Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Zimný okruh okolo Dediniek

Diskusná téma K článku: Zimný okruh okolo Dediniek

Tohtoročného Silvestra sme s Ľubom strávili na Dedinkách v Slovenskom raji. Pôvodne sme plánovali najmä bežkovanie, keďže však nebolo snehu, venovali sme sa napokon turistike. Ako ideálna túra na zimný deň, ktorá zároveň zahŕňa všetky pozoruhodnosti v okolí, nám pripadal okruh Dedinky – Zejmarská roklina – Geravy – Havrania skala – Stratenský kaňon – Stratená – Dedinky.

Eskimo

Pekná reportáž... Slovenský raj mám ja osobne asi úplne najradšej a prešiel som v ňom už takmer všetko, aj keď väčšinou chodím zo severnej strany, kvôli lepšiemu vlakovému spojeniu... preto aj keď idem južnú časť, vždy to kombinujem tak, aby som prešiel z jednej strany na druhú - naposledy som šiel v lete trasu Dedinky - Zejmarská - Geravy - Klauzy - dolina Tomášovskej Belej - Čingov, predtým zasa Hrabušice - Podlesok - dol. Veľkej Bielej vody - Veľký Sokol - Zajfy - Občasný prameň - Sokolie skaly - Stratená - Dedinky...

Btw. zimný prechod roklinami má viacero výhod:

  1. málo ľudí
  2. nijakí "mýtnici"
  3. neopakovateľné čaro snehu a zamrznutých vodopádov
    Keď som pred cca. 3 rokmi išiel v zime Suchú Belú, príjemne ma prekvapilo, že tam neboli takmer žiadni ľudia (na rozdiel od leta, keď je to najzapchatejšia roklina v Raji - priam nepohyblivé kolóny "vozidiel")... a cestu z rázcestia Pod vtáčím hrbom na Kláštorisko sme si museli prešľapať v čerstvom snehu, neboli tam vôbec nijaké stopy!
Rado

Sona: asi to bude tak, na svete koniec koncov vsetko vzdy zavisi od konkretnych ludi na ktorych clovek narazi. :-)

Tono

Ak pojdete zo Stratenej do Dediniek po cervenej znacke, v mieste kde dosiahnete vrchol stupania nad Hnilcom, treba odbocit cca 5 - 10 m na juh a pridete na velni pekne vyhladove miesto na vrchole brala (delikatny hlboko-daleky vyhlad na Hnilec, zel. trat s tunelom, havrania skala a pod.). Keby ste Sona s Lubom isli za svetla, iste si vsimnete aj vysliapany chodnicek k tomu miestu.

Tono

Ak dovolite, podla mna je Sl. Raj najkrajsi v zime. Treba mat trochu odvahu, zimnu vystroj (macky, cepin, sneznice) a potom je to velka pohoda. X rokov moje kroky vzdy v januari viedli prave do zaladneneho Sl. Raja. Ci uz pojdete roklinami, Prielom Hornadu po lade ci len tak trekovat, budete uneseny.

Sona

Ahojte,

Ad PeterS: Mas pravdu, s mackami sa nam nechcelo hrat, uz aj s casoveho hladiska, kym sme si vystacili s cepinmi. Kazdopadne sme ich mali v batohu.

Ad Rado:Mne sa prave na Dedinkach paci, ze ludia su tam strasne mili. Tak ale to asi zavisi od kokretnych ludi, ako vsade.

Ad daulagiri:uz dve leta som v Raji zazila take burky, ze som myslela, ze nadisla moja posledna hodina. Brutalne blesky velmi blizko, ladovec a tak. Pocas tury to potesi, hlavne psychicky. Zacinam mat pocit, ze Raj je nejake specificke miesto na extra silne burky. V lete dokonca udrelo do lanovky na Geravy pocas prevadzky, ale nikomu sa nic nestalo, nastastie.

Rado

Ahojte vsetci, tiez sme absolvovali presne tuto istu trasu v auguste 2005, a krajina je rozpravkova.

Vzdialenost: podla mojho GPS zaznamu je to 19.2km po odmazani nejakych usekov nachodenych v Dedinkach a pod. V Zejmarskej rokline som nemal signal takze ta je namerana vzdusnou ciarou.

Inac Dedinky na mna posobili ako taky skanzen, obec kde sa cas zastavil tak pred 20 rokmi, co sa tyka sluzieb (obchod) a pod. V nemenovanom penzione kde sme byvali sme mali tiez dost silny pocit ze nie sme velmi vitani... Nuz co, prisli sme tam spoteni s batohmi na chrbte po prechode zo severnej casti, a nie na offroade s nemeckou SPZ. :-) Ale kraj je to naozaj nadherny a stoji za to!

Funttomas

Pridávam sa k milovníkom Slovenského raja. V novembri 2005 som s partiou absolvoval väčšiu časť opísanej túry (Geravy – Stratená). Na Havranej skale sme vystihli inverziu. Právom patrí tomuto miestu titul najkrajšieho rozhľadového miesta v národnom parku. Pri zostupe do Stratenej sa nám dvakrát podarilo stratiť značku. Prvým kritickým miestom je značka opúšťajúca pohodlnú lesnú cestu v masíve Remiašky a potom tesne nad Stratenským kaňonom, čo Soňa spomína v texte. Taktiež vrelo odporúčam tento okruh.

LuboO

Tak ten chlapik s tym dietatom na chrbte je podla mna dost nezodpovedny, neviem si predstavit, keby mu tam niekde usla noha...

PeterS

Soňa, spomínaš cepíny. Mačky sa vám pripínať a odopínať nechcelo?

Daulagiri

Cauko, tomuto článku som sa veľmi potešil pretože Slovenský raj patrí medzi moje 3 naj turistické oblasti na Slovensku. A čo sa týka trasy tak som ju už absolvoval celú vrámci viacerých výletov za posledných niekoľko rokov a ako písal tono môžem ju len a len odporučiť. No v zime som tu ešte nebol ale nedávno ma napadla myšlienka že možno tam vybehnem niekedy teraz tak uvidím. Inak mňa osobne veľmi očaril Stratenský kaňon, ktorý som navštívil minulý rok prvýkrát. Zažil som tam takú až tajomnú atmosféru: len ja, tmavé mraky nad hlavou a hromy za chrbtom (búrku som si vypil do dna neskôr v Tiesňavách:-))
P.S. ten zostup na poslednej fotke vyzerá fakt drsne.

Lubo

V sucasnom stave nie je mozne v HP tuto trasu jednoducho na jeden krat spocitat, pretoze ju optimalizacny algoritmus nevyberie nakolko okolie je posiate roznymi chodnikmi a jemu sa vidi optimalna ina trasa. Musel som si to rozlozit na viacero usekov. Pocital som:

  1. Z Dediniek cez Zejmarsku roklinu a Geravy na razc. Male a Velke Zajfy
  2. Od Zajfov cez Havraniu skalu dole do Stratenskeho kanona
  3. Od kanona cez Stratenu do Dediniek
Pietro

No ved prave!
Podla HP to je 18,4km...
Ked priratas tu 100metrovu odbocku na Havraniu skalu a spat, co v HP chyba, tak Ti vyjde 18,6km.

Uz na prvy pohlad sa mi to zdalo chybne, lebo to je klasicka trasa, ktorej dlzku som si matne vybavoval na 18km.

PS ad Lubo -zajtra skusim poslat jeden clanok, tak dufam, ze sa mailom dohodneme. Ale o tom potom.

Lubo

Udaje v tabulke faktov su vyplnene na zaklade dat Hikeplannera.
Podla mojho subjektivneho pocitu to plus-minus sedi.

Janula

Tato tura je jedna z mojich oblubenych v Slovenskom Raji. V zime som ju dosial neabsolvovala, mam nad cim premyslat :-). Inak Havrania skala je uzasne miesto, so specifickym "duchom miesta" - az mysticke by som povedala...;-)

Sona

na private v hornej casti dediny, pri penzione pastierna, maju tam prerobenu garaz na ubytovanie. teplo, tepla voda, pekna kupelna, kuchznka. boli sme velmi spokojni.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov