Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Podporte zachranu Tiche doliny

Jaroslawik

Terchovcan podla tvojej logiky by na Zemy uz neboli ziadne ihlicnany, lebo lesnici nasli "zazracne" riesenie na zachranu lesov len teraz v dobe, ked sa za drevo plati.Priroda a lesy su tu o odost dlhsie ako clovek a ja chyba si myslit ,ze spasime svet motorovou pilou za ruskom plnych vagonv na popradskej stanici. Fakt by si sa mal pozriet na "miesto cinu". P.S. Ver skor vlastnym ociam a hlave ako politikom.

Sedlo

Přesně tak, jak píše jjano, zajděte se podívat do Tichej doliny a potom se k tomu vyjadřujte. Jsem přesvědčený, pokud máte zdravý rozum, že úplně změníte názor na proces obnovy lesa, který tam probíhá bez zásahu člověka.

Terchovec

Ja si iluzie o vlade nerobim, ale ako povedia tak bude, vid buducorocne zdrazenie elektriky o takmer 30%, to nechavam bez komentara pre fanusikov fica a spol, v tichej som nebol, len ked som isiel z krivana a videl som uplne zeleny koberec ihlicia a suche stromy, bolo mi nanic. No uvidime ako to nakoniec dopadne, diky za vysvetlenia.

Jjano

Terchovcam, pri vsetkej ucte a neucte je lubovny minister podohospodarstva (to je jedno v ktorej vlade) ten posledny, ktoremu by som v tomto nieco veril. On bude vzdy obhajovat svoj rezort, svojich ludia a pristupy, ktore uplatnuju - ved su mu de iure podriadeni a tak nemoze hovorit nieco ine, ako oni.

Zajdi do tej doliny a potom pokracuj v tejto debate.

Rbr69

Terchovec, bol som tam v lete, chod sa tam pozriet osobne a na ministrove oci v hlave a hlavu sa nespoliehaj, pozri a potom sa riad svojou hlavou a svojimi ocami :)
Inak pozrel som si tento link co tu dal Triops ticha.sk/les.htm a odporucam Ti ho pozriet. Ale svojimi ocami, nie ministrovymi :)

Terchovec

Ja som tam nebol, minister tam ale bol minuly tyzden, tak asi oci v hlave ma a ten to povedal jasne, ja mozem len posudit co vidim u nas vo fatre, a fakt ze mizne smrek z hor, je jasny, argumentovat tym co bude za 20-30 rokov je dost chore. To je alibizmus.

Jjano

Tak potom preco pises o Tichej doline? Bol si sa tam teraz niekedy pozriet? Videl si, ako sa ten "mrtvy les" pomalicky zacina zelenat? Bez jedinej koruny nakladov a kseftov? Keby tam ti ochranari, ktorym nevies prist na meno, neboli, tak aj tam je monotonna pust, ako je inde v Tatrach.

Ja vlastnikov chapem. Je to ich majetok a patri im za nezasahovanie kompenzacia a to stedra kompenzacia, ci uz financna, alebo vymena pozemkov a pod. Ale pravou je aj to, ze vlastnictvo zavazuje. To, ze nieco vlastnim, neznamena, ze si s tym mozem robit, co chcem...

Terchovcan

Jano, neviem preco si to tak myslis, ze my tu drancujeme hory do tla? Nieje to tak, mozno taky majitelia co sa dostali lahko k hore a chcu z toho vytlc a zarobit a po mne potopa, ok, ale myslim ze vacsina taka nieje, ludia tu hore su zavisli na lesoch, ved tu nic ine nieje, a ja fakt som nehovoril o tatrach, tam to poznas lepsie, ale o nasom lese v malej fatre a mam strach aby nam tu ostali aj nejake ihlicnany...

Jjano

Presne tak! Terchovcan prave demonstroval, ako sa vacsina (nie vsetci) vlastnikov stavia k "svojmu" lesu: ako ku hmote. Jediny pohlad na ich les je len cez kubiky dreva vs. cena za kubik, resp. poctu zveri vs. cena za kilogram. Mnozstvo vlastnikov a urbarov stale vykrikuje "Nas les! Nas les!", ale jedine, co v tom lese robia, je drevo este na kmeni predavaju pilcickym firmam, aby ho postupne stinali. Nevedia zabezpecit uz ani taku zakladnu vec, aby zenicky, co odjakziva sadili nove sadenicky, to robili aj nadalej, lebo to je moc drahe a potom by im zarobok z "ich lesa" klesol ...

Normalny clovek vie, ze skodca nenici horu, ale iba drevo. Hora je a bude horou, ci uz v nej ten lykozrut je alebo nie je. Hora nie su kubiky dreva, ale miliardy organizmov a vztahov medzi nimi a tie nejaky lykozrut nenarusuje.

Terchovcan

ved prave, to bol len priklad, ved prave preto budu najitelia robit vsetko preto aby im lesy nezozrala chrobac.

Terchovcan

Ved ale ja som nikde nespominal ze to chcu vytazit, majitel nieje somar, nebude sa pozerat ako mu vlastnu horu nici skodca, ved to uz ako rozmyslate, tebe ked na dome rozbije nejaky dobrak okno, tak ti to asi nevadi, povies mu, nech ti vytrepe aj dalsie? Ved uz trosku nefantazirujte.

Jjano

Terchovcan, v normalnom state by fakt, ze ide sukromne lesy, neznamenal, ze si ich mozu sukromnici vytazit ako chcu, ale ze im stat bude platit bohate kompenzacie alebo im ponukne nejaku vyhodnu vymenu. Bohuzial co sa tyka ochrany prirody, tento stat nie je normalny.

Brutus

Prave som cital ze schvalili vyse miliardy na protikalamitne opatrenia, veru treba konat lebo za par rokov tu nebude ani jeden smrek.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum