Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma motorkari-HROZBA PRE HORY

Diskusná téma motorkari-HROZBA PRE HORY

v pslednej dobe sa tato tema dost rozobera pretože vašnivi motociklisti vetsinou na kroskach chodia po lese a tím ho aj ničia a hlukom plasia zver a zneprijemnujú prijemne prostredie turistom TREBA STIM NIECO ROBIT !!!

Peter61

Pardón, oprava :
"rozhovor Karola Sudora so Zuzanou Liptákovou "

Peter61

rejdová :
Sudorovov rozhovor so Zuzanou Liptákovou :

" so snežnými skútrami a štvorkolkami chcel v Rejdovej a okolí podnikať jeden človek. Trasy chcel mať dokonca aj priamo v obci a, samozrejme, v lese. Vy ste mu to znemožnili.

Tie jeho trasy mu dali do územného plánu s tým, že tu bude takto podnikať. Cez leto chcel ľuďom prenajímať štvorkolky, v zime zase snežné skútre. Žiadal dokonca výnimku, aby mohol jazdiť aj na Muránskej planine, teda v národnom parku.

Zamietli mu to všetky inštitúcie. Navyše vy ste zorganizovali hromadnú pripomienku.

Urobila som ju za obec a podpísalo ju veľa ľudí, za poľovníkov, a tiež za všetkých tunajších farmárov. Odniesla som to na obecný úrad a začali sa obrovské problémy.

Chceli vás fyzicky napadnúť vo vlastnom dome, prichádzali vyhrážky.

Zrazu sa ku mne domov začal dobýjať opitý chlap, ktorý vrieskal, že bránim v rozvoji turistického ruchu. Spomínal aj iniciatívu My sme les, s ktorou som spolupracovala na hromadnej pripomienke. Tvrdil, že keď neotvorím, tak mi jednu prije…e.

Kým prišla polícia, nahrala som si ho na video. Nakoniec sa riešil v priestupkovom konaní a musel sa mi ospravedlniť, a tiež zaplatiť spôsobenú škodu. Vyberal mi totiž tehly z plota a hádzal ich do domu.

Tým sa to však neskončilo.

Na moju stránku na Facebooku .... "

dennikn.sk/…/?cst=eaad9ea5770…

Iwanna

Suhlasim s Martinom Knorom v tom, ze "dolezite je v prvom rade najst vhodne miesto". S dodatkom, ze vhodnost miesta by sa mala posudzovat aj 1. z pohladu eliminacie rizik pre faunu a floru, rizik erozie atd., a aj 2. z pohladu eliminacie kolizii s ludmi, kt. vyuzivaju pohyb v lese na regeneraciu. Je dost roznych polnych ciest a zvaznic v nizsich polohach a pod., kde v principe nemaju co robit zas strazcovia prirody ŠOP. A naopak, pri poskodzovani chranenej prirody je podla mna zadrzanie motorky a podmienecny trest spravnym postupom, kedze vsetci pohodovi dedinski chlapci kt. poznam zo sportov preferuju futbal :)

Martin knor

Zdravim. Povedal som si, ze cimsi prispejem do plodnej diskusie. Prednedavnom som tu pisal o vystupe na "Salgocky stit" v okrese Galanta. Cestou spat som siel okolo Vahoviec a tam je trat pre motokros. Je na svahu nad Vahom, pricom na opacnej strane to okupuju vojaci. Turista tam nezabludi a sice je tam hluk, ale ten sa nesiri az tak, ako keby to bolo v horach. Podla mna ide o idealne umiestnenu trat pre motokros. Mozno by to chcelo takych tati viac, ale dolezite je v prvom rade najst vhodne miesto.

TomXX

Ale v princípe mi to príde ako štekanie čivavy. Rakúšák vyrúbe pol lesa nad Muránskou Zdychavou a dostane pokutu 10 000€. ŠOP chytí dvoch dedinských chlapcov bez výfukov a zadržia im motorky a dostanú podmienku :)

TomXX

jjano: áno, legislatívne máš úplnú pravdu :) Preto sa treba upokojovať tým, že ŠOP s PZ SR robí často kontroly a celkom úspešne chytajú dedinských pilotov.

Jjano

Tu nejde o to, či sa nám to páči alebo nepáči (mne sa to nepáči), ale o to, že šport-nešport, je to zakázané a škodí to.
To je ako keby si napísal, že pretekári na autách nemusia dodržiavať obmedzenú rýchlosť, lebo však "treba zobrať ako fakt (ktorý sa vám nijako nemusí páčiť), že rallye je šport".
Nie, neexistuje nijaké právo na jazdenie endura, neexistuje nijaké ospravedlnenie porušovania zákonov, poškodzovania prírody a životného prostredia tým, že "je to šport"

TomXX

Iwanna: ja už sedem rokov nejazdím, a nemám potrebu brániť endurákov. S kamošmi sme jazdili po lesoch, keď to ešte nebol trestný čin, neskôr som jazdil motokros na tratiach, organizoval preteky a podobne. ÁNO, terénne motorky v lese môžu urobiť šarapatu (a urobia keď ich je veľa), ale je to prd oproti tomu čo robia lesáci - to nie je ospravedlnenie, len porovnanie spoločenskej nebezpečnosti. Ad jjano, ÁNO, nemajú čo hľadať na lesných pozemkoch bez súhlasu vlastníka. Vtipné je dokonca aj to, že ak by som si kúpil lesný pozemok, nemohol by som na ňom jazdiť, lebo je to proste zákonom zakázané. Celý čas tu píšem o tom, že žiaľ nie je legálna možnosť jazdiť v lese, ani výnimky. Robí sa to s tichým súhlasom urbárov, kde to nevadí - sú dokonca aj takí ľudia, ktorí síce nejazdia, ale majú pre to pochopenie. Treba zobrať ako fakt (ktorý sa vám nijako nemusí páčiť), že enduro / crosscountry je šport a naši jazdci majú úspechy aj na svetovej úrovni.

Iwanna

Ad TomXX: Za off topic povazujem Tvoj prispevok z 12:33 preto, ze sa verim tykal motorkarov napr. na polnych cestach a pod., nie nie temy kt. je hrozba pre HORY. Ale vsimni si, ze si sa uplne vyhol aj odpovediam na mnou polozene otazky, a aj reakcii na jjana z 13:17 (plny suhlas). O niecom to asi svedci.
(OFF TOPIC Ad Peter61: na off topic nereagujem, vyznam slangoveho slova vies m.i. aj vygooglit).

TomXX

Peter, si sčítaný človek s rozhľadom, ale občas sa fakt strelíš do kolena.

Peter61

@ 09:41 Iwanna
chodil som síce do školy aj v sobotu, ale nechápenm, čo myslíš pod termínom "socka".

Chodieval tu zabahňovať fóra taký exot "petozBB", je mozne , že sa reinkarnoval ?

TomXX

Iwanna: ako mám označiť môj príspevok "offtopic"? A prečo, keď je k veci, diskutuje sa o motorkách v lese.

Iwanna

TomXX, a cim presne ti zavodnici neohrozuju prirodu? A preco presne pises ze potrebuju, a nie ze chcu trenovat? A preco presne vlastnici danych pozemkov v lese ci na lukach, na kt. povolia enduro, nemaju ziaden problem s eroziou ci tvorbou vymolou a nasledne po dazdoch velkych kaluzi, kt. to sposobuje? Plus si zabudol oznacit Tvoj prispevok ako off topic, kedze sme na fore hiking.sk, a nie enduro.sk.

Jjano

TomXX, pri všetkej úcte, či je to chalan alebo elitný jazdec, nemá čo bez súhlasu vlastníka alebo obhospodarovateľa pozemku hľadať mimo bežných ciest. Skrátka také sú zákony.

Nehovoriac o tom, že 1. možno nie sú niekomu na očiach, ale sú na ušiach a 2. skrátka bezdôvodne poškodzujú prírodu (vykonávanie hobby nie je dôvodom).

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum