Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Osobitá

Diskusná téma Osobitá

Nevie niekto koľko stojí vstupný lístok na Osobitú od od rázcestia Vanička pri horárni Bobrovec?

V.v.l.a.a.d.o.o

Áno, je to pravda. Na internete sú o tom nejaké stručné zmienky. Ďalšie info mám od pána, ktorý tam dávnejšie bol a z mojej návštevy Zuberca r.2018

Čo viem k tomu ja - termín nie je vždy 15., ani som nijak nezistoval, podľa čoho to býva, je to však cca v polovici septembra.
Organizátorov nepoznám, viem len, že sú to turisti z Habovky a Zuberca, zrejme miestni majitelia pozemkov (neviem teraz komu tam pozemky patria).
Na tabuli v Zuberci to bolo zverejnené ako výstup do sedla pod Osobitou. Už si nepamätám, či tam bola aj nejaká hodina alebo miesto zrazu.
Predpokladám, že o nejakú väčšiu publicitu nebudú mať záujem.
Informačné stredisko v Zuberci o tom neinformuje.
Takže zrejme treba byť v správnom čase na správnom mieste.

PaliT

Zachytil som klebetu, že na Osobitú sa chodí raz ročne, t.j. 15.9., kedy je v ten deň výstup povolený v rámci organizovaného podujatia. No netuším, či to je len taká turistická latina, alebo skutočnosť. Ak niekto pozná miestne pomery, mohol by to objasniť.

Peter Milkovič

Bol som dnes v Juráňovej doline, zima bude tuhá, Oravci rúbu drevo, všade. A nám zakážu vstúpiť na chodník ?

Jantaara

Aby sa tým medveďom nečkalo, keď ich toľko spomínate, citujem googla:

Rezervace
Před třiceti lety (v roce 1974) byla na Osobité po podrobném přírodovědeckém prozkoumání vyhlášena Národní přírodní rezervace na rozloze asi 458 ha. Hlavními motivy ochrany byly kromě geologických a geomorfologických zajímavostí také zachovalost rostlinných a živočišných společenstev. Zejména botanická hodnota lokality je značná - vyskytují se zde ve velkém množství běžnější i vzácné horské rostliny.
Zmiňme alespoň některé z nejnápadnějších, např. hvězdnici alpskou (Aster alpinus), hořec Clusiův (Gentiana clusii), endemický zvonek tatranský (Campanula tatrae) či půvabnou orchidejku hlavinku horskou (Traunsteineria globosa).

Jozi

nefrflem,bol som tam niekoľkokrát,aj som bol odtiaľ jedenkrát vyvedený aj s kamarátom,chvalabohu bez pokuty,len ma serie ten medveď,pre ktorého to uzatvorili,je to kus úžasnej prírody.

Jonathan.sk

@pešiak, keď píšem o zabrzdených, tak myslím na ľudí, ktorí nerešpektujú tzv. nepísané pravidlá.

Pešiak

@jonathan.sk dúfam, že keď
píšeš o zabrzdených myslíš tých čo porušujú zákazy a návštevný poriadok....
@Rado Gadoczi, práve priority sú v tomto prípade dôležité

Rado Gadoczi

Lubo su na opacnej strane valu ale ich hlavne poslanie je stale chranit les. To pre aku spolocnost pracuju a ake su tam priority to uz je druha vec. Ale aby bola spokojnost tak ochranari + lesna straz :-)

Jonathan.sk

Rado, dobre hovoríš..., celkom sa mi to páči. Len niektorí jednotlivci tuná na Hikingu, ako keby mali zatiahnutú ručnú brzdu.

Lubo

Lesna straz nie su ochranari, stoja skor na opacnej strane valu...

Rado Gadoczi

Pod nazvom ochranari mam na mysli: Straz prirody, Lesnu straz, Statnu ochranu prirody SOPku, pracovnikov chranenych uzemi TANAP, NAPANT atd...

Sona

To vtedy neboli ochranari, ale lesna straz.

Rado Gadoczi

Aj ja som uz pocul ze existuju taki ochranari co sa snazia prirodu chranit a namiesto buzeracie turistov a davania pokut im vysvetlit preco je to miesto chranene a preco je uzavrete. Ak turista na zakazonm chodniku dostane vysvetlenie co a ako rozmysli si skor ci tam nabuduce pojde aby neohrozil faunu a floru na tomto mieste. Ked dostane pokutu skor bude len nasrany ale preco ju dostal mu bude jedno a efekt nebude ziadny len taky ze nabuduce ked uvidi ochranara bude zdrhat.

Rast

nemam, nedam, peniaze so sebou nenosim. Tazko radit, kazdy ochranar je iny, kazda situacia ina. Treba si vybrat spravne pocasie a spravny cas.

Sona

Coby nie, poznam ludi, co dostali pokutu, ledva obisli tabulu Medvedie teritorium.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma