Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Chata Kortmanka

Diskusná téma K článku: Chata Kortmanka

Počas túry severnou časťou Strážovských vrchov som natrafil na chatu, ktorá môže v týchto málo navštevovaných končinách poslúžiť ako útočište pred nepohodou, prípadne ako miesto nocľahu. Chata sa nachádza v severozápadnom úbočí hrebeňa Ostrej a Hrubej Kečky.

MisoB

Chata je zrekonštruovaná a všetky priestory, vrátane latríny, sú uzamknuté. Takže na nocľah s ňou už nerátajte :(

Chodivec

Tu to je:
hiking.sk/…/strazovske_vrchy-…

Inak MisoB presne vyznacil gps polohu chaty. V mape je mensia nezrovnalost: zelena ide priamo po zvaznici a pri zvaznici je aj chata, kdezto na mape ide zelena znacka mimo zvaznicu, co nezodpoveda skutocnosti.

MisoB

Hmm... som to naozaj zblizka neskumal a tak je to v clanku zahrnute pod ostatnu "vybavenost" ako sennik :)

Chodivec

Autor clanku zabudol na pristresok hned oproti chate. Najprv som myslel ze je to krmelec pre zvierata, ale neskor som zistil ze sa jedna o pristresok s dvoma podlaziami, vystlanymi slamou, na horne podlazie sa ide po rebriku. Ma to rozmery zhruba 2x4 metre, teda v pohode tam prenocuju 4 ludia na podlazi, teda celkom 8 ludi. V blizkosti sa nachadza ohnisko, niekolko drevenych lavic a dokonca dreveny zachod.

Bohuš

Mišo, vydali sme skladačku Kras a jaskyne v okolí Považskej Bystrice, mal by si ju nájsť na www. pruzina.sk v texte o RZ Priedhorie.

Misob

Bohus, prosim ta, nie su nejake informacie o jaskyniach v Strazovskych a Sulovskych vrchoch dostupne aj niekde na nete?

Bohuš

Niekoľko informácií o Priepasti medzi Kačkami:
ide o prírodnú pamiatku vytvorenú v druhohorných vápencoch stredného triasu (anis), ktorá môže byť začiatkom jaskynného systému končiaceho sa známou Pružinskou Dúpnou jaskyňou v nadm. výške 590 m pri Pružine-Priedhorí v Čiernom vrchu asi 100 m nad dolinou Rečica. Priepasť je hlboká 40 metrov, predtým, ako v nej začali sondovať jaskyniari zo Slovenskej speleologickej spoločnosti, mala hĺbku asi 2 metre.
Kto by sa chcel o nej a o ďalších jaskyniach v Strážovských a Súľovských vrchoch dozvedieť viac alebo nám o nich poskytnúť vlastné informácie, prípadne sa stať dobrovoľným jaskyniarom, ozvite sa na 0905488028.

Kamil

Dneska som sa tam bol prejst a je tam nadherne.Nikoho nikde,uplne mysticke ticho,skor jesenne uprsane pocasie,mozno aj preto som nikoho za cely den nestretol.

Miro

Velmi pekne prostredie ja som tam bivakoval 6rokov dozadu,vtedy sme robili tiez hrebenovku,po vodu sme schadzali zo Samostrelu smerom na Predhorie ale inak pekne tiche miesto.

Funttomas

Pravdu máš Rudiger.
Priepasť medzi Kečkami i jaskyniarska chatka je pomenovaná podľa Bohuslava Kortmana, známeho považskobystrického jaskyniara a okrem iného aj hudobníka. S Bohušom Kortmanom som rodina, tak ma tam zobral pozrieť. Dokonca sa mi podarilo na kope „vyťaženého“ materiálu z priepasti nájsť aj malé brčko (dutý kvapeľ). Inak pekné tiché miesto tieto Sádocké vrchy (okolie Sádockého vrchu). Kúsok Čičmany i Strážov. Je tam čo pochodiť a popozerať.
Oba „strážovské“ články od MišaB ma potešili.

Rudiger

Kortmanku som s kamarátom navštívil v auguste "99 počas hrebeňovky Strážovských vrchov. Podľa mňa celé to miesto nesie meno po vedúcom spomenutej partie jaskyniarov, p. Kortmanovi. Vtedy tam osobne bol a urobil nám aj krátky výklad - snažili sa nájsť prepojenie priepasti Kortmanka s Dúpnou jaskyňou v doline smerom na Priedhorie. Na dne priepasti Kortmanka našli kostru človeka a vedľa neho zvyšky sekery z 15. storočia.

Toomas

Vyzera to celkom dobre, somy myslel ze v tychto koncinach miesto na noclach ani nie je.Vdaka za tip.

Kamil Vyhnicka

Tuto chatku poznam velmi dobre,no ked som videl,ze je uzamknuta,nikdy ma nenapadlo,ze by sa dala vyuzit na noclah.Dik za tip.

Ilegal

tradicne pre mna zaujimavy clanok z domacich rybnikov. Kiezby takychto chat bolo viac, hlavne s moznostou noclahu aj ked je uzatvorena.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov