Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Stan

Diskusná téma Stan

Ktory stan by ste mi odporucili?Coleman Nevada ,Pinguin Bora 2 alebo Pinguin Tornado 2?Vyspia sa v stanoch o sirke 150cm v pohode 3 ludia?

Tarazed

No, tak do Brna este idem, ale do Prahy je to uz daleko dost, nevem ci mi to stoji za to sa tam este tahat, ale asi nad tym este popremyslam, mozno si spravim vylet :) Ale viacmenej uz som sa stabilizoval medzi dvoma modelmi z rady alp asi skor 2.5, aj ked planujem obcas aj solo veci, v pripade spoluputovnika/spolulezca sa v nom lepsie pomestime, okrem toho ma vacsiu stabilitu vdaka sirsej podstave. Druhy adept je dome 2.0 len je dost drahy a aj odlahcena verzia vazi 2,8 kg co je priserne vela v pripade solo tury a cena je uz trocha mimo mojho povodneho predpokladu kolko som bol ochotny za to dat.

Peter61

tarazed :
asi pre Teba premeram ten svoj Beskyd Atak 1 HQ r.1997.
Kde si este v tom Brne, tak vypal na vystavu do Prahy a uvidis stanov nazivo

Remy77

terazed:
Stanom od Jurka urcite nic nepokazis, ale myslim si, ze Alp 2.0 pre dvoch je velmi zla volba. Ta predsien je totiz mala, akurat tak na topanky, max. mensi batoh a so zvyskom sa dnu dvaja tazko vojdete. Ak Alp tak urcite 2.5. Varianty lite sa bat nemusis, pruty tam slabsie nie su, odlahcene je tropiko. Obdobny ako Alp je z nizsej rady (ktora urcite tiez vydrzi dost) Atak, kde pri podstatne nizsej cene mas konstrukcne rovnaky stan (vratane vahy) ako Alp len ma nizsy vodny stlpec, coho by som sa urcite nebal.
Ja som tiez zhanal stan, najprv to bol Alp/Atak, potom som sa rozhodoval pre stany s vacsiou predsienou aj koli vareniu vnutri. To som rozmyslal nad Jurkom Top alebo Midi (tam vzhladom na velku predsien pre dvoch staci 2.0 varianta), avsak vzhladom na jeho konstrukcne riesenie s tyckou v strede predsiene musi byt dobre vypnuty, co hlavne na snehu nemusi byt ideal.

Do tazsich podmienok este Dome, ale zase 2.0 nema ziadnu predsien a 2KM je vahou nad 3 kg a aj cenou cca. 300 € (za verziu lite) dost inde.

Vsetko zalezi na tom, kolko chces investovat, ale lahky stan a zaroven pevny lacny nebude.

Skus pozriet nieco od Vaude,napr. Odyssee alebo Taurus, tam je pomer vahy, ceny a kvality urcite slusny (robia viac variant od ligh, ultralight a s power frame konstrukciou, kvalita stupa s cenou)

Tiez mozno stoji za povsimnutie znaka Wild Country (low cost varianta vyrobcu stanov znacky Terra Nova, ktore patra k top , cize kvality by som as urcite nebal). Na outdoorguide som si vsimol ze ich maju v ponuke a taky Trisar 2 by mohol splnat tvoje poziadavky.

Mozno trosku konstrukcne menej pevny ale tiez cenovo a kvalitativne zaujimavy moze byt napr. Marmot Tungsten 2p

PS: Nakoniec u mna po vsetkych moznych uvahach vyhral MSR Elixir 2 (2 predsiene, 2 vchody, vyhovujuce kostrukcne riesenie krizenia prutov, kvalita MSR atd.)
Zatial som v nom prezil len jednu burku na hrebeni Hochschwabu ale k spokojnosti a myslim si, ze rezervy este mal :D

Inak co sa tyka velmi drsnych podmienok, najvacsim problemom je vietor (za predpokladu ze mas stan od kvalitneho vyrobcu a nepremokavost je samozrejmostou), kde pri velmi silnom vetre je niekedy lepsie, ked ti stan lahne a po case ho vies znova dopnut a postavit, ako ked ti bude drzat konstrukcia a snury tak pevne, ze ti ho jednuducho potrha a vtedy si skoncil.
Niektori si dokonca pri silnom vetre povolia naveternu stranu stanu (odopnu snury) aby stan mohol v pripade potreby lahnut, ako by ho malo potrhat.... Je to ale vec priorit.

Tarazed

Zdarec, chcem kupit stan. Hladam tak cosi v ponuke Jurka, lebo vsade na nete sama chvala nanho. Je to na hrebenovky, ratam aj s burkami a drsnym horskym pocasim, pripdne aj jednoduchsie zalezitosti a obcas nieco zimne. Mal by byt tiez lahky. Vyhliadol som si alp 2.0 s 2,65kg a lakavymi parametrami, no okrem toho som nasiel este verziu lite, ktora sa mi s krasnymi 2,35kg zatial pacila najviac, no na jednom fore som nasiel, ze verzia lite od jurka nie je vhodna do vsetkych podmienok. Mam tym na mysli to, ze v tej verzii lite su asi slabsie pruty a treba viacej dbat na spravne kotvenie. Je lepsie teda kupovat do hor povodnu verziu? Viacej vydrzi ako lite? Alebo aky je v tom rozdiel medzi lite a non lite?

Dalsia vec je, ze som nasiel jednu nie velmi lichotivu recenziu na stan alp 2 co mi tiez trocha dalo do hlavy chrobaka. Ta recenzia je ohladom zleho strihu, zatekania cez vetracie otvory a strasne zlemu odvetravaniu. Tak neviem... od jurka sa mi paci este aj verzia dome, lenze je uz dost tazka nad tie 3 kila by som nerad isiel, nakolko planujem nejake viacdnove akcie, kde budem dlhsi cas mimo civilizacie, cize stravu a take veci si budem musiet niest so sebou. Na druhu stranu zaujima ma aj vodny stlpec.

Uvital by som nejake skusenosti s jurkom, konkretne aj ten alp, pripadne nejake usmernenie. Nebranim sa eventualne aj inej znacke s porovnatelnymi kvalitami a cenou. Husky, zajo a coleman som uz takpovediac zavrhol, lebo nezodpovedaju velmi mojim predstavam.

A je to stan pre dvoch...

Dik

Ivan

Nie, ja to mozem kupit aj ked som na Slovensku, poslem to na adresu v USA a ked tam pridem tak si to mozem zobrat domov alebo ked nepridem tak mi to niekto z rodiny donesie. Keby som si to rovno poslal na Slovensko tak by bolo dost drahe postovne a urcite by som platil aj clo.

Lubo

Ivan, to kupujes cez net ked si v USA a potom importnes, alebo si to rovno posles na Slovensko?

Ivan

Dobromil, Colemany ma nezaujimaju, ale vdaka za tip.
Lubo, vdaka za vysvetlenie, ja kupujem vsetko cez net a na jednej stranke ponukaju SD Omega v prepocte za asi 4000 Sk.

Lubo

Ivan, footprint ma dve urcenia:

1) Ked sa chystas do prostredia, kde by mohla podlaha utrpiet, pouzijes ho ako druhu podlahu = predlzuje zivotnost. Je to akoby si podkladal stan celtou.

2) Mozes ho pouzit spolu s tropikom a tyckami ako samostatny stan bez potreby vnutra. Idealne, ked stan beries len pre istotu = je to podstatne lahsie ako cely stan.

Ano, footprint je pre kazdy stan iny.
Mimochodom, za kolko vies zohnat Omega Convertible a kde?

Dobromil

Kamosko a kolko chces dat za ten stan? Lebo mam tip na vypredaj Colemanov. Ale budem teraz chvilu mimo net, tak az buduci tyzden.

Ivan

Pampero V.2 bude este asi lepsi ako Omega, len ja tu Omegu mozem kupit podstatne lacnejsie, na ten footprint som nepomyslel, ale asi ho bude treba ked ho doporucujes. Mozes my vysvetlit naco je ten footprint dobry? Footprint musi by specialny pre urcity druh stanu alebo moze byt hocijaky? Ja som na Slovensku a samozrejme u nas sa SD zohnat asi neda, ale casto cestujem do USA takze kupil by som to tam.

Lubo

Taktiez sa mi celkom paci Pampero V.2

Lubo

Ivan,
kupil by som taky, co je pre dve osoby a ma tri pruty – dva normalne a jeden stabilizacny. Zameral by som sa na co najnizsiu vahu a mozno by nebolo odveci, aby bol 3/4 sezonny – z toho vychadza Omega convertible. Zaroven by som k tomu urcite dokupil Footprint (samostatna oddelena podlaha).
Mimochodom, ty si momentalne na Slovensku a vies v tychto zemepisnych sirkach a dlzkach zohnat tuto znacku?

Ivan

Ahoj Lubo,

tiez si chcem kupit nejaky stan a viem ze stany Sierra Designs maju velmi dobru povest. Chcel by som nieco pre dve osoby a mne sa celkom paci SD Omega a aj ho mozem mat za dobru cenu. Neviem, velmi sa v stanoch nevyznam, aky model od SD by si kupoval ty?

Lucki

nieco podobne robi MSR (ak je to ten co si myslim), vola sa fusion a u nas stoji akolo 16 000.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov