Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Vyšná Boca – Ďumbier a späť

Diskusná téma K článku: Vyšná Boca – Ďumbier a späť

Posledných pár dní letnej dovolenky sme sa rozhodli stráviť v tichom prostredí Nízkych Tatier. Po takmer týždni strávenom v malebnom mestečku Golling an der Salzach (Rakúsko), kde sme mali hotelovú izbu otočenú do hlavnej ulice, sme sa ticha nevedeli dočkať. A aký by to bol pobyt v Nízkych Tatrách bez výstupu na ich najvyšší vrchol – Ďumbier?

Eva Brisudová

Včera sme absolvovali presne túto trasu.Dobrá túrička to bola až na Ďumbier...ešte dnes si nohy necítim,ale stálo to za to.Nabudúce to dáme od Chopku...je tam krásne :-)

Miro7101

dosť smutný bol pohľad na Rovnú hoľu z Čertovice alebo Boci po kalamite . Lykožrút a ťažba v tejto lokalite v devastácii pokračovali ale tento oheň ich už zrejme predbehol :-(
youtube.com/watch?v=rc01M5AKi…$ret

Jakub Vysna Boca

Do Vysnej Boce chodim vyse 20 rokov... Bola to malebna dedinka v prekrasnej prirode Bocianskej doliny..Bola. Clovek by si pomyslel ze tazba je nevyhnutna po kalamite v roku 2004. Ale konci sa rok 2011 a tam sa tazi veselo dalej. Starobocianska dolina je mesacna krajina, ale na Mesiaci je aspon ticho. Je mozne ze sa toto deje v Narodnom parku???Aj vyrub stromov pri ceste na Certovicu bol vraj dobry kseft ako som sa dozvedel od byvaleho starostu.. myslim ze ten poddruh chamtivec obecný sa regrutuje naozaj z urbarnikov...

Kofoluska

Gero nie, som z tych, ktorych lesaci z duse nenavidia - ekolog :D :D :D

Gero

Kolofuska a nevystudovala si Ty nahodou lesnicku fakultu? Mala by si v tych lesoch urobit poriadok...

Kofoluska

Tak vies, v okoli Kosic je tych lesov pozehnane, tam ten PLP asi na nieco platny bol...kazdopadne - blbe je, ze vyrubat mozu, hlavne ak to odovodnia kalamitou, ale mali by aj nazad vysadit- a to uz je o inom. Sa mi pacilo, ked sme tam isli, ako nam priatelov otec vysvetloval,kam mame chodit na huby - tak sme mu potom ukazali na fotke ten "les", kam nas posielal :D. Bohuzial, hola stran.
Ono je to v konecnom dosledku aj tak jedno, mne ako turistovi sa to nepaci ci su to statne lesy alebo urbarnici alebo romski spoluobcania. Na druhu stranu - ta monokultura, co tam bola tam nepatri, ale velke iluzie o tom, ze by mali dost rozumu obnovit tam povodny les, si fakt nerobim. :(

DA

kofoluska - neviem to iste, ale myslim, ze prave v Starobockej "hospodaria" urbarnici z Vyšnej Boce, ktori sa postarali aj o "bezpečnostny" vyrub pasu stromov pozdlz cesty na Certovicu... a, mimochodom - lesny hospodarsky plan, po novom Plan starostlivosti o les, musia mat vsetky lesohospodarske subjekty. Ale tzv. kalamita v spojeni s peniazmi dokaze divy. Inak by bol PLP najlepsi plan ochrany nasich lesov, ake nemaju ani statni ochranari.

Kofoluska

Heh, ale vies co, pri tych sukromnych majiteloch (teda urbarnikoch) by som ten problem nevidela tak cierno. Pocas mojej kratkej kariery na majetkovom oddeleni v O.Z.Kosice si pamatam, ze ked sme niekomu odovzdavali spat les do uzivania, tak museli mat lesohospodara a lesny hospodarsky plan. Ak aj nieco vyrubali, museli mat plan obnovy lesa a dalsieho pestovania, nemohli si z toho len tak spravit luky a pasienky, lebo vsetko vytazili... kazdopadne momentalne nase lesy "znu uspechy" cca 70 rocnej minulosti, kedy sa bez rozmyslu vysadzali monokultury, ktore v tej oblasti samozrejme nie su typicke - a vysledok? Ako pisem v clanku - nevhodna skladba lesa a stromy v jednom veku.

Bulat

iba pripomeniem, že druh pilčík tatranský je životne závíslý od omnoho horšieho škodcu- a tým je chamtivec obecný /poddruh slovenský/... vačšinou sa regrutuje zo súkromných majiteľov lesných pozemkov a menežerov št.p. Lesy SR.

Merhorn

Toto nie je este krupova hola ale len take okno na ceste Krupovo sedlo - Dumbier. POhlad je to uplne presne na Prasivu, Tanecnicu a vyustenie Demanovskej doliny :)

Antenkar

Upresnime to- Krúpovu hoľu.Ale je fakt, že na východ nie.

Merhorn

Len chcem upozornit, ze na 3 foto od konca je popis - pohlad z Dumbiera na vychod. Nie je to na vychod ale sever az SSZ

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov