Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Geopark Novohrad–Nógrád (NCH Šomoška)

Diskusná téma K článku: Geopark Novohrad–Nógrád (NCH Šomoška)

Hrad Šomoška a hlavne okolité čadičové útvary nájdete na stovkách fotografií na internete aj v knihách. Čadič sa odjakživa nachádza v slovenských učebniciach spolu s názvom anglického pôvodu - bazalt. Oba názvy označujú tú istú tmavosivú, niekedy čiernu horninu sopečného pôvodu. Chuť ohmatať tieto skaly a postáť na mieste, kde v treťohorách šľahala láva a popol zo sopiek, nás v júli 2010 vytiahla do južných krajov Slovenska, do Cerovej vrchoviny.

Kiče

Ja by som tú trasu Lučenec - Šomoška mierne pozmenil. Paralelne s tu uvedenou trasou sa totiž tiahne jedna nádherná dolina so slušnou asfaltkou temer bez áut. My teda jazdíme tadiaľto: Lučenec - Rapovce - Trebeľovce - Horná Bába - Rátka - Šikov - Čakanovce - Šiatorošská Bukovinka. Ďalej je to tak, ako opisuje autorka. Na úseku Šikov - Čakanovce je kvalita asfaltu mizerná, takže to asi nebude pre cestné bicykle (neviem posúdiť, nemám cestný). Ostatným vrele doporučujem. Je to omnoho krajšia trasa.
Kto sa nechce vracať späť tou istou trasou môže zo Šikova prejsť poľnou cestou do Pleša (asi 2km) a pokračovať asfaltkou cez Mučín - Rapovce do Lučenca.
Nevýhoda, oproti trase v článku, je, že obchádzate Fiľakovo. Takže kto chce vidieť Fiľakovský hrad, musí odskočiť z Rátky do Fiľakova a potom sa vrátiť do Rátky. Ale aj tak si myslím, že to je to omnoho lepšia trasa. Ešte tu je možnost vyhnúť sa premávke cez obec Mikušovce, ale to každý zváži sám a pohlad do mapy napovie kadiaľ ísť.

Fish

Vďaka že píšete reakcie na môj článok a vďaka za tipy - určite ich využijeme. My sme vlastne prešli na bicykloch trasu L.Mikuláš - sedlo Priehyba - Brezno - Čierny Balog - Kamenistá dolina - Sihľa - Hriňová - Podkriváň - Ostrôžky - Ružiná - Lučenec - Šomoška. Trvalo nám to 5 dní a písala som len o tej časti, ktorá bola pre nás úplná novinka a ani na hikingu, nikto o tom nepísal asi 3 roky. Ďakujem za reakcie k článku, dúfala som že sa ozvú miestni. Ostrôžky sme navštívili a určite sa tam vrátime. Je to krááásny kraj. Ružiná ma prekvapila - krásne jazierko uprostred zelených kopcov, piesočnatý breh a voda taká teplá, ako keď sa doma sprchujem. A do Cerovej vrchoviny sa na budúci rok určite vrátime. Čaká nás tam Ipolytarnóc, Hájnačka atď.., všetko je pravda, čo píšete, je tam naozaj pekne a zaujímavo.

Juh

To je prave ten paradox, ze casto miestni o svojom okoli toho vela nevedia.
Ked sa tu uz spomina Bujar kanon, tak mnoho ludi tiez nevie, ze par km juznejsie sa na madarskrj strane nachadza rozsiahlejsi kanon, ktory miestni nazyvaju Paris. Pocas dazdivejsich obdobi nim preteka potocik a mozete si v nom dokonca uzit aj "kanoning". Ked sme tam boli naposledy, tak nas v lese takmer "prevalcovalo" stado muflonov.
O Ipolytarnoci sa castokrat hovori ako o prehistorickych Pompejach. Tiez mnoho miestnych nevie o tom, ze na druhej strane Cerovej vrhoviny sa nachadzaju slovenske Pompeje. Ide o Kostnu dolinu nachadzajucu sa nedaleko obce Hajnacka. Na prelome tretohor a stvtohor tu doslo k mohutnej sopecnej erupcii, pri ktorej sopecny popol a tufy pochovali vacsie mnozstvo tretohornych stavovcov, ktore zili pri vtedajsom jazere pri Hajnacke. Ich kostrove pozostatky zostali pod vrstvou usadenin dobre zachovane, kym ich v polovici 19. storocia nevyplavili mohutne dazde. Tieto nalezy boli preskumane a zistilo sa, ze Kostna dolina patri k najbohatsim naleziskam tretohornych kostnych pozostatkov v Europe vobec. Z mnozstva nalezov sa spominaju tretohorne tapiry, mastodonty, medvediky panda, bobry, hyenovite selmy a dalsie zaujimave tvory, z ktorych mnohe boli opisane po prvykrat na nasom uzemi. Nasli sa tu aj vzacne odtlacky tretohornych rastlin. Kostna dolina sa tym zaradila k najvyznamnejsim paleontologickym lokalitam Slovenska. Ked som bol v tejto dolinke naposledy, tak cast naleziska bola pokryta odpadom. Miestni si z doliny spravili smetisko ...

Jaro77

Evka na budúce príďte na viac dní.V okolí sa oplatí navštíviť pohorie Ostrôžky.Takmer všade sa dá ísť na bicykli je tam málo áut roztrúsené samoty.Treba ísť na Lysec,Bralce,Javor,Budinskú skalu.V Lučenci je krásny park s perfektnou reštauráciou.Geopark v Ipolytarnóci sa oplatí tiež navštíviť.Prvý krát so tam bol asi pred mesiacom.Bývam v Lučenci vedel so že tam niečo také je ale bol som prekvapený ako je to pekne urobené.Potom ešte chodte na Hajnáčsky a Pohanský hrad.Určite sa oplatí prísť na dlhšie.

Lukášj

Mohli ste ešte zájsť do zrušeného kameňolomu Mačacia, kde chodník od Bukovinského potoka vedie po násype starej železnice. Sú tam pekne vidieť reliéfy geologickej stavby.

Svatopluk stepanek

vynikajuci tip na vylet a krasne obrazky. rok som vojancil v rimavskej sobote a NIKDY som nemal potiaz sa s madarmi dohovorit - ani moja cesztinma ich nijak nepoburovala !!!
somoska a filakovo su krasne hrady - pamiatlky na boje s turkami

DanielaM

Po super clankoch o vlacikoch mame teraz hodinu vlastivedy o geologii, parada. Aj fotky su take pekne, ze by som hned sadala na bike. :-) skoda, ze uz konci sezona.
Vdaka, tesim sa na dalsi tvoj clanok :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma