Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Opustená a spiaca krása

Diskusná téma K článku: Opustená a spiaca krása

Javorie a Ostrôžky patria medzi viac-menej zabudnuté pohoria. Táto štvordenná pohodová túra poodhalila ďalší kút Slovenska, ukrytý v tieni tzv. populárnych hôr, ktoré navštevuje takmer každý. Opäť nás presvedčila, že za krásou, pokojom a romantikou sa dá chodiť aj inde. Pre tých, ktorým názvy nič nehovoria, sa budeme pohybovať na juhu stredného Slovenska. Začneme v známejších Štiavnických vrchoch a skončíme vo Veľkom Krtíši.

Samkoh

Upozornenie: Od včera je na Štiavnickej Anči zavedená NAD, ktorá nezastavuje v blízkosti Studeneckej zastávky, ale na zastávke Banská štiavnica, sídlisko Drieňová. Myslite na to pri plánovaní túry z alebo na Studeneckú vlakovú zastávku. zdroj: facebook.com/photo.php?fbid=2…

Stanic

fajn clanok, len skoda ze ste do b. studenca po ceste isli, poznam to tam, a s batohom by som tam asi zdochol... ked z tej vlakovej zastavky pojdes dolava, tam ide fajn lesna cesta cez Kysihybel, tam je f poho les..

Joseph

heh no to je mozne, to je tam zvykom.. :D inak oproti tomu obchodu tam je taky velky sklad miestneho byvaleho JRD.. predavaju tam yvborny ovci syr, nabuduce ak tadial pojdes odporucam ochutnat :)

Boro

Joseph,my sme sedeli na lavičke na terase,či pódiu,pod stromom sedeli dvaja traktoristi a dávali si na šťastnú cestu.

Joseph

heh sranda, ja mam v Zajezovej starku, strasne mala obec, akoby tam skapal pes ale ma svoje caro, aj pani predavacku poznam, je mi to nejaka vzdialena rodina.. :) bol si aj pred obchodom na lavicke pod tym orechom ci hruskou ci co je to za strom? :)

MatusM

Boro, vdaka za krasny clanok, pulzujuci atmosferou putovania tym krajom, velmi dobre sa cita a laka na potulky. Vdaka tiez Vierke, taketo spomienky treba spisat, je to mozaika Slovenska, ktore zial pomaly mizne...

Boro

Vierka,žiadny článok putujúcich nemôže prekonať znalosti miestnych, a ja som rád,že si sa ozvala.I v tom je dobro týchto príspevkov,že často vyprovokujú miestnych,aby sa trošku rozhojdali a prispeli svojími znalosťami o kraji,ktorý oni možno nepovažujú za až tak atraktívny,lebo ho majú stále pod nosom.Ešte raz ti ďakujem.

Viera

Aj mne sa páčil príspevok Opustená a spiaca krása. Pretože to z Detvy nemám ďaleko, občas na tieto miesta zájdeme a aj preto, že sú nám srdcu blízke.Mám však niekoľko pripomienok : V osade Paľagovci nie je svätostánok Márie, ale Krista s úryvkom z básne Martina Rázusa - Paľagovci sú totiž luteráni... Páčilo sa mi, že autor spomenul Timravu, ja si potulky krajinou vždy spájam, nielen s ruinami hradísk ( na Lysec som si to statočne vyšliapala ), ale i sľuďmi, ktorí v tomto kraji voľakedy pôsobili, alebo odtiaľto pochádzajú, teda nielen Timrava, ale i Mikovínyi, Petianovci, dedinku Praha založili pobelohorskí exulanti, na Bralce každoročne tuhárski turisti poriadajú tzv. Karolovský výstup, v Lentvore je niekoľko domov s osobitou a peknou ľudovou architektúrou - to len tak spomínam fenomény, hodné povšimnutia, ale aj poznania a láskavého a vďačného pohľadu na našu minulosť. Prosím autora, aby sa za tieto pripomienky na mˇa nehneval.
Často chodím na Javor, najmä na predjarí, vidno odtiaľ Vysoké Tatry, ešte v bielom objatí,na Javore už lilavejú konáriky bazy. Slovensko je malé, ale rozmanité a jeho krásy si užijú viac tí, ktorí ho majú radi a chcú o ňom vedieť čo najviac. ˇˇdakujem za pozornosť tým, čo si môj príspevok prečítali.

Berto 112

Vďaka Boro za fantasticky článok, užíval som si to s vami.

Ftakopysk

Super clanok Boro! Fakt z toho bolo citit, ze ste si to uzivali a aj ten pokoj tamojsieho kraja. A citalo sa to ovela lepsie, ako suchy popis tury typu "dva kilometre po zelenej, potom doprava na cervenu z ktorej po tretej zatacke odbocime na modru..."
Diki za clanok!

Tono

Musim len potvrdit slova Vlada. Staci mapa (napr. aj od VKU) a daju sa v tomto kraji urobit paradne tury, aj bez znaciek.

Vlado

Časť popisovanej trasy (Budinské Lazy-Lentvora-Polichno) patrí k mojím obľúbeným lokalitám a v posledných rokoch aj dosť často navštevovaným lokalitám.Celý tento kraj je veľmi zaujímavý hlavne pre turistov pre ktorých turistika nezačína a nekončí vo Vysokých Tatrách.Táto oblasť svojim charakterom ponúka množstvo tipov a kombinácií na nenáročné výlety - je tu aj pomerne dosť značených ciest (vzhľadom k tomu,že sa nejedná o veľmi frekventovanú oblasť) ale keďže ide o dosť značne odlesnený terén,sú tu možnosti aj pených neznačkovaných túr-stačí len dobrá mapa a trochu zmyslu pre orientáciu.Ja som si napríklad prešiel trasu zo Šule cez Madačku a Ábelovú až do Píly pod Javorom-väčšinou síce po asfaltke (absolútne nefrekventovanej) a napodiv mi to vôbec nevadilo aj keď inokedy až tri -štyri km asfaltu ma dokážu znechutiť.Pekná je aj trasa z Polichna do Prahy alebo tiež oblasť Javora (Píla-Javor-Budiná-Tuhár-Divín).

Tono

Ahoj Boro! Pozdravujem z nočnej. Výborný článok o kraji, ktorý poznám veľmi dôverne. Škoda, že ste vynechali vrch Lysec s ruinami (skôr povedané, zo stopami) stredovekého hradu, ktorý stál priamo na vrchole. Značka vedie priamo cez jeho areál. Inak, išli ste popri viacerých zaniknutých a zničených hradoch. Ale o tom asi nebola túra, však. Z článku priam cítiť, že sa Vám tam páčilo. Je to krásny kraj. Takmer 90 perc. túry som aj ja prešiel, ale nie on-line. Preto si veľmi podobnu trasu plánujem do budúcna. Ale asi pôjdem na skorú jar, alebo neskorú jeseň. No veď uvidím.
Ešte raz, výborný článok, ktorý mi opäť priblížil miesta, ktoré v mojej pamäti už blednú...
Pozdravuje Tono

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum