Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Prístrešok na Amonovej lúke

Diskusná téma K článku: Prístrešok na Amonovej lúke

O Malých Karpatoch som si donedávna myslel, že ich poznám dokonale. Veď sa už od detstva po nich túlam. A predsa ma ešte stále dokážu prekvapiť. Niekedy nemilo, ale zväčša milo a príjemne. Tak tomu bolo aj v jeden júnový víkend, keď som sa túlal v oblasti pod vrchom Klokoč. V tomto priestore sa mi spolu s kamarátom podarilo objaviť na Amonovej lúke búdu, o ktorej som doposiaľ nevedel. Jej strategické situovanie na Štefánikovej magistrále ju predurčuje ako dôležitý bod na tejto trase, kde sa dá prespať a načerpať voda.

Samkoh

Pozor, uplynulý víkend tam bola partia miestnych mladých zapíjať prázdniny, tak aby to tak potom aj nedopadlo so stavom...

Sona

Nový prístrešok v dnešnom daždi a vetre padol veľmi vhod na obedovú prestávku. Je vo výbornom stave, rovnako ako kadibúdka :) vďaka tým, ktorí sa o to zaslúžili.

FunTTomas

ďakujeme Palimu za poskytunutie aktuálnych záberov nového prístreška, ktoré sme pridali do článku.

PaliT

Prístrešok je použiteľný, tentokrát v ňom neboli nijaké smeti, dalo by sa tu v pohode prenocovať.

PaliT

V prístrešku sme dnes videli dosť bordelu. Ak niekto bude chcieť prespať, bude zrejme musieť upratať. Časť smetia by sa dala spáliť, je vhodné však doniesť si so sebou plastový sak na odpadky, potom už to bude znesiteľné.

Pencurák

Spali sme tam so synom v auguste 2012.Vyzerá to tam presne tak ako si to opísal a pofotil.Spali sme na laviciach,ale spánok sme si veľmi neužili,pretože je tam strašne veľa plchov,tých veľkých,čo majú chvost ako veverička.Celú noc po nás lozili.Ináč pekné miesto na bivak.

DanielaM

V sucasnosti v zamocku maju svoju "zakladnu" miestni polovnici, kt. sa sem chodia zapisovat do knihy pred polovackou. Je to povinnost, aby sa v lese navzajom nevystrielali. Na Amonovej luke je posed, pod ktorym casto polovnici zakrmuju a nasledne chodia strielat.

Boro

Choze, mal som tú možnosť rozprávať sa raz pri potulkách okolo tohto "zámočku" so synom bývalého správcu , ktorý tam aj vyrastal ako malý chlapec. Povedal mi, že zámoček patril rodu Pálfyovcov a v poslednom období v ňom ukrývali pred verejnosťou jedného zo svojich potomkov, ktorý bol debilný. U samotného zámočku bola ešte aj (vraj) prekrásna polovnícka drevená chata, či zrub. Tá po znárodnení samozrejme slúžila našim polovníkom a bohužial v noci na Nový Rok 1969 vyhorela. Tolko z rozhovoru.

Vladvlad

Na Monrepose stále visí tabuľka : "Majetok Slovenskej republiky, v správe Lesov SR š.p., odštepný závod Šaštín."
Možno je to len prenajaté, keďže pri súkromnom vlastníctve by tam tá tabuľka nebola.
Solírov je tiež pekná lokalita, tá je ale asi určite v súkromných rukách.

Choze

jaj tono ani nevies ako vydatne si uspokojil moju zvedavost, dakujem moc za informacie

Tono

Ahojte, v prvom rade, objavitelom pristresku je vlastne phalike, s ktorym som tam bol. A bolo to presne ako pise. Ja som na luke sedel a pofajcieval, kym on behal po okoli. Takze hlvne jemu patri vdaka za objav.
K zamocku Mon Repos. Ide povodne o palfyovsky polovnicky zamocek, ktorych mal tento rod v M. Karpatoch viacero (napr. aj Solirov). Stavba je z 19. stor. vyuzivana palfyovcami ako sidlo pocas polovaciek, co sa so stavbou dialo od rozpadu Uhorska po rok 1948 neviem. Po tomto roku tusim ju vyuzivali lesnici a dnes je - predpokladam, v sukromnych rukach. Velka skoda, ze sa nevyuziva ako horska chata. Ma na to idealne predpoklady. Pokial tam nie su majitelia, da sa prespat v malom pristresku hned vedla murov stavby.

Choze

preklad nie je problem, po francuzsky viem, len by som chcel vediet nieco viac z historie tej budovy, odkedy tam je, ci ju este nieto pouziva a pod.

Hawa

na webe som nasiel taketo cosi
... Mon Repos (French for my place of rest) ...

so by sa dalo prelozit ako moje miesto odpocinku.

Pripadne je to nejake tajne zaklinadlo v polovnickej hantirke :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum