Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Mount Athos v aprili

Diskusná téma Mount Athos v aprili

hojte,

zhanam pohodovych chalanov na trip na Mount Athos v Grecku. Zvysuju mi este dva volne rezervovane vstupy a teda aj miesta v aute (Passat Combi).

Ide o mnissky poloostrov na Chalkidikach s 20 pravoslavnymi klastormi a 2033 m vysokou horou.

Termin odchodu zo Slovenska je 12.4., najneskorsi navrat je 25.4. (velkonocny pondelok). Teda 14 dni, z toho len 8 pracovnych (aspon na Slovensku:) Termin prichodu moze byt aj skorsi podla dohody skupiny, ale tomu by som bol osobne nerad.

Prosim o reakcie iba vaznych zaujemcov (dva krat premysli a raz rez:) na jumansk/at/gmail.com. Preposlem aj blizsie info.

Inspirativne foto: https://picasaweb.google.com/jumansk/090708_AgionOrosPart1 https://picasaweb.google.com/jumansk/090708_AgionOrosPart2#

Atosigor

Ahojte, ak by bola ešte takato cesta na Athos dajte mi vediet

Marcel.c

Skus pozriet toto: wikimapia.org/#lat=46.1767994…
Mozno tam nieco na spanie objavis. Ale tazko sa ti bude hladat v tme.
Druhy den to uz date asi bez noclahu, z hranice HU/SRB cca 13-14 hod do Ouranopoli, vratane casoveho posunu. Pred vstupom do Grecka si naber plnu nadrz, v Grecku je teraz asi najdrahsi benzin v Europe.

Juman

Chceme vyrazit uz v pondelok po praci a cosi prejst. Potom este druha noc niekde v Grecku, mozno aj v cieli..

Marcel.c

Myslim, ze Szeged je prilis blizko na prespanie (len 175 km od Budapesti). Neviem ako mas rozvrhnutu cestu ale tych 180 km z Budapesti na hranicu urobis za 1,5 hodiny. Ja pridem na srbske hranice (v mojom pripade 400 km) za cca 6,5 hodiny aj s prestavkami. Ak pojdes po dialnici, jedinu moznost mas na dialnicnom odpocivadle a v blizkosti Szegedu ich uz vela nie je. Za hranicou, v podstate cez celu Vojvodinu sa tiahnu popri ceste polia, je tam niekolko odpocivadiel, ktore su dost spinave, s TOI-TOI budkou, na spanie nie prilis prijemne a bezpecnost asi tiez slaba.
Kemp bol pri Palicskom jazere (treba odbocit smerom do Palica) par kilometrov za hranicou. ale neviem, ci to este funguje.

Juman

Napada ta aj nejake kludnejsie miesto na prespanie vonku v okoli Szegedu? Alebo zhruba Madarsko - Srbska hranica...

Marcel.c

Ahoj, madarsku znamku kupis na cerpacej stanici, v kancelarii IBUSZ alebo aj cez Internet alebo mobil (motorway.hu/…/05OnlineVasarlas), cestou nazad som uz pisal, kde.
V Srbsku a Macedonsku sa plati za dialnice na mytniciach pre jednotlive useky v hotovosti, vhodne je vymenit si peniaze v pobockach bank na hranicnych prechodoch, hoci platit sa da aj v EUR, aspon v Srbsku ano, ja som vzdy menil.
Medzinarodny vodicak som mal vzdy pri ceste do Grecka, ministerstvo zahranicnych veci to odporucalo pre Srbsko a Macedonsko. Ci je skutocne potrebny neviem, nikdy som tam neabsolvoval cestnu kontrolu. Ak ho nemas, asi to uz nestihnes vybavit.

Juman

Ahoj,
tak uz sa blizi nsa odchod, nakoniec ideme len 4:(

Chcel by som vas este poprosit, napiste mi kde konkretne sa daju po ceste kupit dialnicne znamky pre Madarsko, Srbsko,Macedoniu..

Do Madarska pojdeme bud z BA alebo Komarna - ak sa da kupit aj na Slovensku, budem rad za tip kde.

Zistoval som aj medzin. vodicak a podla vsetkeho netreba.

Freerider123

Dakujem ja som len chcel povedat ze pokial by som nemal take skusenosti s cestami do zahranicia asi by som si tam zobral niekoho skusenejsieho. Nejde o to ci clovek jazdi do Rumunska alebo Anglicka. Je to o soferovani a spravny vodic by sa mal vediet zorientovat bez toho aby sa na to pripravoval samozrejme je dobre vediet nejake cestne uzavery platby.... takze ak este mozem poradit Jumanovi tak skus si najst na cestu niekoho kto ma skusenosti z dlhymi cestami budes to mat najlepsie lebo je to fakt štreka. Nech sa vam darí.

Juman

Dik. Myslim, ze freerider to vobec nemyslel zle, iba skonstatoval svoj pohlad na vec a beriem, ze mu to moze pripadat smiesne, ked to tu riesime tak podrobne ako prvy skautsky vylet:)

Marcel.c

to Freerider123: Troska smiesna je tvoja nadradenost v style "King of the Roads". Je vidiet, ze juman chce v pohode absolvovat pekny a hodnotny vylet a zhana si na to potrebne informacie. Ak tam ide autom po prvykrat, je to uplne v poriadku a chvalyhodne.

to juman: Rozmysli si este, ci budes cestu robit naraz alebo s noclahom. Naraz sa to da, ale je to velmi vycerpavajuce a aj tak stratis cas nutnym oddychom na mieste. Ja som to robieval tak, ze som nocoval v uz spominanom moteli Predejane po absolvovani cca 900 km a 11,5 hodinach a zvysok som robil na druhy den (treba ratat s casovym posunom +1 hodina v Grecku), cestoval som len cez den.
Co sa tyka platby za dialnice v Madarsku, maju 4 a 10-dnove znamky (teraz uz virtualne), takze je potrebne zakupit si zvlast cestou tam a zvlast nazad. Nazad je mozne kupit hned na hranicnom prechode Horgos/Roszke v kancelarii IBUSZ alebo na cerpacej stanici. Da sa kupit aj za EUR ale lacnejsie vyjde ak si vymenis u nas forinty.

FunTTomas

freerider123: Jumanovi by si viac pomohol dobrou radou namiesto..., lebo nie každý jazdí na Balkán na kamióne.

Freerider123

Ja mam skusenosti s takymito cestami nakolko som jazdil na kamione takze je mi to troska smiesne o akych banalitach sa bavite. Ja by som tam hned s vami isiel ale nevyhovuje mi datum skoda.

Juman

Dakujem chalani za super rady, zidu sa nam. A kludne v nich pokracujte:) Cesta bude asi najvacsi oriesok...

FunTTomas

jjano: spomínal som rozostavanú diaľnicu Subotica smer Novi Sad, nie hotový úsek Belehrad - Niš, ten je v poriadku. Hororom som ho označil, lebo je tam veľa dopravných obmedzení vo forme prechádzania medzi pruhmi, zúženia atď. Na takomto úseku niekto vrazil do prenosného značenia a čierny podstavec sa ocitol v jazdnej dráhe. Išli sme v noci a čierny podstavec sme si v rýchlosti a na rovnom úseku nevšimli, tak ako viacerí vodiči pred nami a nabehli naň. Našťastie sa to zaobišlo bez škody, ale videli sme aj autá na blízkej pumpe, ktoré mali poškodenú nápravu. Samozrejme sa to môže stať kdekoľvek aj na Slovensku, nielen v Srbsku.

A s bezpečnosťou je to ako všade. Vždy si treba dávať pozor a nedávať šancu chmatákom, keď si necháme peniaze, doklady a foťák na viditeľnom mieste v aute. Cenné veci vždy brať so sebou. Ani slovenské parkoviská či pumpy nie sú bezpečné. Špeciálne v Srbsku upozorňujem na samozvaných umývačov okien na diaľničných parkoviskách, ktorí operujú mimo púmp a takto si privyrábajú. Ak ich je viac ako jeden, tak môže byť problém ustrážiť veci v aute!

Marcel.c

A este nieco, pri tej vzdialenosti by som zvazil aj navstevu pohoria Rodopy, ktore je v Bulharsku na hraniciach s Greckom. Zaujimavy clanok o tom tu dal FunTTomas, pripadne Rila juzne od Sofie.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum