Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma jadrove mydlo

Diskusná téma jadrove mydlo

Zdravim, myslim, ze som niekde cital nazor, ze ak niekto nema peniaze napr. na Nikwax na pranie, tak moze pouzit na funkcne oblecenie jadrove mydlo. Co si o tom myslite. Mate prakticke skusenosti? Mam na mysli hlavne Gore vetrovky, soft shellky a podobne. Vycisti to dostatcne dane oblecenie, aby som na to mohol aplikovat impregnaciu? Neposkodi to Gore vrstvu? vdaka za postrehy

Pepo_SK

Na membranovych veciech je vacsinou pisane, ze pouzivat pracie prostriedky bez zmakcovadiel a bielidiel a pod. A soda (uhlicitan sodny) je zmekcovadlo. Mohol by podla mna narusit strukturu membrany. Aspon u tych polyuretanovych membran.
Ak je tu niekto chemik nech hodi nazor. Ale soda nerobi membrane dobre podla mna.

Norulakp

este by som sa chcel opytat trosku od temy. Akurat som kupil od kamarata za par korun vetrovku Haglofs s GTX. Problem je, ze bola uz pouzivana, a neviem ci ju nahodou predosly majitel nepral nahodou v pracke s beznym praskom. Vsade pisu, ze sa to nesmie. Ak ju nahodou prali s beznym praskom, je nenavratne GTX znicene? Alebo staci, ked ju umyjem v nejakom tom Nikwaxe, a bude vsetko OK?

Monikika

rbr69, normalne to kupis v drogerii, ale v DMku nemavaju, skor v tych obycajnejsich drogeriach, obcas aj v coop potravinach. predava sa praskova kalcinovana 250g balicek, alebo krystalicka 1kg balik, oboje stoja okolo 1E a 250g kalcinovanej ma rovnaku ucinnost ako 1kg krystalickej (lahsie sa rozpusta praskova).

Boro

Sóda je bežnou súčasťou všetkých pracích prostriedkov. V podstate zmäkčuje vodu a tým zvyšuje účinnosť ostatných zložiek v prášku. Niektoré pracie prostriedky sa dokonca chvália tým, že sú na objem malé, ale že sú ťažké a účinné. Je to taký švindel na zákazníkov, pretože obsahujú zväčša len sódu, čo je najlacnejšia surovina v pracom prášku.

Janica

ano klasicka kryštalická soda,používa sa aj na čistenie práčok,na zmäkčenie vody a namáčanie velmi špinavého prádla.A taktiež pôsobí aj na mydlo,aby príliš nepenilo.Samotné mydlo vraj zanáša pračku,a sóda pôsobí aby tam, nezostávali usadeniny.Ale mydlo iba to klasické,alebo pravé marseilské. Tie lanzy atd.obsahujú rôzne bielidla atd.Takže už nie sú kóšer :-)

Rbr69

co to je ta soda na pranie? normalne kupitelne v drogerii? zatial som jadrove mydlo len priamo struhal do pracky ...

Janica

ja periem aj fleec a je to ok...nebadám zmeny.

Monikika

V spominanom "mydlovom slize" periem bezne vsetko, vratane funkcneho pradla a vetroviek s goracom, funguje to vyborne, mala som vzorku nejakeho speci pripravku na goracove bundy, ale ten pral horsie nez mydlo. Ale na nejakej americkej stranke som citala, ze sa neodporuca akykolvek mydlovy prostriedok na fleece (vsetky varianty, aj polartec, mikrofleece a vsetko co je tkane podobnym sposobom), mydlo ho akoby zalepi (spravi to taku podobnu vrstvicku ako vam vznikne od mydla na umyvadle, ked ho dlho neumyjete), nevidno to, ale mierne to zhorsuje priedusnost fleecu. Nastastie sa to pri dalsom prani v normalnom prasku odstrani.

Janica

to mydlo a sódu treba rozpustit v horúcej vode (na sporáku)

Janica

je aj taky mydlovy gel ale robí sa aj zo sódou,tak neviem či na to môže ísť aj sóda.tu je recept:
1 ks jadrové mydlo
250-300g sódy na pranie
10 litrov vody

nastrúhané mydlo sa aj zo sódou rozpustí vo vode a doriedi sa do 10 litrov.ono to postupne zoslizovatie (občas premiešať).Niekedy sa to zrazí,ale to na kvalite nič nemení. Dávkuje sa do pračky,priamo do bubna asi 1 až 1 1/2 tej nádobky čo býva ku pracím práškom (asi 250 ml ?).
vydrží to dlho,môžete v tom prať aj normálne veci a ušetríte peniaze aj prírodu :-)

Pajo

ja ho pouzivam a myslim ze pohoda

Boro

Určite ti to nič neurobí s GTX membránou a dobre ti to operie. No a opätovné impregnovanie je už potom bez problému. Len ho musíš do práčky dobre nastrúhať, aby sa rozpustilo.

Janica

asi ti adekvátne neodpoviem,ale klasické jadrové mydlo -palma je viac menej ekolog.praci prostriedok,bez bielidiel.Je nedráždivé,nespôsobuje alergie ...atd.kedže je šetrné voči prírode,može byť aj šetrné k tým veciam.ale určite ti niekto napíše presnejšie.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum