Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Batoh Ferrino High Lab X.M.T. 80+10

Diskusná téma K článku: Batoh Ferrino High Lab X.M.T. 80+10

Batohy vyššej litráže väčšina turistov nevyužije pri bežnej turistike, skôr pri náročnejšom cestovaní, expedíciách alebo dlhých trekoch, kde treba nosiť so sebou veľa vybavenia a zásob. Pri výbere takéhoto batoha je nutné venovať jeho výberu viac času. Tvar, objem, výbava a vlastnosti chrbtového systému sú rozhodujúce pre pohodu a často aj pre úspech akcie. Jeden veľký batoh od talianskej značky Ferrino som testoval počas minulého roka – bol so mnou na Aljaške aj na viacerých akciách v našich končinách.

Lubo

@Peter61:

Ad deliaca prepazka:
Zatvara sa na zdrhovadlo, takze v strede je mozne prestrcit nieco. Je tam vsak aj speci cerveny rukavcek, do ktoreho pasuje lavinova sonda, pripadne tycky od stanu, ak ich nie je prilis vela.

Ad vystuha chrbta:
Vystuzene je to plastovym panelom + hlinikove vystuhy. Cely tento azafras sa da vybrat a pouzit ako dlaha.

Ad celny vstup:
Taky ako napr. na v minulosti testovanom Tatonka Crest nie je. Za celny asi povazuju polkruhovy zips do spodnej komory.

Ad cakan:
Ak cakan zapnes hore do bocneho popruhu namiesto elastickej snury, tak by to malo pri troche snahy ist, kedze na dolnu klipsnu by si mal dociahnut, nasledne cakan za lopatku posunut do strany a na zaver smerom dolu. Kedze vsak ide o pomerne velky batoh, neviem, ci by to bolo pohodlne. Urcite to vsak pojde lahsie ako na batohoch s klasickym uchom.

Ad variabilita:
S batohmi ako Tatran, Patagonia, ci Tatonka Crest by som volil presne to co hovoris Peter. Avsak tento batoh mozes zlahcit tym, ze das pres vystuhu chrbta (plast+alu vystuhy), das prec vrchlik, pritiahnes popruhy a celkom dobre sa s nim nasledne chodi. Predpokladam, ze po tejto uprave hmotnost klesne cca na uroven 2kg. Este by bolo idealne, keby sa dal dat prec aj bedrak, to vsak zial mozne nie je. IMHO treba vyskusat 1x a potom sa rozhodnut, ci lepsie brat druby batoh alebo nie.

Ad hmotnost:
Tento batoh nie je pre gramarov. Ani sa podla mna na to nehra. Ma robustnu konstrukciu a znacna cast je z tuhej tazkej Cordory 500D. Iba tak pre zaujimavost skuste si porovnat, kolko ma napr. Deuter AirContact, Tatonka Crest, Tatonka Yukon, ci porovnatelne vybaveny Millet. Usetrit by sa isto dalo, no 600g je podla mna privela a slo by to na ukor robustnosti materialov.

Peter61

Dve otazky:
deliaca prepážka medzi komorami je celistva, alebo je mozne cez nu daco(napr. tycky od stanu a pod) prestrcit ?

Vystuha chrbta su iba tie tycky „delrin rod“ na foto c.15, alebo je daco aj vnutri ? ak ano, je to plastove alebo kovove ? Predajca trihory.sk/batoh-x-m-t-80-10.…
totiz uvadza aj nejake alu vystuhy - mali by sa dat pouzit ako dlaha.
Predajca ale uvadza aj celnmy vstup do hlavnej komory – na fotke nikde nie je a ani ho neuvadzate v teste.
Da sa cakan dociahnut a vybrat bez toho, aby si daval ruxak dole z chrbta (napr. akopri TS a spone Alpin Clip) ?

Ad „Do spodnej komory sa toho okrem trojsezónneho spacáka zmestí pomerne málo“. Zvykol som si davat spacak naspodok hornej komory, aby ( TS patagonia 80 je bez celneho vstupu do hlavnej komory) som mal lepsi pristup napr k rezervnemu satstvu a pod. Tazisko rupsaku sa da udrzat aj tak slusne vysoko.

Ad variabilita a spominana moznost vyprazdnit ho na chate a s prazdnym pokracovat v ture : vec indivindi vkusu, mne sa hore nejaky 80 l/2,5 kg batoh nechce brat – aj ked to nie je lezecka tura. Furt by som donho nabalil spustu nepotrebnych blbosti.
IMHO je lepsie vyniest si napr. na chatu na viac dni este jeden 30 l/700 g maly batoh, ktory beriem na vrchol. „Moja hranica“ je cca 60 l / 2 kg – teda TS Torre brutto 20 kg este vyvleciem na chatu a potom ho nosim aj hore, ale TS Patagoniu uz nie.

Peter61

Presne tak, Zolo, takú sviňu by som chcel do 2 kg.
Z toho mnozstva serepeticiek by sa malo dat daco odmontovat a bolo by to lahsie. Preto som dakedy davno kupoval TS Patagoniu, kde napr. tie bocne vrecka nie su, idu idu primontovat a nie TS Tatran, kde tie vrecka boli prisite.
Jej najlepsie roky su uz davno prec a tak sa obzeram po dacom inom.

Jonathan.sk

Prázdny batoh váži 2.6 kg. To je podľa mňa strašne veľa.

Bdel

zaujimavy batoh. Ked som pred dvoma rokmi kupoval kredenc, uprednostnil som nakoniec blekdajmond quantum 65 a nelutujem. Takychto technickych velkych baglov je pomenej, hoci sa ponuka postupne zlepsuje, tento patri medzi tie lepsie.

Lubo

Ad litre:
TS liter je podla mojich subjektivnych skusenosti niekde medzi Ferrinom a Deuter/Tatonka, pricom skor sa blizi k nemeckym kolegom ako k talianskym.
Napr. testovany XMT 80+10 ma len o malo vacsi realne vyuzitelny objem ako davnejsie testovana Tatonka Crest 50+10. A zasa taktiez testovana Tatonka Yukon Travel 70 ma vyrazne vacsi objem ako XMT 80+10.

Peter61

Ad "feriňácke litre" - ako by si porovanl s TS ?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma