Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Vyber stativu

Jjano

Ten objektív som kupoval najmä na cesty a na prácu a som spokojný. Je to tento: ephoto.sk/…/olympus-mzuiko-di…

Viac ma zaujímajú pevné sklá, záklaďák už mám a ešte hľadám niečo širšie v prijateľnej cene a potom možno niečo trochu dlhšie, ale nie tele.

Zatiaľ nemám skúsenosť s guľovou hlavou, takže to neviem posúdiť. Ten BeFree má guľovú hlavu s iba jednou skrutkou, ale ako sme sa zhodli, ide o kompromis a predpokladám, že Manfrotto zase nebude na svoje statívy dávať nejaký úplny šunt a tak je to OK.

Rast

Tak taky velky zoom asi nie je az tak kvalitny, je to asi kompromis? alebo si spokojny? Pokial ide o skladnost a vahu stativu, tak by som hak neriesil a pouzival tento stativ, malo by to stacit. Treba asi dobre vybrat hlavu, aby splnovala naroky na obsluhu a pouzitie (panorama, krajina, atd.)

Jjano

Viem, ze je to kompromis :-)
Tele neplánujem, tlačím sa viac do kratších koncov. Tých 0,9 kg je hmotnosť foťáku aj s objektívom 14-150, čo je FF ekvivalent 300 mm, čo mi stačí. A pevná 25 mm (eq.50) je samozrejme o ešte o kusisko ľahšia. Ďalšie sklá budem kupovať tiež z kratšieho konca, nie z dlhého a predpokladám, že nebudú ťažšie ako ten 14-150.
Takže ten hák nejdem riešiť. Ďakujem za radu.

Rast

maly a lahky stativ je vzdy kompromis, aby sa to dalo prenasat, na turistiku sa to hodi, ale asi tam uplne velka stabilita nebude, hlavne ked fuka atd., zalezi na preferanciach. Fotak mas cca 1 kg, tie nosnosti su vzdy trochu nadsadene, takze na samostatny fotak to staci, ale asi tam nemozes davat tazke objektivy, neviem, ci mas aj teleobjektiv, alebo fotis s sirokouhlym objektivom. Na teleobjektiv je stativ niekedy nevyhnutnost, pokial je teleobjekltiv uz tazsi a vacsi, tak takyto maly stativ na to uz nemusi byt uplne vhodny.

Rast

tak lahky stativ vzdy menej drzi ako tazky, v tomto to moc neoklames, takze ta zataz by sa mozno hodila, ale nostnost toho stativu je 4 kg, takze tam moc nenalozis, preto tam asi ten hak nie je. Ale pisal si, ze primarne o stabilitu ti nejde, takze to asi nebudes potrebovat? Ci ano?

Jjano

Neviem, ešte som taký ľahký statív nemal :-)

Rast

tak otazka je, ci je to zavazie potrebne, pokial ti primarne nejde o stabilitu, tak to asi nevadi.

Jjano

No, ten BeFree, ktorý je predbežne mojim favoritom, práveže nemá hák na závažie... neexistuje na to nejaká vychytávka?

Rast

Manfrotto, Gitzo, pokial lacnejsie, tak skusit Triopo. K tomu hlavu podla osobnych preferencii, asi gulovu... Tymto vyberomi nie je co pokazit.
Vybrat podla vahy a vysky, event. podla nosnosti a moznosti zavesenia zavazia.

Muska

Aha.. až na niekoľký krát som si všimol, že to umožňuje aj tebou spomínaný Manfrotto :) tak už je to len o sympatiách :)

Muska

Jjano myslím, že investíciou do poriadneho statívu určite chybu nespravíš, najmä keď už máš svoje predstavy a dôvody. Či sa to niekomu zdá drahé alebo nie je podľa mňa vedľajšie, ide o teba :). Zo spomínaných kúskov by som si ja vybral Rollei, pretože umožňuje prevrátenie nôh, čo sa dá jednoducho a rýchlo využiť na fotenie detailu a makra. Statívy typu Manfrotto majú tiež možnosť otočenia stredového stĺpika no je to pracnejšie. Je to dobré do terénu, keď sa treba často premiestňovať a fotografovať viacero typov scén (npr. flóra vs krajina). Tu vie večné skladanie a rozoberanie človeka fakt unaviť.

Yetee

Zle vybratá oblasť na odčítanie svetla? Uletený horizont? Zle zvolená DOF? Nastavenie expozičných hodnôt? Žeby práve statív bol ich riešením? Hmm ... musím uznať, že aj to je cesta. Hodne netradičná, ale cesta.
Udržanie dlhého času je druhoradé? Čo znamená dlhý čas? Pri fotení z ruky je taká fintička, na stanovenie dlhého času. Najdlhší udržateľný čas je prevrátená hodnota ohniskovej vzdialenosti.
24 mm = 1/20s, 50 mm = 1/50s,
100 mm = 1/100s, 200 mm = 1/200s atď. Takže naozaj sa môže stať, že aj za dobrých podmienok máš na ruke dlhý čas. Takže statív sa hodí.
No, možno existuje aj lacnejšia možnost :)

Jjano

Tak dobre, keď sa debata vyvíja týmto smerom, prečo nie. Sme v diskusnom fóre, diskutujme. Chcel som síce konkrétne tipy, ale teda poďme teoretizovať...

  1. Hamu za 39.90 € z Nay som mal (požičanú) a skrátka mi to nevyhovuje. Pri polohovaní foťáku sa to trasie ako huspenina. Keď sa dotknem foťáku, aby som niečo zmenil, tak skrátka môžem zase polohu nastavovať znova. Neviem, či som mal nejaký zlý kus alebo čo, ale ďakujem, už neverím a neprosím. Mám o pevnosti statívu inú predstavu.
    Ale nemám nič proti tomu, asi ten statív niekto kúpi a je s ním spokojný, práve naopak - prajem mu to. Ak ti tá hama vyhovuje, tak skvelé. Mne nie.

  2. Sorry, ale vôbec nie je pravda, že keď vieš fotiť, tak statív nepotrebuješ. Prepáč, ale to je úplne pomýlená idea.

  3. Statív chcem práve na tú kompozíciu (teda ak mám čas a trpezlivosť, čo nie je vždy). Ked fotím z ruky, tak mi vždy niečo ujde - tam je useknutá vetva či hrana, tuto si vyberiem zlú oblasť na odčítanie svetla, hentam uletený horizont, tamto zle zvolená DoF... Keď to mám na statíve, tak si to pozriem v kľude a doladím, čo potrebujem. Mám aj viac času na nastavenie expozičných hodnôt. Môžem spraviť dve-tri tie isté fotky s rozličným nastaveniami a stále s tou istou kompozíciou. Páči sa mi pracovať na statíve, je to pre mňa kľud a pohoda. Nie som cvakač, keď nájdem dobrý motív a chce sa mi, tak sa s fotkou hrám dlhšie a práve na to je statív dobrý (aj keď potom aj tak väčšina fotiek ide do koša :-) Udržanie dlhých časov je u mňa až druhoradé (ale samozrejme tiež dôležité). Len sa mi skrátka nechce vláčiť môj ťažký Velbon. A toto leto som si všimol, že menej fotím na výletoch a pri túlačkách a to práve preto, že som ten statív neťahal zo sebou a nechcelo sa mi len tak cvakať "od oka". Preto som si povedal, že to musím napraviť.

  4. Samozrejme, že 240 € za statív je pre mňa veľa peňazí. Ale na staré kolená sa mi z toho stáva hobby a každý z nás má predsa nejaké toys for boys. Navyše, ako som už napísal, kupujem to na veľa rokov - 5? 10? Mám Velbon Sherpa 650 (asi?), kupoval som ho myslím v roku 2005 alebo tak nejako. Stál vtedy 6000 korún a bola to pre mňa strašne veľká suma. A teraz si na ňu ani nespomeniem a stále je rovnako dobrý, ako keď bol nový (len jeho hlava mi moc nevyhovuje, ale už som si zvykol). Verím, že teraz to bude rovnako. Teraz si tresnem po peňaženke a o päť rokov si na to ani nespomeniem - a kvalitný statív budem stále mať.

Kua, veď to som napísal skoro blog a nie diskusný post :-)

Koniec psychonanalýzy. :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum