Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ako som šiel na hrad Ozdín

Diskusná téma K článku: Ako som šiel na hrad Ozdín

V rámci mojich turisticko – hradologických aktivít rád spájam príjemné s užitočným. Tak to bolo v prípade mojej dlho plánovanej návštevy hradu Ozdín, medzi obcami Málinec a Ozdín. V pláne som mal nielen prieskum hradu, ale aj príjemnú túru v tejto časti Stolických vrchov, ktorá nesie meno Málinské vrchy.

JPQ

Keď počujem "hrad Ozdín", musím reagovať. Minulý rok som šiel na bicykli z Rimavskej Soboty cez Lučenec do Revúcej. Už pri odbočke z hlavnej cesty na Cinobaňu ma zaujal pútač na tento hrad. V dedinke Ozdín bol ďaľší hrdý pútač v 3 jazykoch (!). Síl som nemal navyše a čakala ma ťažká štreka okolo Málinca, ale takú atrakciu som si predsa nemohol nechať ujsť. Tak som ten svoj bicykel poctivo vytlačil (až taký dobrý nie som, aby som to vytiahol...). Po dobrej polhodine som dorazil k televíznemu vykrývaču, pri ktorom bola tabuľka zvestujúca, že tu dakedy dááávno bol dáky hrad. Bol som teda dosť nasr.tý. V dedinke som sa posťažoval náhodnému báčimu, ktorý mi s úsmevom odvetil, že nie som prvý, ktorý takto naletel. Ak by sa na základe zmieneného smerovníka vybral ku "hradu" napr. nejaký Nemec, tak by si musel myslieť, že sme idioti, že posielame turistov k takým bezvýznamným a nezaujímavým cieľom.
Toť vše...howgh.

Tono

Miso, mas pravdu, ja som v tom kraji, v istej dobe, bol vareny, peceny a turistov som tiez nestretol. Zato pri Ruzinej je ludi vela a daju sa tam zazit poriadne divoke zazitky!!! Napr. traja turisti a 27 cerstvych maturantiek z Lucenca na jednej chate... :-)

Misou

Ak tam pôjdete v lete odporúčam ísť zo sedla Prieraz na Táňovo,ďalej na Vrchdobroč, Dobroč, Mýtnu, hrad Divín a okúpať sa v priehrade Ružiná.Veľmi ma potešilo, že tam vôbec niekto zavítal,bol som v okolí Málinca viackrát a nikdy som ta nikoho nestretol, domácim je v krčme lepšie.

Tono

No vidis, aj tesne pri hrade Lietava, v polohe Cibulnik je predsunute opevnenie Lietavskeho hradu. Pri Lietave je este maly hradok (Hradok) v Liet. Zavadke a potom najdlsie kontinualne osidlena lokalita v Rajeckej kotline (od praveku do 16. stor.) v obci Turie, poloha Turska skala. Zial z opevnenia na Turej skale sa dochovalo pomerne malo. Lem terenne zlomy a nejaka ta slabsia konf. terenu. Zaujimavy je hrad Rajec nad Jasenovym a maly str. hradok v Sulove, cast Hradna. Ale odbacam od diskusie k clanku. Ano, hrad Dobra Niva je velmi malebny. Pamatam si ho este pred konzervaciou.

LuboO

Pozeral som to a je to dobre urobene, hned som si pozrel Zolnu, je to pekne spracovane, ale vyznam sa len vo fotkach. Aj zamky.sk$ret su fajn, pacia sa mi tie stranky. Som v tom uplny amater, ale mam rad citanie o tychto veciach. Napriklad zaujimavy je Podzamcok pri Dobrej Nive, a mnohe ine okolo ZV, odkial som. A mam srdcovy vztah k Lietave, odtial je manzelka, byvala priamo pod hradom v Lietavskej Svinnej, ako som uz pisal: hiking.sk/…/prechadzky_na_pop…

Tono

Ano vcelku slusne je to spracovane na pamiatky.net$ret a hrady.sk$ret . Je aj stranka castrum.sk$ret ale musis sa registrovat. Na madarskej stranke staci poznat madarske preklady nazov lokalit (Oborin -sk - Abara -mad.). A klikat, klikat... Su tam presne polohy na mapach VKU aj s gps suradnicami

LuboO

Vdaka, ale madarcina nie je moja silna stranka. Ved daco sa da lokalizovat aj z webov. Aspon zaklady.

Tono

Inak ciastkovu mapu najdes aj varak.hu$ret ale kedze ide o cele uhorsko, zatial je tam zo slovenska len cca 15 - 20 perc. lokalit. Ale niektorych extra zaujimavych ( napr. Lucatin, Lovinobana I. a II. Sklene Teplice I. a II. a pod.).

Tono

Oficialna mapa stred. lokalit v ziadnom regione slovenska, zial doposial neexistuje. Podrobne mapy su v osobnom vlastnictve roznych archeologov, historikov a badatelov. Napr. ja mam lokality presne naznacene v Autoatlase SR, zanesene v mapach VKU Harmanec 1 : 50 000 a 1 : 25 000. Podobne ako iny kolegovia. V niektorych zbornikov su len lokalne mapy.
PS.
Tesim sa na Tvoje prekvapenie.

LuboO

A este mam otazocku, existuje nejaka mapa tych tzv. fortifikacnych stavieb, alebo aspon zvyskov? Ako napr. ten Ozdin?

LuboO

Inak, Tono, mam pre teba nieco nachystane, zanedlho to vyjde...

Tono

Zdravim pani, DAKUJEM Vam vsetkym za povzbudive slove, ktore, nebudem skromny, ale dobre padnu, ci dobre sa citaju. Musim len potvrdit, tie zanikajuce cintoriny, napr. ten pri Brlozne su ozaj uchvatne, maju spec. atmo a pod.
Boro, ja Tebe prajem vela krasnych tur, ved jar sa uz blizi, vsak?
Lubo, Tvoj prispevok ma velmi, ozaj velmi potesil.
Dakujem. All prajem vsetko naj v horah.

TDD

Veľmi dobre sa to číta. A láka to človeka pozrieť sa tam a vidieť a predstaviť si pod vrstvou lístia to čo autor. Vďaka.

LuboO

Tono, opat jeden super clanok... Pre mna maju tvoje clanky velku pridanu hodnotu, ukazuju mi nezname miesta, ktore sice poznam, ale nie turisticky... A vo svojich clankoch krasne ukazes cloveku, ze nielen nad 1500 mnm je krasne, vdaka...

Svatopluk stepanek

mame ten isty vkus. vsimli ste si sachovnicu
zmiesaneho lesa nad nadrzou malinec ? pravidelne sa opakuju obdlzniky ihlicnateho a listnateho lesa - dobre vidno zo sedla prieraz.
vsimli ste si opustenych cintorinov v hornych fafakoch, brloznem a zihlave ? uz aj tie cintoriny umieraju...
zdravi
svatopluk stepanek

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov