Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ako vyrobiť pásy na bežky

Diskusná téma K článku: Ako vyrobiť pásy na bežky

Pozná to asi každý bežkár - nech voskuje ako voskuje, do strmého kopca to podšmykuje. Môžeme sa však inšpirovať skialpinistami a skúsiť to so stúpacími pásmi. Kúpiť ich však je takmer nemožné a vyrobiť nie príliš tažké. Prinášame Vám návod, ako na to.

Pato123

cauko, reagujem na "ursus"
ja som vyrabal svoje pasy podobne ako je v navode ale neblbol som s antikorovou spicou ale som pozohybal akysi oval z normalneho dratu a k pasu som ho prisil cez gumu siroku asi 2,5 cm a parkrat som ju prelozil, aby pri mrazoch nepraskla. Mam 65 mm siroke bezky a pasy siroke 61 - nepokryvaju hrany ale drzia v traverzoch, velmi prakticke su takzvane pásičky, ktoré sú široké tak do 38 mm a mozes s nimi aj dolu kopcom lebo zaroven brzdia a ked ides po hranach tak ich nenicis. este jedna rada - znie to prekvapivo, ale moje prve pasy na bezky som vyrobil zo stareho koberca, a fungovali bezchybne, neskor som vyrobil normalne a tie kobercove podaroval kamosovi, ktory na nich aj v strmsich stupaniach fici dodnes. takze ak nechces velmi investovat, skus si spravit taketo kobercove
vela stastia pri vyrobe :)))))))))))))))))

Gabi

Radím značke "ursus" - miesto krúžku treba upevniť obdĺžnikový kovový rámik a nasunúť ho na špičku. Na lyžu sa vsunie v primeranej vzdialenosti (podľa dĺžky obdĺžnika a podľa šírky lyže). Ja som si takým istým spôsobom vyrobila pásy už pred 4 rokmi na základe výbornej skúsenosti originálnych pásov, ktoré mi požičala dcéra žijúca v Nórsku. Moje pásy mi poslúžili doslova v každom stúpaní a aj na zľadovatešom snehu, aj smerom nadol. Gabi

KarolM

Pás šírky cca 32-35 mm na BC lyžu (cca 50 mm) úplne postačuje. To, že nie je pokrytá celá šírka má aj isté výhody. A na špičku úplne postačuje jednoduchý kovový polkrúžok, bežne dostupný v železiarstve. Dĺžka pásov (po zahnutí cez krúžok) by mala byť o cca 5-15 cm kratšia ako dĺžka lyže.

Nipel

"antikorova spica na bicykel"... dobra haluz, ina galaxia

Tomky

Šírka pásu je optimálne o 2-3mm menšia z oboch strán, teda stred 52mm je to 46-48mm. Čím užší pás, tým horšie drží v stúpaní a hlavne v traverzoch.

Ursus

ahojte
velmi ma zaujal clanok, chcem si pasy vyrobit, mam vsak dve otazky
mam lyze sporten forester (sirka 64-52-60)s ocelovou hranou, Lubo v clanku pises o beznej sirke 65mm to je po rozstrihnuti cca 32mm,nebude to malo na moje bezky? resp. kolko zo sirky lyze by mal pas zaberat? Druha otazka:moje lyze maju taku siroku zaoblenu spicku, takze myslim ze nejake kovove ocko tam nedam, nemate niekto nejaky iny napad?
vopred dik za kazdu radu

Robo

Pasy sice umoznia dostat sa do nepristupnejsich terenov, ale tu uz je na mieste opatrnost. Hlavne pre bezkarov. V Tazsich terenoch sa mozu na svahoch vyskytnut aj zladovatele useky kde bezna bezka zlyhava. Rozsirenie moznosti bezkara o stupacie pasy ho moze priviest do terenov kde si uz s bezkou nevystaci. Napred cesta nemozna, naspat cesta daleko, jedla malo, tma na spadnutie. Kto zazil vie o com hovorim. Ak chcem nieco light na turistiku tak by som urcite siel do backcountry. Na sporten ranger som kupil bezne skialpove pasy. sedeli dlzkou a sedel aj napinak. napinak sa da kupit aj samostatne a uzsi.
Dalsia neprijemna situacia s ktorou sa moze dostat bezkar do styku pri pohybe tazsim terenom je hlboky sneh. BEzky sa mozu dost borit.

Osobne by som to moc nesilil. Kazda lyza je na iny teren. Energeticka bilancia pri pohybe na backcountry vo volnej prirode na nepreslapanom snehu mi z osobnych skusenosti pripada najvyhodnejsia zo vsetkych troch (bezky, backcountry, skialp). A energiou v zime na turistike setrit treba ... ;-)

Milos

Ja som si dal na moje BC lyže vyfrézovať protisklz a vlepiť pás. Celý špás stojí cca 1500 SKK a robia to v Treklande v Auparku.

Harusinec

A co tak klincekmi pribit
suchy zips.Kultura za 500:)

Misou

A úplne najjednoduchšie(núdzový režim)-prichytiť páskou na koberce vpredu a vzadu, prešiel som tak z Donovál po Čertovicu.

Ivan

Pekne vymyslene ale ja si myslim ze je to zbytocne komplikovane, ziadnu gumu a ani hacik netreba, pasy nemusia byt dlhe tak ako bezky, stacia pasy o 20-30 cm kratsie a vpredu postaci obycajne kovove brasnarske ocko ktore sa prevlecie cez spicku lyze a pasy sa jednoducho nalepia bez upevnenia vzadu...

Dafi

Musim to tocha poopravit. Kupit sa dju uplne v pohode napr. v BA v Tatrasporte na Kollarovom namesti. Maju pasy na rozne sirky beziek. Dlzku si odstrihnes podla potreby. Co sa tyka ceny tak vyroba po prepocitani nakladov a potrebneho materialu na vyrobu vysla este trocha viac ako ceny hotovych pasov, takze nie je o com.Inak robi to daka rakuska firma.

TDD

Prosím odhad nákladov.
Uz sa teším na budúcu sezónu, možno že zvýši počet bežkárov v neznámych lokalitách.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum