Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma lezení malý rozsutec

Diskusná téma lezení malý rozsutec

ahoj, nevíte, leze se na těch jihozápadních stěnách malého rozsutce? zespoda to vypadá lákavě.. díky..

Peter61

treba chodit, ale nevypisovat to na fora a motivovat sviatocnych turistov. Maju pocit, ze chodit po TZCH nie je "in". Dtto, ako vo VT. Ked nevidis zviera, neznameno to, ze si honevyplasil.
Btw. orlie hniezda sa uz monitoruju kamerami, takze zlodeji vajec a mladat musia pouzit rusicky, aby ich silove zlozky nenacapali.

Gulasko

PaliT: práve tých sviatočných turistov som myslel, ktorí by išli na takéto miesta len na základe nejakého podnetu. Napísal som možno až extrémny prípad, ale nie až tak nereálny. Vo svojom okolí poznám podobné prípady.

Každopádne si myslím, že sa chápeme a máme na túto problematiku podobný názor. Nie som zástancom nekonečných diskusií vo fórach, radšej kľudne podebatujem naživo niekde pri čaji alebo pive niekde na túre, ak bude niekedy záujem a možnosť.

PaliT

Gulasko: Ďakujem za kultivovanú odpoveď.

Skúsim na pár vecí odpovedať.

V prvom rade si myslím, že väčšina ľudí do prírody chodí iba sviatočne, predstavujú si pod tým vychádzku "na Kamzík, či Bankov", prípadne lyžovačku v Jasnej. Pri neznalosti prírodného prostredia sa väčšina sústredí na pár vychýrených oblastí, zvyšok je a zostane ľudoprázdny. Miesta mimo hlavných turistických oblastí a trás sú a zostanú doménou milovníkov a znalcov prírody. O tomto sa kľudne stavím. Som presvedčený, že mnoho plošných chránených území so zákazom pohybu je iba dramatizáciou a dramatizujú to aj ľudia na tomto fóre.

Pokojne sa postavím za omnoho prísnejšiu ochranu konkrétnych lokalít, to hniezdo orla by som dal pokojne chrániť ozbrojenou policajnou hliadkou :)
Hniezdiace vtáky, motýle, rastliny, miesta so začínajúcou eróziou, chráňme konkrétne miesta v PRÍSLUŠNOM čase z konkrétneho dôvodu.

S hodnotením rybárstva si trúfam nesúhlasiť. Opisuješ síce dodnes pretrvávajúci a dlhodobý obraz nenásytných mäsožrútov, čo odjakživa túžili napchať kufor auta k vode a naplniť ho mäsom. Ale ten obraz sa mení. Je stále viac ľudí, ktorí vyhľadávajú ticho, skryté miesta a prírodu. Týmto som si úplne istý, lebo poznám konkrétne čísla. Je to dlhodobý proces, ale napreduje.

Gulasko

PaliT: až ma mrazí pri tej vete v tvojom poslednom príspevku, kde spomínaš popularitu... Patrím k tým ľuďom, ktorí v horách vyhľadávajú kľud, ticho, pokoj, mám rád prírodu v každom ročnom období, sledujem všetko naokolo, pohybujem sa často po neznačených chodníkoch. Nie však v NP. A predsa som zástancom toho, aby boli tieto obmedzenia. Prečo? Lebo naša spoločnosť na to nie je a ani tak skoro nebude pripravená. Všeobecný príklad - cestná premávka. Porovnaj si ju pred 20-timi rokmi a teraz. Jej hustota, agresivita na cestách, rýchla jazda, nedodržiavanie predpisov, neskutočné číslo prichytených ožratých ľudí, množstvo zbytočných nehôd a mŕtvych. A to sa smelo kedysi jazdiť v noci neobmedzenou rýchlosťou. Dá sa to teraz? Nie. Párkrát si tu spomenul, že si pravdepodobne rybár. Nevšimol si si aj v tomto zmenu? Že to už nie je poväčšine o tom, že sa prejdem popri vode, vychutnám si pobyt v prírode, sledujem vodu, počasie, aktuálne podmienky, vžijem sa do daného miesta, v pokoji chytám? Že to je o tom, že každý chodí na ryby tak, že zadok auta strčí pomaly do vody, otvorí kufor, pustí rádio a chytá? Že keď sa ide napr. na kapry, tak sa bivakuje celý víkend alebo týždeň pri muzike, kriku, vyváža sa s motorom, pretože veslovať by bola hanba, že po takomto pobyte je všetko naokolo obs...té a o ostatnom bordeli ani nehovoriac? Určite vnímaš, aká je momentálne naša spoločnosť. A teraz si toto premietni do turistiky. Keby bolo možné sa pohybovať všade bez obmedzení a jeden večer v TV novinách na Jojke niekto spomenie, že: „aha, tu pod Rozsutcom v MF sa na tomto strome za pár dní vyliahne mladý orol“, tak na druhý deň to tam bude vyzerať ako v auparku pri výpredajoch. Mne je úplne jasné, že ty nezanecháš po sebe ani smietku, budeš tak ticho, že nevyrušíš ani myš, ale si si istý, že takto sa bude správať každý? Ja som si istý, že nie. Tú slobodu, ktorú spomínaš pár príspevkov nižšie si každý vysvetlí po svojom. A verím tomu, že keby to prišlo do praxe, mnohí by sme zaplakali. Veď kľudne sa túlaj mimo chodníkov, ja sa budem tiež, ale prečo robiť kvôli tomu krik? Sú možnosti, keď sa môžeš pozrieť na miesta, kde to za normálnych okolností nie je možné, tak prečo neminúť energiu práve na toto, ako orodovať za masy druhých ľudí, u ktorých nevieš, ako potom takúto možnosť využijú?

Peter61

tiez si dam dva deci cerveneho. V tomto veku by to uz mala hradit ZP

PaliT

Však ja ani propagátor porušovania nie som. Ale túlanie sa mimo TZT sa mi vždy páćilo a myslím si, že tento typ turistiky bude naberať na popularite.
Ale určite budem propagovať a obhajovať ZRUŠENIE plošných zákazov, aby sa dalo túlať aj tam, kde to je dnes ešte ilegálne.

Lubo

PaliT,
pozrel som si tie clanky a drvivu cast mimo TZT ides po lesnych cestach v Malych Karpatoch a dokonca ani nejdes cez maloplosne ochranne uzemia. V jednom clanku z Hontu ides opat po lesnych cestach a okrajom NPR a v jednom mieste ju strihnes ale opat lesnou cestou. Fakt neviem, co je na tom zle...

PaliT

Správne si to pochopil. Mimochodom, najbližšie 3 moje články zo 4 na tomto portáli opisujú buď túry úplne mimo TZT, alebo je ich kľúčová časť mimo chodníkov. Vlastne ma prekvapuje, že prispievatelia na tomto fóre môžu plošné zákazy podporovať, celkom som také pohnútky nepochopil.

Miso.K

PaliT:Ja som písal o pohybovaní sa na trasách v dĺžke cca 182 km, nie 2,7 km bez sezónnych obmedzení, takže treba poriadne prečítať :). Je mi jasné, že ty mieniš akýkoľvek pohyb v území bez obmedzení.

PaliT

Pôvodná otázka tohto vlákna je, či sa lezie na JZ stenách M. Rozsutca. Odpoveď bola, že nie, ktosi tu vymenoval zoznam povolených skál a celé sa to zaklincovalo tvrdením, že to je NP, kde je plošne zakázané sa pohybovať mimo TZT a navyše to je vraj rezervácia.

Potom sme sa zhodli, že treba nechať vtáky na pokoji v čase hniezdenia a potom ešte nechať medvede zaliezť do brlohov.

No nijakovsky som tu nepočul akýkoľvek rozumný argument, prečo by boli plošné zákazy správne v ostatných obdobiach. Čím viac sa o tom debatuje, tým viac sa presviedčam, že to je nezmysel a bolo by lepšie tento prístup odbúrať.

Asi bude lepšie tú diskusiu ukončiť, nechajme to tak.

Jjano

Skús položiť otázku nejako inak, lebo nie je jasné, čo sa pýtaš.

Jjano

Pali, pri všetkej úcte, vôbec nerozumiem, čo sa to vôbec pýtaš.

PaliT

Nestojím o "veľkorysé" povolenie pohybovať sa na 2,7km chodníka. Hovoríme o pohybe kdekoľvek, o lezení a o slobode, ako o najzákladnejšom princípe bytia.

Miso.K

PaliT: kde je napísané, že sa nemôžeš pohybovať v prírode medzi 15.6 a 15.10 vrátane Malého Rozstuca? To máš nejakú chybnú informáciu ...
Platný návštevný poriadok NPMF (v platnosti skoro 10 rokov!) hovorí o 2 sezónnych uzáverách a to Veľký Rozsutec a Obšívanka v čase od 1.3. do 15.6., teda ide o obdobie 3,5 mesiaca. Do roku 2005 to bolo naopak, 3,5 mesiaca povoleného, zvyšok uzávera. Teda 3,5 mesiaca sa nemôžeš pohybovať v zmysle NP po chodníkoch s dĺžkou 2,7 km (nie je tu zarátaný nový chodník od Vendovky na MFK) z celkových cca 185 km.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum