím Vás, nebol ste niekto tento víkend 11.-12.4.2015 na túre cez Ohnište a Slemä?...ako to tam vyzerá s trasou?..ďakujem...:)

Mirino

Prekvapilo ma to naberanie vody z Nadinej studničky. Ja som toľko odvahy nemal. Odvahu mi zobralo niekoľko exkrementov len pár metrov povyše prameňa. Povedal by som hovädá! Ale nebudem urážať rožný statok, keďže tieto h...á boli dekorované použitým papierom.

Miso1

na tom lietadle havaroval jeden pán z Turca bol výsadkár . Po tejto tragédii boli niektorý nebohý pochovaný priamo na mieste, pána z turca si rodina bola z miesta tragédie zobrať a pochovali ho v rodne dedine. Viem že jeho kolegovia výsadkári dlho po ňom pátrali a nevedeli s kadiaľ presne bol a nevedeli kde bol potom pochovaný až asi pred 4 rokmi našli jeho hrob u nás v dedine ... Ja som nepočul ten príbeh viem ho len z rozprávania ale vraj to je úžasné počúvanie keď starý páni výsadkári rozprávajú .

Merhorn

adush,holor ako taky je sice legalny je ale len obmedzene, urcite toto co sa deje nie je nikde ucene a vtlkane lesnikom ako odporucany sposob. ruby sa vykonavaju uplne inak, hlavne by sa mal pouzivat prieberkovy vyrub, ktory je setrny k prirode ale narocny financne a casovo, holoruby sa delia na velkoplosne a maloplosne a su presne definovane rozmermi a kedy sa maju vykonavat. Co sa deje nie je spravne, je to zverstvo pachane na spolocnom vlastnictve a dedictve nas vsetkych, ak s tym nieco nespravime vidime kam to smeruje, cize ten konstruktivny hnev a grc treba pretavit do nejakej obcianskej iniciativy inak sa zda, ze z tatier budu jedny velke poloniny... bohuzial a a tragedia nekonci, biotopy a lesne spolocenstva ktore sa takto obnazili, cele roky vyvijane smerom k zivotu v lese, zapoji sa dostavaju na stanivsta pre ne neprirodzene s otvorenou expoziciou co len urychly ich dalsiu degradaciu, poveda inak,bohuzial asi sa mame este len na co tesit :(

Adushka

Fangorn, hej, boli sme v sobotu, ked uz bolo take pekne pocasie :)

Fangorn

áno, je tam krásne, skvelé výhľady a dosť pestrá turistika, žiadna nuda. Tie výruby, hroza.

Adushka: ste boli cez víkend? to sme sa minuli teda veľmi tesne.

Adushka

Tak, konecne nastal ten spravny cas a my sme navstivili Ohniste. Zboznujem nahle zmeny planov :) dobre pocasie nam hned zmenilo plany, Matus chcel do Zapadnych Tatier, ja do Vysokych, tak sme sli nakoniec ako kompromis do Nizkych a to na Ohniste :) Trasa bola takmer rovnaka, ako siel Honza a spol, trosku sme si to len skratili zaciatkom az od jaskyne. Pocasie bolo nadherne, vyhlady uzasne. Na Slema sa konal prave nejaky tradicny vystup, tak tam bolo trosku viac ludi, co sme necakali, ale potom na Ohnisti bolo prazdno. Dali sme aj okno aj priepast a nemam slov - nadhera! Co ma dost stve, je fakt, ze takato prirodna krasa, ktorou by sme sa mali chvalit a ktora je podla mna to naj z Nizkych Tatier, je uzavreta z dovodu ochrany prirody, ale to masivne klcovanie na svahoch Rovnej hole a v jej okoli je akoze v poriadku, vsetko pekne schovane za likvidovanie kalamity. Je mi z toho opat na grc. Kym budu legalne taketo holoruby, tak si ja budem chodit na Ohniste aj k oknu kedykolvek sa mi zachce. Urcite navstevu odporucam!

Sona

To mas tak - dame poznamku, je zle, lebo ved sa deju ovela horsie veci, nedame, je tiez zle, lebo sa to vnima, ze nabadame na porusovanie zakona a navstevneho poriadku.

Inak tato tura naozaj pekna, boli sme tam aj my pred rokom, cela ta zelena znacka od Svidovskeho sedla cez Ohniste a Slema vedie krasnymi pralesovitymi lesmi. Len pod Brtkovicou nas privitalo rubanisko, akoby tadial mala viest dialnica.

Milosh

skvelý článok, inšpiroval ma k túre na slemä.. inak nemôžem si odpustiť, ale tá poznámka pod článkom je typicky slovenská...príkazy, zákazy,priestupky..ale motorky, lesné mechanizmy a papaláši na štvorkolkách, to sa toleruje.

Sona

Vcera sme to sli rovnako v opacnom smere, vynechali sme len Okno. Aj ked prsalo, bola to uzasna tura. Ten zamachnateny prales je neskutocny...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum