Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Západnou časťou Západných Tatier

Diskusná téma K článku: Západnou časťou Západných Tatier

Keď sa povie hrebeňovka Západných Tatier, tak veľa turistov hneď myslí na Baníkov, Plačlivé, či Ostrý Roháč. Nepopieram, ide o naozaj veľmi známy, zaujímavý a náročný úsek hlavného hrebeňa. V tomto príspevku sa ale budem venovať západnej časti hlavného hrebeňa, ktorá v ničom nezaostáva za krásou a náročnosťou centrálnej časti Západných Tatier.

Jano Novotny

Este k Trom kopam...
V dobrom pocasi to zvladne takmer kazdy. My sme to chodili este ako deti, najmladsi brat mohol mat nejakych sedem rokov...

Peter61

Príslušníci HZS Západné Tatry v záujme zvýšenia bezpečnosti návštevníkov osadili na Baníkove nové reťaze. Na časti hrebeňa sú osadené oká a reťaze budú doplnené.

Tono

Eskimo, ked oscanujem diaky, tak mozno napisem aj clanok presne o tej trase.

Eskimo

Aha, fakt - musím nabudúce lepšie čítať 8-)
Tak ale aspoň sme sa zhodli... inak v Roháčoch je ešte veľmi pekný aj ten hraničný poľsko-slovenský hrebeň, od Rákoňa na Lúčnu, potom zošľap a výšľap na Bobrovec a prechod Juráňovou tiesňavou na Oravice...

Tono

Eskimo, vsak ,,rypaj,, ked chces, ale neviem preco, lebo v clanku prave tento zostup - vystup cez Bielu skalu a ,,skalne mesto,, Radove skaly na Sivy vrch jednoznacne pokladam za najkrajsi.

Eskimo

Zaujímavá a hlavne dosť dlhá trasa... a taktiež pekné foto. Časť z nej mám prejdenú, časť nie, ale aj tento článok bude zrejme podnetom sa do týchto končím znova niekedy vybrať...

Inak - ak si môžem dovoliť trochu "rýpať" - zo Sivého vrchu dole je krajšou trasou červená, cez "skalné mesto" a Bielu skalu a horáreň Myšičková na Huty, prípadne, ak zvýši čas, dá sa ešte pokračovať po červenej ďalej do Chočských vrchov a dolu Kvačianskou alebo Prosieckou dolinou, ktoré rozhodne stoja za to. Jedinou blbou vecou na takejto alternatíve je nezáživný dlhý úsek po ceste cez Huty...

Vilo

Faunttomas + Tono

Priatelia, ďakujem za reakcie.

Vilo

Funttomas

Vilo:
reťaze v Priečnom sedle a sedle Prielom vedú žľabmi vertikálne v stene. Zato hrebeňovým úsekom Baníkov – Tri Kopy sú reťaze naťahané striedavo horizontálne i vertikálne. Tam sa pohybuješ na hrane, ktorú ohraničuje z oboch strán priepasť s peknými výhľadmi. Je to parádna „vzdušná“ trasa. Keď máš skúsenosti s pohybom vo vysokohorskom teréne nie je problém to prejsť. Stačí opatrnosť a istý krok. Bude sa ti to páčiť. Baníkovská reťaz je krátka. A zaistené úseky Troch Kôp je prechádzanie sedielok medzi ich tromi vrcholmi hrebeňovým chodníkom.

Tono

Vilo, nicoho sa neboj, nejde o ziadnu ,,smrt,, ci usek ,,hrozy,,. Jedine ze by si vazne trpel na zavrat. Dobra vystroj ( v zime macky), spravna davka opatrnosti a odvahy a je to OK usek. Ver mi. Hlavne pokial uz mas skusenosti ako pises. Neodporucam pocas burok a v lete, ked je usek preplneny turistami.

Vilo

Priatelia,

pomerne dlho sa chystám na hrebeň Baníkov-Tri Kopy a som zvedavý, ako to tam vyzerá... V dostupnej literatúre väčšinou píšu o tomto úseku hrôzy. Vie mi niekto porovnať tieto úseky s reťazovými úsekmi vo Vysokých Tatrách? (mám prejdené skoro všetky známe veci - Priečne sedlo, Prielom, Poľský hrebeň, Rysy zo Slovenska i Poľska, reťazový úsek na Štrbinu pod Kohútikom pri výstupe na Vysokú - ale stretávam sa s info, že toto je niečo úplne odlišné...).

Mikello

Tóno, ďakujem za pochvalu, galériu spáchal kamarát. Zatiaľ to ešte pokulháva po obsahovej stránke - tú mám však na starosti ja, ale polepším sa... :-)
Zdar aj Tebe

Tono

Mikello, v prvom rade musim uznanlivo pochvalit vasu www stranku. Velmo fajn.
Ver mi, ani mne sa veru nechcelo ist vtedy domov. No a to ponukanie nechame nabuduce. Vela zdaru v horach!

Mikello

Počasie bolo fakt nádherné, ani po troch dňoch sa mi nechcelo ísť domov :-)

Tóno, my by sme Ťa ponúkli čajom (tatranským samozrejme) :-)ale nevadí... Ak chceš kukni naše fotky
hory.konektel.sk/v/rohace-okt…

Tono

Tomas, Sona, Pietro, pocasie fakt prialo. A ktomu krasny kraj, plny tajomnych zakuti... No ved ten pocit poznate... a je aj pravdou, ze aj vychodna cast Z. Tatier je unikatna, delikatna... Mal som moznost v roku 1985 presjt usek hrebena Bystra, Tomanova, Kasprov vrch a bol to zazitok ktory trva vo mne dodnes. Skoda ze je tato cast hrebena bez znacenia... :-( Vtedy som bol vojakom ZVS a politruk (cert ho ber komanca) dohodol tento prechod s pohranicnou strazou, tak sme isli v pocte 1+3.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum