Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Fotopasce na medvede

Diskusná téma K článku: Fotopasce na medvede

V tomto článku sa chcem venovať modernej technike, ktorá umožňuje dôkladnejšie spoznávať život v našej prírode. Nie vždy je totiž možné a účelné vyčkávať celé dni v lese. O tom, čo sa tam deje počas neprítomnosti človeka, podáva veľmi dobré informácie pomerne nenápadné zariadenie - fotopasca.

Miso.K

Som rád, že PLÁNUJÚ, PLÁNUJÚ, PLÁNUJÚ!
Len nejako dlho (už od roku 2006/2007)...
PS: Článok o používaní fotopascí som už hodil do redakčného systému, takže čoskoro si niečo prečítate a pozriete aj pár obrázkov.

MisoM

Miso, nejako ten link hodi len na prihlasovaciu stranku a dost...

Miso.K

Pár nových informácií o fungovaní fotopascí najdete tu: cms.mala-fatra.webnode.cz/…/f…

Zatiaľ to v lese funguje približne dva týždne, tak ešte nie je moc o čom písať. Časom sa to však určite nazbiera.

Merhorn

Super miso,tesim sa.ides na to dobre,drzim palce:-)

Miso.K

Fotopasca zachytila medveďa už okolo 18.45, keď som ešte nebol na mieste. Tento, na naše pomery statný kus sa v okolí pohyboval takmer do polnoci. Okrem neho boli na mieste aj diviaky.
Ráno som fotopascu zobral, lebo je to na mieste, kde by nemusela dlho zotrvať (vďaka chmatákom). Podvečer som ju bol opäť zavesiť, takže zajtra ráno budú zasa nové informácie. Budúci týždeň pripravím kratší článok aj s fotodokumentáciou.

Miso.K

Dnes som zavesil ďalšiu fotopascu a šiel ďalej do lesa, že niečo nafotím aj fotoaparátom. Nenafotil som nič, vyššie v lese je pusto. Medvede sa stále motajú dole v predhorí, kde sú ešte nejaké jablká. Keď som sa vracal, chvíľu som počkal neďaleko novo osadenej pasce a o 19.12 sa už ku nej blížil medveď. Zaujímavé, že tiež neprišiel z hora, ale z remízok od dediny. Ráno skočím skontrolovať úlovky.

Merhorn

Ok, ako si definujeme a teda aj cim nadlimitnu populaciu medveda, ale aj vseobecne? naplna tento parameter populacia medveda u nas alebo v jednotlivych regionoch pre ktore este ma vyznam stav takto posudzovat. Je ina moznost ako negativa z nadmerneho poctu riesit inou formou ako regulaciou populacie? ak su na tieto odpovede jasne a argumentacne odpovede asi je jasne ako postupovat, ak nie tak treba asi aj ked nehovorim,ze je to jednoduche zistit dane veci.
ja: no, a co narobis s ludmi? Je jasne, ze nech uz prirodu chranime akokolvek, je to len do tej miery aby to nezasahovalo do "zivota" ludskej spolocnosti. Sme premnozeny? no zas odpoved sa hlada podobne ako som pisal vyssie, ale ok, vsetci co si odpovieme ano a chceme byt akoze humanny aj v tomto smere, nastahujme sa do bytoviek z rodinnych domov, obmedzme sa tak aby sme minimalizovali nas dosah na prirodu a bla bla bla, hluposti. Na konci stoji vzdy clovek vs priestor ktory zabera a na ktory ma vplyv. Bohuzial zatial sme nanasli asi rozumny sposob ako zosuladit aktivity ludskej populacie s ostatnou prirodou.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum