Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Mont Jacques Cartier a Mont des Pics

Diskusná téma K článku: Mont Jacques Cartier a Mont des Pics

V dnešnom článku vystúpime na najvyšší vrchol horského masívu Chic Choc - Mont Jacques Cartier. Jeho nadmorská výška je 1270 metrov nad morom a je pomenovaný podľa francúzskeho moreplavca, ktorý v 16. storočí uskutočnil plavbu po Rieke svätého Vavrinca až do miest, kde sa dnes nachádza Montreal. V druhej časti článku sa pozrieme na nenápadný zalesnený kopec Mont des Pics, z ktorého je pekný pohľad na masív, v ktorom sa nachádza Mont Jacques Cartier.

Peter61

Hm, to Milič Blahout blahej pamati sa musel inac namakat, kym na zaklade kraniometrie odlisil tatranskeho kamzika od alpskeho. Kanadania si dnes pozbieraju nejake vzorky ( = hovienka) a pomeraju odtlacky paznechtov a hned je izolovana vysohohorska populacia: -D
nech sa im dari - a na dovolenku mozu ist aj kamsi vyssie, ako 1270 mnm :-D

M.suchy

Myslim, ze oficialne je to este stale ten isty druh, ale kedze ide o izolovanu populaciu, boli pozorovane rozdiely v strukture DNA a aj niektore morfologicke rozdiely. Vysokohorske soby maju napriklad tvar kopyt prisposobeny pohybu vo vysokohorskom terene. Su snahy klasifikovat tieto soby ako osobitny poddruh, ale neviem, ake nalezitosti musia byt splnene, aby sa to mohlo uskutocnit.
My sme tam sice vystihli vyborne pocasie na vyhlady, ale vela sobov sme nevideli. Ludia, co tam boli po ine dni sa k nim mohli priblizit a odfotografovat si ich.
Co sa tyka tej ochrany, tak ludia v Quebecu su hrdi na svoju kulturu, jazyk a nadhernu prirodu a tieto veci si chrania.

Peter61

Pekny clanocek na rano.
K tym vysokohorskym sobom - je to popisany poddruh, alebo izolovana populacia soba, ktory je severnejsie polovnou zverou a hospodarskym zvieratom?

V kazdom pripade prisnost ochrany tejto populacie je zaujimava. Mozno je to aj odpoved pre tych diskuterov, ktori tvrdia, ze restrikcie v NPR v Tatrach su unikatom v celej galaxii.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma