Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: O niektorých pravidlách

Diskusná téma K článku: O niektorých pravidlách

Celý náš srandovný ľudský svet je zamotaný v pavučine miliónov pravidiel. Od prvých chvíľ sa nás rodičia snažia napasovať do nejakého systému, pokúšajú sa nás zmeniť z divého zvieratka na „civilizovaného“ človeka. Možno aj preto neskôr unikáme do hôr, do prírody, aby sme si na chvíľu oddýchli aspoň od niektorých pravidiel ľudského sveta. Ale hop! Aj cestou do hôr a aj v samotných horách sú ľudia so svojimi príkazmi, zvykmi, neurózami, nariadeniami, regulami či svätými pravdami. Títo ľudia, tak ako my všetci, majú svoje svety so svojimi pravidlami a do nich im vliezame my, vecí neznalí. Často sú to stretnutia veľmi bizarné a prekvapivé a osamelý pocestný zažíva šoky a zdesenie.

Peter61

Latrina pred Domhütte:

Pani, cikajte posediacky.

(pre vysvetlenie : vo vedlajsich dverach tam je pisoar)

Pf69

Film Kukuška tiež stojí za zhliadnutie .

Peter61
K tomu Fussende :-) Alpenvereiny to asi okopírovali od Sovietov. Pozeral som film 12 stoličiek podľa Iľf-Petrova ( ZSSR,1971). Situované do čias NEPu. V ubytovni (sirotinec) tam mali na posteliach deky a na nich nápis "NOGI". -)
Sanco

Peter61, to moje húkanie bolo myslené ako príklad ( asi malo byť v úvodzovkách ), samozrejme by to nasrdilo aj mňa, keby mám za nejaké 4 hodiny vstávať a niekto by my chcel čo len tíško húsť do uška ( jedine, že by to bola nejaká húkalienka :- )), no každopádne by som to asi vydržal skorej, ako ten personál, ktorý by to asi musel znášať každodenne.

Peter61

sanco: k tým chatám : stretol si dakedy aj s takými úchylmi, čo prišli z túry/idú na túru a nie sú ochotní o pol dvanástej počúvať tvoje húkanie ?
alpenverein.at/…/Huettenordnu…$ret

Generell soll von 22.00 Uhr bis 6.00 Uhr in der Hütte Ruhe herrschen. .......... Früh Aufstehende
müssen sich so verhalten, dass sie die Hüttenruhe nicht stören.

Sanco

článok fajn, človek sa zabavil:-) Všetko má však aj druhý pohľad, alebo pohľad z druhej strany. Existujú zákony, ktoré sú robené väčšinou ľuďmi absolútne mimo danej praxe a tak aj vypátrajú, nuž a oblasti, ktoré nie sú takto ošetrené, tam si príslušná komunita vytvorila svoje pravidlá. Bez toho, že by som sa zastával hulvátstva trebárs šafiora autobusu. Miestni mu dávajú presnú sumu, aby šlo všetko plynulo, aby stíhal cestovný poriadok svojho spoja. Predstavte si, že každý mu vysype do ruky hrsť drobákov, prípadne hodí nejakú stoevrovku. Miesto šoférovania bude tráviť čas rátaním drobákov, alebo vydávaním do jeho týždennej výplaty. Nuž a možno práve ten lyžiar s báglom by kvôli tomu nestíhal práve svoj prípoj, na ktorý by inak mal možno pohodlnú rezervu. Samozrejme, všetko by sa malo riešiť v slušnej forme :-)
Chaty a podobné zariadenia. Pravidlá sú úplne jasne kvôli zjednodušeniu prevádzky, teda hlavne pre hostí, alebo kvôli nim a samozrejme aj pre personál. Tiež ma vie nasrdiť, keď si o pol dvanástej v noci nemôžem zahúkať, po..ebali kone voz, no na druhej strane, ja tam budem ešte dajme tomu dva dni a to by som stíhal húkať aj celé noci, no personál tam je 365 dní v roku a aby sme tam boli spokojní, potrebuje sa aj vyspať :-)
Nuž, ale je to rôzne chatu po chate a vlastne všade a všetko záleží hlavne od človeka, no treba povedať, že na obidvoch stranách.

Peter61

DanielaM, mozes byt rada, ze Ti na jogurt neprisla liska, ako na Brnci ( v zime) alebo na Popradskom (celorocne) :-)

Forest

Skutocne dobry clanok, velmi sa mi pacil.

DanielaM

Mna napriklad "potesilo", ked som si vo 4hviezdickovom hoteli, mimochodom vo Vysokych Tatrach, na izbe precitala "Chladnicka-minibar nie je urcena na odkladanie vlastnych potravin", takze podho s jogurtom na okenny parapet, chvalabohu tam uz ziadna "info" nebola ... :-)

Bean

Tento clanok mi sadol ako rit na serbel! Ci uz v konkretnej rovine - od despotickych autobusarov az po "fenomen" Bratislava - alebo len tak vseobecne filozoficky o svetoch vo svetoch :-)
Vsetka cest autorovi.

Olio

Výborný článok! Pohladil mi dušu a za rána rozhýbal bránicu...Michal, veľká vďaka za to!

Eric

Peter61: Vsetky 4 palce hore :)))

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov