Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Banikov

Diskusná téma Banikov

Ahoj,prosim vas,ako velmi je narocny vystup na Banikov zo Spálenej doliny ? zvladnu to aj 15 rocni? :) dakujem

Merhorn

peto BB, preco v tvojom prispevku y 13:52 uvadzas aj mna? :)) ja som do vasej debaty o zavratoch nezasahoval :)
Lubo, deti by som neucil si zvykat na to, ze si turu skratia lanovkou. Cisto len principialne. Nech tie plesa maju za odmenu a pekne nech si to vyslapu same, nie ich vozit lanovkami. Ved vies aky je moj postoj k tomuto :)
Ak by to bolo pre ne moc az k vysnemu wahlenbergovmu plesu, tak nech si daju solisko zo strbskeho plesa. Nech si len trenuju svaly na nohach. Vsak trasa Hrebienok - terynka je podla mna podobne narocna ako strbske - vysne wahlenbergovo pleso. To ale len taka vsuvka :)
Tina85, ako ti napisal vrana. Ak si nic podobne rohacom este nesla, daj si napr. Otrhance v ZT ako prve. prejdi si rozsutce a ak vsetko ok, kludne chod do rohacov. Ono viac sa s tymi rohacmi strasi podla mna ako je realny stav. Ak ti naozaj nevadi, ze sa vedla chodnika pozeras do 200m prazdna, nedostanes krc zo strachu, je to len o kondicke. Technicky to nie je nic narocne.

Tina85

Lubo. Detváky žiadne so sebou neberieme, nakoľko nikto z party si ešte na žiadne netrúfa :), jedine že by sme pozbierali nejaké zabudnuté po trase. :) Ale kopírujem typy, ak sa vyskytne do budúcna nejaké pochody aj s deťmi. Išlo o to, že sa plánuje prvá turistika do Tatier a padajú návrhy, kde sú pre mňa, ako najslabší článok výpravy, prvé horolezecké pokusy s reťazami a väčšími výškami(viď. prvé príspevky nižšie).
Jediné šplhanie po skale u mňa bolo asi len do kvázi \"jaskyne\" pri Šípe. Čo bolo vcelku v pohode, väčší problém bolo zliezanie po rebríku zo stavby :).

Lubo

Davat vek dietata ako rozhodujuci faktor pre zdolanie/nezdolanie nejakej tury je IMHO volovina. Vziat hned dieta do vysokohorskeho terenu navyse bez realnej moznosti skorsieho ustupu nie je podla mna dva krat zodpovedne, ak povedzme nema ine veci pochodene (vid Vrana).

Tina85: ak detvaky nie su zvyknute na vysokohorske prostredie z predoslych skusenosti, Bystru lavku neodporucam. Najma sa netreba riadit svojim "volanim divociny" ale pripravit pre deti zazitok.

Tu je zopar mojich tipov:

1) na Zbojnicku chatu cez Velku Studenu dolinu - pozorovanie svistov a kamzikov na Streleckych poliach. Ak cas umozni, vybehnut si smerom do Priecneho sedla a otocit to pri Sivom plese mapy.hiking.sk/?x=20.17577…

2) Hrebienok - Zamka - Skalnate pleso - Svistovka - Skalnate pleso - lanovka dole

3) Novy Smokovec - Sliezsky dom - Kvetnica - Sliezky dom - Tatranska Polianka

4) lanovka na Predne Solisko - Nizne Wahlenbergovo pl. - Furkotskou dolinou na Strbske pl.

5) Teryho chata z Hrebienka - hore a dolu

Vsetko su to tury, ktore maju po ceste chaty a moznost ukrytu alebo predcasneho ukoncenia tury. Decka nema cenu tlacit, odvadcia sa nechutou opat turistikovat.

Peto z BB

Ad Peter61 a merhorn - zavrat je sposobovany dvomi roznymi pricinami alebo ich suhrou: 1. kategoria neurologicke, a 2. poskodenie vnutorneho ucha (napr. aj po prechodenej chripke, zapale a pod.). Kontrolne som pogooglil par clankov, vsetci citovani lekari tvrdia to iste. Budete prekvapeni, ale nielen z pocutia, ale aj z realnych pripadov poznam ludi, ktorym pohlad z 13 poschodia panelaku ani podobne veci nikdy nic nerobil, a zavrat im vyskocil az ked po prvy krat v zivote na skale drzali v rukach retaz. Bystra lavka samozrejme maximalne OK aj pre deti od povedzme 6-8 rokov, ak nie je dovod predpokladat zdrav.problem. Sam som po takmer 10r pauze od tur aj posilovne siel na 3 Kopy - Banikov s tazsim ruksakom (spacak atd.), poprsalo, smyklo ma na skale, a zavrat v polke tury bol na svete, hoc kratko pred tym som si uzival pohlady z vrcholov mrakodrapov v USA. Viac verim tomu, co mi po tej epizode povedal lekar, ako Tebe Spammer61 (az Ta hneva to, ze po serii nevyziadanych emailov som si Ta zaradil do spamu, a email si tu uz radsej neuvadzam, napis to prosim Ta rovno, dik!).

Peter61

Tatraplan som v ruke nemal( som zavislak na VKU a LKS), neviem porovnat.Tatraplan pokracuje. VKU konci, zial

Tina85

Peter61:
Zatiaľ máme mapu Tatraplan, ale zvažovali sme ešte jednu, tak si mi ušetril robotu s vypisovaním do ďalšej témy, akú dobrú turistickú mapu. :)Dík.

Peter61

treba skore starty, popo byvaju burky.
A hlavne este kupte dobru mapu - VKÚ 1 :25 000 by este mohla byt dostupna ( Podbaske - Zverovka)

Tina85

Peter61:
určite nie skôr ako toho 15.6 zatiaľ definitívny termín nepadol, ale niekedy v júli.

Vrana

2 Tina: aj 9 a 11 rocne. Ale tie deti maju asi viac nachodene (nalezene) ako ty a Bystra lavka nebola ich prva tura v Tatrach.

Banikova, Prislopu, 3 Kop ... sa netreba bat, ale ak si/ste VHT novici zacal by som v Zapadnych Tatrach prechodmi juznych razsoch ako Baranec, Jakubina, Bystra ... Rohacske sperky na hlavnom hrebeni sa potom zdolavaju lahsie.

Tina85

Ďakujem chlapci za typy, zvolám bojovú poradu a ideme kumštovať a zvažovať navrhnuté alternatívy. Čo som pozerala ešte foto na nete k Bystrej lávke, zvladli aj 10 ročné deti, tak hádam to nieje také hrozivé ako to vyzerá. :)

Bikemartin

Petozbb, otvor si okno na desiatom poschodí, nemusíš testovať strach z výšky na Ostrej.

Peter61

pteozbb, zasa bluznis. nejde o zavrat, ale o privelky strach z vysky.

na dg zavrat treba "dajake" vysetrenie u neurologa. Ciste laicky orientacne : stoj so zazmurenymi ocami, ev. na jednej nohe

na tie retaze netreba silu v rukach, ale hlavu a oci. Spravne zatazovat retaze, aby boli napnute , aby nedoslo ku kyvadlovemu pohybu.
pokial je dakto rekonvalescent po uraze ruky, tak vtedy fakt iba chodaky.

Peto z BB

merhorn - tym "na hrebeni Ostrej" myslim hreben medzi Zadnou Ostrou a Ostrou. Ide o alternovanie zelenej+zltej TZT, tak ze nejdes po TZT ktora to traverzuje lesom, ale zo Zadnej Ostrej ides hrebenom. Chodi tak dost vela ludi (dovod je tu off topic), a vsimol som si ostatne ze cast dievcat tento kratucky neznaceny usek odradil od zachadzky na Ostru samotnu. A detto na tej retazi na zachadzke na Ostru som zaregistroval zenu, ktora s jeho prejdenim mala problem az natolko, ze po dohode s partnerom ho zostala cakat dole v sedle. Ved presne to som pisal, ze mimo tieto dva kratucke nepovinne useku je cely zvysok tury totalny chodak.

Videl som uz "zaseknute turistky", ale to bolo tusim este tusim v Bystrom sedle, a nie na dlhe roky novej trase cez Bystru lavku. Ale najma - nepisem nic o ziadnom zacviku, ale o moznosti testnut si nakolko clovek trpi zavratami. Co viem tak existuje cast ludi, ktori to maju velmi vazne kvoli chorobe vnutorneho ucha. Co nejde riesit treningom, ale len liecbou. Vraj casto na tu chorobu vn.ucha ludia pridu az na skale. Na Ostrej sa proste len vratia, a uziju si zvysok dna v tom lahuckom chodaku, a vecer zvazia navstevu usneho lekara. Ale je to moja laicka znalost, snad ma tu opravi nejaky odbornik-lekar.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov