Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: KST incident na Ďurkovej mrzí

Diskusná téma K článku: KST incident na Ďurkovej mrzí

Minulý týždeň otriasli turistickou verejnosťou informácie o incidente na útulni Ďurková pod Chabencom. Vyčíňanie opitého návštevníka skončilo bodnými poraneniami dvoch ďalších návštevníkov útulne. Množstvo ďalších bolo podľa očitého svedka ohrozovaných sekerou a mrzli pred útulňou nevediac, čo bude nasledovať. Skúsenosti s personálom útulne boli podľa tohto svedka taktiež negatívne. Útulňa je majetkom regionálnej rady KST Banská Bystrica, má ju v správe miestny turistický odbor KST Družstevník Jasenie, prevádzkarom (nájomcom) je Juraj Šikula. K udalostiam poslal stanovisko Klub slovenských turistov (KST) aj KST Družstevník Jasenie.

Vrana

minimalne sa zmeni to, ze vela ludi si ustelie radsej na hrebeni

Fangorn

v každom prípade som zvedavý na riešenie. Moj tip: nič sa nezmení a všetko sa zametie pekne pod koberček

Peter.M

Lubo ma pravdu, na Kamienke sa zvycajne bar zavrie 22.00-22.30, obcas povedzme 23.30 - tak som aj myslel to "najneskor o polnoci". Na druhej strane by som kritikov Stefanicky rad poziadal o konkretnu skusenost a argumenty, preco presne im vadi to ze Igor umozni aby tam chodili aj partie ktore si radi vypiju, aj dlhsie ako do polnoci. Sam som takmer abstinent, ale so Stefanickou mam len same dobre skusenosti - a mam pocit, ze je tomu tak preto ze chatar Igor si s oslavujucimi vypije ak tak s mierou, a ked je potrebne tak vie situaciu riesit tak aby "oslavami" neboli nijak poskodzovani sportovci ci rodiny. Povazujem za velmi dobre, ze je to v tejto casti hrebena NT takto rozdelene, a kazdy si moze vybrat medzi Stefanickou a Kamienkou. Preto som mal dojem, ze v tejto diskusii by nemolo zle, ak by ludia svoje predstavy o buducnosti Durkovej prirovnavali k Stefanicke a Kamienke, lebo ten rozdiel asi viaceri dobre pozname. Som proti extrenmym rieseniam - jedno je zrusenie sluzieb na Durkovej, a druhe extremne riesenie je pokracovanie v tolerancii alkoholovych extremov na Durkovej. K tomu, ci je Duro schopny po tomto incidente obmedzit pitie, to jest ci nejako precitol, alebo nie, by sa mal vyjadrit KST Druzstevnik. Suhlasim s nazorom od bulata.

Bulat

utuľnu ano, prečo rovno zrušiť... to by sa vyliala vanička aj s deckom... A kludne môže mať aj trvalého správcu- ale v týchto podmienkach to musí byť taký fanatik a srdciar ako Duro a súčasne nesmie byť alkoholik a ochlasta ako Ďuro... Ale, nájde sa vôbec niekto taký ???

Lubo

Kamienka z mojich skusenosti zvacsa konci zabavu v jedalni (ktora sa uz na noclah nepouziva) medzi 22:00 a 22:30. Navyse na poschodi v noclaharni je pouzitelny nocny klud ovela skor.

Peter61

Brano, ked zistujem ze ludia ako PeterM vidia dve varianty - jedna s ukoncenim chlastania o polnoci, druha s nocnym barom, tak mi neostava nic ine len s Tebou suhlasit.
Fcie dozorcov zachytiek su na slovenskych horach potrebne a neobsadene.

Merhorn

Peto, ja chapem tieto argumenty, preto som pisal, ze asi so mnou vela lusi nebude suhlasit :) Ja by som chcel aby tie hory boli co "najcistejsie". Proste mam len ine videnie toho co by sa mi pacilo aj napriek...:)

Peter.M

JJano, vdaka za informaciu, z akeho zdroja to mas? Este dodam ze pod terminom "druha Stefanicka" myslim miesto kde su vitani aj ti co sa tam pridu v prvom rade opit, a spravca (v tomto pripade Igor) im vie nastavit hranice a zabezpecit ze nebudu rusit tych co sa chcu vyspat. A pod terminom "druha Kamienka" myslim miesto kde sa bar zavrie najneskor o polnoci a vsetci pojdu na izby spat.

Jjano

Chcem len podotknúť, že "druhá Štefánička" alebo "druhá Kamienka" na tom mieste dosť určite nebude odsúhlasená správou národného parku, tej sa nepáči už ani súčasný "chatový" režim tejto útulne, ale zatiaľ ho toleruje.

Peter..M

Peter61, v principe sa zhodujeme, je to tak ako pises. Chcel som poukazat na to, ze KST BB namiesto fraz mohlo napisat nieco konkretnejsie - napriklad ze napriek problemom z minulosti doverovali spravcovi Durovi a aj Druzstevniku, a stoja si za tym. Alebo ze im pohar trpelivosti tymto pretiekol a zacnu sa tym zaoberat. Ale ich nic nehovoriaca reakcia ma znepokojila, ze to zas pojde do stratena, napriklad ak by tato partia mala alko-partnerov aj medzi miestnymi policajtami ktori to riesili.

Trosku mam dojem, ze KST namiesto podpory turistiky pre rodiny a pod. (ako bol povodny ucel este z onoho rezimu) sa snazi skor byt druhym JAMESom. Co je podla mna trochu skoda. A ta ich reakcia mi pripomenula jednu kniznu teoriu, podla ktorej fyzicky silni chlapi ktori v pohode zabivakuju pred utulnou aj v -15, resp. sa neboja opiteho chatara aj jeho kumpana recidivistu, sa v takomto pripade zachovaju ako cisti alibisti a zbabelci prevziat na seba zodpovednost. Budem ale optimista a chcem verit tomu, ze ich indicent z roznych dovodov zaskocil - aj ked sa tomu tazko veri, po tych rokoch problemov a nekonecnych diskusii, aj na tomto fore. Ale co ine nam zostava. Ja som urcite zastanca druhej Stefanicky, pretoze ta lokalita taketo nieco potrebuje. Aj ked na druhej strane by mozno bolo lepsie aby Durkova bola \\"kludnejsia Kamienka\\" pre sportovo zalozenych, a chlastacie akcie a la Stefanicka sa robili na Magurke. Ale na toto su tu samozrejme ini borci aby o tomto rozhodli. Za seba som rad a vdacny prevadzkovatelom hiking.sk, ze nam ostatnym dali priestor vyjadrit svoj nazor na tomto fore. Idealnym riesenim by samozrejme bolo, ak by spravca Duro prestal byt zavisly na alkohole, ale o tomto sa lahko pise, ale tazko mozeme k tomuto nejako pomoct my. Mne islo len o to, aby ti, co volali po bojkote Durkovej kym sa problemy nevyriesia, neboli odsudeni za nejakych blbcov, ako to vyznelo z reakcie KST. Ale aby to bolo spravne chapane ako prejav zufalej snahy poukazat na problem, ktory sa zrejme roky ututlaval.

Peter61

Ano, Brano, ja ako prvy som ZA utulnu/chatu - z hladiska bezpecnosti/dostupnosti pomoci.
Sam som zazil, ako nejaka hliadka - podla vystroje "miestnych parobkov" sla po hrebeni na pomoc zabludenym. Dali si z Velkej Chochule odbocku 400 m hore dole a dorazili (aj napriek pomoci) dost zubozeni. Ak by nebolo tychto dobrovolnikov - bolo by to na HZS.

Merhorn

Viem, ze asi so mnou vela ludi nebude suhlasit, no ja by som bol radsej ak by tam ziadna utulna nebola. Bude tam mensia koncentracia ludi a kto bude chciet riesenie si aj tak najde, aj ked nie az tak pohodlne.

Peter61

PeterM - neviem, ci sa (financna) policia zacne zaoberat touto utulnou. Na zaklade tohto incidentu asi nie, iba ak by poskodeni - teda M.Krcho a spol. si na tom dali zalezat a podali nejaky podnet. Je tam lahke zranenie (porezana noha, takze ak by prevadzkovatel toto nechcel kompenzovat.... Nepisem samozrejme o dvoch zranneych , ktori ( ich ZP a pod.) si regres budu uplatnovat na pachatelovi
Mozno ak by majitel/najomca nasrali dakoho v doline, tak DU, SZU a pod. Akurat je tu otazka : cui bono ? Najblizsie ubytko je v Magurke teda dole 1,5 h, hore 2 h. Utulnu by mohli zavriet alebo prebudovat na "2.Stefanicku" - ako si napisal - ved velka chata tam dakedy stavala. KST tusim uvazovalo o vytsavbe chaty kdesi na Skalke (opravte ma, ak sa mylim), ale nepamatam sa, ktora zlozka KST to bola = su prostriedky ? Je podnikatesky plan, suhlas S-NAPANTu ?
Ak nabehnu danovaci, hygiena a pod. na horske chaty (povedzme tam, kde nie je 220 V a dobra cesta) , tak IMHO to bude mat za nasledok poziadavky napr.zvysenie standardu v kuchyni nasledne , cien a mozno u daktorych aj uzavretie chat. Tento segment trhu nie je zatial taky lukrativny, aby sme to ustali.
Co sa tyka prikladov z Alp, N, IS - preco sa tym neinspirovat ? Neodbocujem od problemu, iba sa nepipajam ku kamenovaniu alebo glorifikovaniu Dura Sikulu. Takisto si nemyslim, ze P.Perhala a UR KST maju v rukave dajaky carovny prutik na riesenie dlhodobych problemov.
Ten, kto KAZDU utulnu postavil a prevadzkuje, ma naklady. Kym mu stacia ine zdroje a nadsenie... Staci si len precita v ktorjsi diskusii vyjadrenie spravy NAPANTu k tomu, ze by aj sa zislo dat castejsia kontajner na smetie na Andrejcovu, ale nie su peniaze... Preto spominam moznost dobrovolych prispevkov ubytovanych.

3500korun

Súhlasím s názorom Petra M. Je to ako platené nestrážené parkovisko - každý z nás by chcel parkovať buď A, zadarmo alebo B, rád zaplatí ale nech po návrate auto nieje vykradnuté... Ale platiť a aj tak sa báť o auto...? A to je len auto, nie zdravie.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum