Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Zimný výstup na Lysec

Diskusná téma K článku: Zimný výstup na Lysec

V západnej časti Veľkej Fatry, nad tzv. Turčianskou záhradkou sa nachádza viacero dominantných vrchov, z ktorých sa naskytajú ďaleké kruhové výhľady. Stačí len spomenúť Ostrú, Tlstú či Drienok. Medzi tieto vrchy môžeme určite prirátať aj Lysec. Napriek tomu, že je tak trochu ukrytý hlbšie v pohorí, výhľad z jeho vrcholu určite patrí medzi tie najkrajšie, aké Veľká Fatra ponúka.

Funttomas

Tono, Adushka a Gubo: ďakujem za upresnenie. Z Turčanov chýba odpoveď už len Blaholu ;-).

Gubo

Nechodia. Len do Belej resp. Necpal, dalej nic...

Adushka

Tomas, co ja viem, tak si odkazany na pesibus z Belej. Do Jasenskej busy nechodia. Preto napriklad pri ture na Lysec je idealne prist autom k chate Lysec, ist po modrej na vrchol a schadzat po zltej, pricom zides potom po zjazdovke naspat k autu. Ked som si nie ista, ci niekam premava nejaky spoj, tak to vzdy overujem cez idos.cz. zatial ma to nesklamalo.

Tono

Tomas, pozeral som tie spoje a podla cp.sk$ret uz tam bus nechodi :o(

Tono

Tomas, mam dojem ze do strediska Jasenska dol. ide autobus len v lete (jul, august). Skus poziert cp.sk$ret a nastav letny datum.

Funttomas

Martinčania a Turčania! Premáva prímestský bus SAD do Jasenskej doliny (mimo skibusu)? V harmaneckej mape sú zaznačené zastávky busu pri chate Lysec a pri chate Babia hora, ale v cestovných poriadkoch na sadmartin.sk/…/Vyveska _MT.pdf spoje idú max do Belej-Dulíc a Turčianskeho Jasena.

Tono

TDD - ta stranka je velmi interesantna!

Tono

Ahoj Riso. S fajciarmi mas plnu pravdu. Ani ja to nemam rad, aj ked som sam fajciar. Preto fajcim len vtedy, ked som sam. Ked je na vrchole viac ludi, tak bud zidem o kus dalej, aby som neotravoval, alebo nefajcim. A ohorky... No predstav si, ze aj ich nosievam v takej skatulke /velmi dobre utesnenej/ dole. Ver alebo nie, je to tak.

Riso

super clanok, krasne fotky... len jedna vec mi vadi - ta cigareta do hor proste nepatri :) kolkokrat som musel utekat prec z kopca alebo zrusit prestavku a bezat dalej, lebo nejaky fajciar zamoril prostredie! a to este k tomu v narodnom parku... nehovoriac o tom ze ziadnych odpadkov nie je v nasich horach tolko ako - cigaretovych ohorkov. ved kto by si ich znasal so sebou do doliny, ze?
3xFUJ fajciarom v horach!

Tono

Inak vsetkym, ktorych zaujima slovenska slachta, odporucam knihu prof. B. Varsika - Vznik a vyvoj slevenskeho zemianstva VEDA naklad. SAV z roku 1982. Tam najdete mnoho odpovedi na pokriveny pohlad na slov. dejiny. Ako ilustraciu pokriveneho pohladu na nase dejiny pouzijem priklad cisara Zigmunda Luxemburskeho, syna Karla IV. ktory okrem titulu rimskeho cisara a krala, bol kralom Uhorskym a ceskym. Ceska historia ho pozna ako ,,lysku rysavu,, kata J. Husa a ma na neho negat. pohlad. Pricom to sme sa aj ucili do roku 1989 na hodinach dejepisu. Podobne ako spanile jazdy boli povazovane za revolucne podnety. Pricom ale, z pohladu Uhorska - Slovenska bol Zigmund jeden z najvacsich nasich panovnikov /po Stefanovi I., Belovi IV., M. - Hunadimu - Korvinovy. M. Terezie/. Podobne aj slov. poddansky lud vnimal vpady husitov len ako vpad votrelcov. Az v case J. Jiskru a bratrikov sa tu zacali ciastocne usadzat myslienky husitstva, aj to znacne skreslene. V podstate vpad vojska bol vzdy pre lud pohromov!!! Ved to poznate o kurucovi a labancovi? Sedliak sa uz nepital, kto je kto, len nastavil chrbat na vyprask a rabovku!

Tono

Ahojte, ano, ja chodim takmer stale sam, ale su aj treky, ked idem s dlhorocnym ,,panom bratom,, Lubosom. Teda pokial nam sadne obom volno, sadne pocasie atd., atd., atd. ... Ale to som nechcel pisat.
Rudo, podla mna dobry hlt palenky a po ture dve pivka, to jednoducho k treku patri. Plati vseobecne, vsetko dobre, najma palene s mierou!!! Tak isto aj kus dobrej slaninky, cibulka ci cesnak. No a podobne.
Tomas, ten salas som si vsimol, ale v zime je samozrejme pusty. Takze nehrozilo nejake ,,meranie gati,, ovciarskym psom. Nastastie. Aj ked uz nie raz som obchadzal teritorium dakeho Dunca velkym oblukom... hehehe! Gate mi boli prednejsie!
Uhorsky zabor. Ono ide o postupne pripajanie sev. casti slovenska k Uhorskemu kralovstvu. V 11 stor. sev. slovensko patrilo na cas k Polsku. Potom to bola akasi zem nikoho, kde vladla miestna slachta s cias Velkej Moravy. Cast sa pridla Uhrom, cast nie. Tak muselo dojst k voj. konfrontacii. A posledny taky odpor B. Varsik predpoklada v oblasti Brvenneho v Turci. Inak pripajanie povelkomoravskych mocenskych struktur k Uhorsku nebolo takmer vobec nasilne. Jednoducho slachta, ako Huntovci, Poznanovci, grofi zo Sv. Jura, Diviackovci a pod. sa pripojili k Uhrom. Napr. slovensky velmozi Hunt a Poznan /predkovia rodu Forgach de Ghymes et Gasch/ osobne sa velmi zasluzili ze tamer cele Nitriansko sa postavilo na stranu Stefana I. Jednoducho prijali vazalstvo od krala Stefana I, tak ako aj madarsky slachtici, ci slachta inej narodnosti. Treba si uvedomit, ze vtedy neexistovalo ziadne narodne povedomie. Existovali len slachtici, kniezata a ich druziny a pospolity lud. A ked slachtic povedal, ze ideme za toho, tak sa slo za toho. Podavam znacne zjednoduseny pohlad, lebo tejto teme sa da venovat tisice stran. Takze asi tolko o Uhorskom zabore.
Dakujem za povzbudive slova... Horam ZDAR!!!
Vas Tono

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum