Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Oravská Polhora – Modralová – Korbielów

Diskusná téma K článku: Oravská Polhora – Modralová – Korbielów

Ako už možno viete, s Adushkou nás nadovšetko baví objavovať nepoznané miesta, najmä v slovenských horách. Toto leto výberové konanie vyhrala oravsko-kysucká hranica s Poľskom. A nie náhodou. Je v tom kus zvedavosti, čože sa to dá vidieť z hraničnej čiary. Čo je u susedov iné, čo máme spoločné a naopak – ako vyzerá naša krajina a my pri pohľade “cez plot”. Prstom na mape sme si nakreslili päťdňové putovanie kľukatou čiarou z Oravskej Polhory do Skalitého. Prvú polovicu si môžete prečítať.

Barbora11

Toto leto som aj ja mala možnosť navštíviť tento kraj. Je tam úžasne. Prispejem taktiež Hviezdoslavovým veršom :), visí vnútri v hájovni "Nad dvermi luny zásvitok sa jakby v nápis krúži, valí: Tu láska má svoj príbytok!"

Jirin

Dobrý den, chtěl bych jít na Velikonoce s přítelkyní na lehký výšlap, z Oravské Polhory na Pilsko a přes Modralovú na Babí horu a dolů do Polhory...chtěl bych spát venku na nejsevernějším místě Slovenska..prosím znáte to tam...sežere nás tam něco?Děkuji za odpověd a zdravím bratry Slováky a jejich nádherné hory...

MatusM

Úsek Horné Gluchačky - Martoša sme nešli po hranici, ale zišli sme do doliny na slovenskú stranu, na žltú značku. Takže neviem, či poľská červená pokračuje ďalej na Martošu súbežne s našou modrou.

Od Horných Gluchačiek "hore" idú na celom úseku spolu (jediné nepatrné oddelenie cca na 100-200m je v okolí Zadnej Modralovej).

Asi 3/4 hodinu za Jaloveckým sa poľská červená odpája na Markowe Szczaviny a ďalej s našou modrou pokračuje na Malú Babiu a Babiu poľská zelená.

(pričom na úseku z Jaloveckého sedla hore na Babiu je slovenské značenie takmer neviditeľné, vidno tam len poľské červené, resp. zelené značky)

Zivan

Áno Mišo, na úseku od Horných Gluchačiek smerom na juhozápad to na TuristickaMapa.sk naozaj vyzerá, že tam idú spočiatku červený (poľský) a modrý (slovenský) chodník cca 1km oddelene. Keď sa však pozriem na mapové podklady VKÚ alebo SHOCART-u tak tam idú oba chodníky súbežne spolu.
Nemám to prejdené - chystám sa tam na budúci rok - ale domnievam sa, že náš modrý chodník (č.2678) a poľský červený idú spolu po štátnej hranici v celom úseku : sedlo Hliny (resp. tesne za) - sedlo Martoša - sedlo Gluchačky - Modralová - Jalovecké sedlo.
Snáď by to mohol upresniť Matúš, keďže tam bol nedávno.

MisoB

... a teraz pozerám, že na úseku Horné Gluchačky - Martoša nejdú tie dva chodníky súbežne, takže sú tam obidva právom, či?

MisoB

Asi sme sa dostatočne "nezosynchroniovali"... slovenské TZT robím ja a poľské Ivan... a stretne sa to až u Ľuba... a pri toľkých kilometroch... :)

Zivan

Mišo,
ďakujem za odpoveď a chápem tebou uvádzaný argument pre zobrazovanie chodníkov v hraničných úsekoch.
Prečo však potom spomínaný červený chodník je na TuristickaMapa.sk v ďalšom úseku Horné Gluchačky - sedlo Martoša zobrazený súbežne s našim modrým a v nadväzujúcom úseku sedlo Martoša - sedlo Hliny už zase zobrazený nie je?
Asi by bolo logické keby ten poľský červený chodník bol zobrazený plynule tak ako v skutočnosti prebieha.
Mišo, pýtam sa na toto len z čisto pragmatickej zvedavosti bez akejkoľvek snahy o znižovanie inak stále sa zlepšujúcej kvality "hikingovej" mapy.

MisoB

Na TuristickaMapa.sk sú predovšetkým TZT evidované KST. Značky okolitých štátov v blízkosti hraníc sú doplnené v prípade, že slovenské na príslušnom úseku nie sú.

Zivan

Prečo je na úseku Jalovecké sedlo – Modralová – Západná Modralová – Horné Gluchačky na TuristickaMapa.sk zobrazený len modroznačkovaný chodník. Podľa mapy VKÚ č.102 a aj v reále tam vedie súbežne s ním červená značka, ktorá je súčasťou G S B (Glówny Szlak Beskidzki), najdlhšieho chodníka v poľských horách merajúceho celkove asi 519km.

Vašek Vg

Pěkně napsané a dobré fotky, též jsem zvědav na pokračování. Současně gratuluji k dobrému počasí. Znovu se mi vybavilo, jak jsme dva roky dozadu vylezli na vrchol Babia hora a lezli jsme kvůli silnému větru téměř po čtyřech, ona zástěna nám tenkrát přišla velmi vhod.

Boro

Adushka, a ty nemáš telefón na Matúša keď musíš takto verejne???? Éj, tie baby sú veru bože prefíkané.

Daulagiri

Mňamka tento článok, veľmi vydarený Matúš. Skvelé fotky a tie verše tam fakt pasujú, už sa teším na druhú časť.

Chors

Pekný článok. Tiež nám tam minulý rok túru skrátilo počasie. Ak máte záujem o "pozoruhodné" zážity odporúčam nielen návštevu krčmy v O.P., ktorú spomenul pf69, ale aj rozhovor s majiteľom obchodíku v sedle Hliny. Týpek na pohľadanie a to som už videl kadečo?

MatusM

Rasty, ten čas sme vystihli všelijaký - uvidíš ešte článok z druhej časti :-)
Daniela, Boro - nik neopíše ten kraj výstižnejšie a krajšie ako majstre Hviezdoslav.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum