Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Poradte - fotoaparát

Diskusná téma Poradte - fotoaparát

Zdravím, sovj starší kompakt asi už doslúžil a tak sa obraciam na Vás, ktorí vieto čo to o fototechnike s radou. Chcel by som si zaobstarať nejaký kvalitnejší foťak hlavne na krajinky, hory a podobne, s možnosťou tiež makra - rastliny a hmyz. Viete mi poradiť niečo tak cca do 500€? Ja sa do toho veľmi nevyznám a akosi nemám čas na študuovanie a hľadanie po nete. vďaka =)

Jjano

Jááj, mój, ale to su už iné cenové pálky. RX100 1. generácie má síce F4.9, ale stojí 350 €, zatiaľ čo 3. generácia fvakrát toľko a štvrtá hádam trikrát toľko :-)

Lubo

@Spacer
V DPReview.com pisu, ze optika RX100iii aj RX100iv maju svetelnost F1.8 - F2.8

Spacer

@Lubo:
Aj ten RX100 ma svetelnost 4.9. Ale je pravda, ze pri o nieco vacsom ohniasku.

Lubo

Svetelnost 4.9 na dlhom konci nie je prave eno-nuno :-(.

Jjano

Asi máš pravdu. Zabudol som, že ten RX100 išiel tak veľmi s cenou dole...

Spacer

Vzhladom na to, ze Sony RX100 I sa da zohnat za 330 evry, tak to asi konkurent velmi nie je myslim.

Lubo

Ked mrzne, tak budes mat s nim trosku problem, ze v rukaviciach sa dost tazko ovlada, lebo ma male ovladacie prvky.

Spacer

Cafte,
pocujte, ti co mate Sony RX100, ako sa sprava tento fotak napr. ked mrzne?

Remy

spacer:
mam oly pen e-pl5 s objektivmi 14-42 + 40-150. Kupoval som ho ako lahsiu a skladnejsiu variantu k zrkadlu Nikon co mame doma a nakoniec som zistil ze taska s telom a dvomi objektivmi je skoro rovnako velka a aj tazka ako zrkadlo. Paradox je, ze s 14-42 fotim asi 95 % zaberov. Asi aj preto, ze pri 16 Mpix je aj rozumny vyrez pouzitelny.
Cize mozno keby som volil znova idem do kompaktu, napr. Sony RX100, co spominal aj Lubo.

Spacer

Certa, stale neviem.
Uz som pozeral aj bezzrkadlovky. Tam ma oslovil Lumix GX7, celkom aj Olympus PL5, len hmm,neviem ci potrebujem moznost vymeny objektivu. Makro, portrety ani nejake velke tele neplanujem. Takze by som s velkou pravdepodobnostou vystacil s jednym objektivom.

Z mojich fotiek si obcas dam urobit fotoknihu (A4) so zopar fotkami na celu stranu a z casu na cas aj nieco vacsie. A teraz babo rad. Neviem, ci by bol pri takejto velkosti fotiek vidiet rozdiel v obrazovej kvalite medzi Sony RX100, Lumix LX7 alebo napr. tomu Lumix GX7.

Jjano.

No a ja práve absenciu hľadáčika vnímam ako jednu z mála nevýhod Lx-7.

Lubo

Sestra si kupila RX100iii, tak som zvedavy, co z toho bude liezt. Ja som ale zaparkoval na bezzrkadlovke Panasonic G3. Mam 3 objektivy: 14mm (28ekv), 20mm (40ekv) a setak zoom 14-45 (28-90ekv). Najcastejsie pouzivam 20tku, ak je hmotnost najdolezitejsi parameter, tak 14tku a zoom takmer vobec.

Pozitiva: najma z 20tky lezu super fotky, da sa to nosit na pleci celu turu, ma to celkom schopny el. hladacik, bateria vydrzi pri rozumnom cvakani cely vikend

Negativa: je to pomerne tazke, ak chces aj zoom, tak nepouzitelne velke a neskladne, pomaly autofokus

Ostavam pri tom a casom si kupim nejake lahsie a mensie telo bez el. hladacika. Stale mam vsak pocit, ze fotak ako Sony RX100 je na tury lepsi vyber.

Mnicky

Ja som prednedavnom kompakt dlho zvazoval a nakoniec som sa rozhodol pre prvu generaciu Sony RX100. Rozhodla mala velkost, najlepsi cip vo svojej kategorii a solidny objektiv. A nelutujem. Skvele zabery, miestami lepsie ako starsie zrkadlovky. Dost pouzivam vstavane HDR, bez neho na horach uz takmer ani nefotim. Navyse je v obchodoch aktualne za super cenu.

Jjano

Áno, vedel by som si predstaviť používanie dvoch alebo troch objektívov - okrem nejakého zoomu aj pevnú päťdesiatku (ekv.). Ale sú tam aj iné prednosti: vo všeobecnosti väčšie snímače, lepšie hladáčiky, lepšie procesory, možnosť kúpy lepšieho objektívu ...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum