Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Letné Vysoké Tatry s deťmi – 1. časť

Diskusná téma K článku: Letné Vysoké Tatry s deťmi – 1. časť

Aj s deťmi sa dá čo-to pochodiť v našich veľhorách. Postupne sa s vami podelím s mojimi 6 ročnými skúsenosťami. V prvej časti sa budeme orientovať na vek začínajúceho turistu približne 1 rok. Okolo 10. mesiaca sme začali prvý krát s kočíkovými túrami. Tu sa nám ponúka možnosť využiť niekoľko asfaltových lesných ciest. My sme pri výbere preferovali kratšie dĺžky a možnosť zastávky s občerstvením.

Peter61

este "biometria" :
kazdy nech si vyberieco chce, ale je rozdiel, ked pad dopredu chyta dlhoruky nosic napr. 185 cm, ako ked vyskovo podnormalna 158 cm osobka.
Najviac chitam ynfarkt, ked vidim decko "na kona" a nosic ma obute vo vietnamky ako Serpa v Himalajoch. A to sa po maggistrele a podobnych freqentovanych chodnikoch obvykle nepohybujem v spicke. Evidentne nad nimi lietaju strazni anjeli.

Vrana

V july som na Mincole stretol rodinku co isla hreben Lucanskej Malej Fatry. Deti 2 a 4 roky isli vsetko po svojich, aj tak som rodicom batohy nezavidel :-)

Z Fackovskeho sedla isli uz 6-ty den a evidentne si to uzivali. Denne robili trasu co bezne trva 2-3 hodiny, prvu noc spali nap. na Revanskom sedle.

PeterNR

Peter: je to na individuálnom zvážení, čo človek zvládne, na akú túru sa s deťmi vyberie. Ako som písal, máme tri deti: 2 + 7 + 10 r. Doma rozhodne nesedíme, drobca nosíme všade so sebou. Volíme skôr kratšie a ľahšie túry.
Vyskúšali sme rôzne spôsoby nosenia. Máme veľký pevný nosič Ferrino, mäkký nosič manduka, aj šatku. No a tá šatka sa nám osvedčila viac ako nosiče. Výhody som popísal. V horšom teréne ja najviac oceňujem, že v šatke sa mi dieťa lepšie nesie, ťažisko "nákladu" je mi bližšie pri tele, ako keby som ho mal v nosiči.
Šatka je ľahká a dobre zbaliteľná, berieme si ju všade so sebou, pre prípad potreby. Napr. pred mesiacom sme sa boli bicyklovať pri Neusiedler see, a počas jedného výletu mi drobec začal zaspávať. V cyklosedačke sa kolembal, tak som si ho uviazal na chrbát. Pomaly sme šli ďalej, a zatiaľ si pospal. Šli sme len po cykloceste, takže stret s autom nehrozil, a samozrejme šiel som max. opatrne.
Riziko pošmyknutia či potknutia je v horách vždy. Neviem posúdiť, či je menšia šanca pádu na chrbát alebo na brucho. Ja som s drobcom ešte nespadol. Keď ho nesiem, tak nejak automaticky si dávam extra pozor na každý krok. Keď potrebujem voľné ruky, uviažem si ho dozadu na chrbát. Na bežnom chodníku si ho dávam dopredu. Niekedy si na chrbát hodím batoh, pre vyváženie (a odľahčenie manželky :-)
Bezpečnosť rozhodne nepodceňujem (ak si pamätáš, debatovali sme v zime o istení detí na stupačkách v prielome Hornádu).
Popísaného už bolo asi dosť. Každý nech si vyskúša a vyberie, čo sa mu viac hodí.

Peter61

Lubo : chlapi chcu cumiet dopredu, sa neďyv §

@ co sa tyka nosenia decka v satke, neobavate sa, ze na skalnatom chodniku sa rodic potkne a "privali" dieta . Ja som asi pouzival iba nosic, ale uz si nepamatam, asi takto : cynickaobluda.dennikn.sk/…/se…

PeterNR

Treba vyskúšať. Dôležitý je správny spôsob uviazania, aby nosenie bolo pohodlné pre oboch.
Ja mám 3 deti, všetky sme nosili a páčilo sa im to. Na šatku nedám dopustiť. Veľmi rád nosím a užívam si nosenie, teraz už len toho najmladšieho, deti veľmi rýchlo rastú.. Je to príjemné (nielen) počas túry byť si nablízku, rozprávať sa, spievať si, a sledovať ako drobček spí :-)

Lubo

Satka sa zda byt super vec, no zalezi aj od dietata. To nase v satke vobec nechcelo byt :-).

PeterNR

Tomjim neviem či si na Slovensku alebo v Čechách. Skús si nejakú šatku požičať, a uvidíš, že to je pre malé bábo oveľa lepšie ako nosič.

V SR napr. tu: namame.sk/…/satky-pozicovna

V ČR napr. tu: vbavlnce.cz/pujcovna-satku-a-…

Šatka lepšie obopne dieťa, je mäkká a pružná, dieťa je priamo na tele rodiča takže sa oveľa lepšie nesie, ako v nosiči. Rodič aj dieťa vzájomne cítia svoje pohyby, vnímajú hlas a dýchanie, je to veľmi príjemné. Dieťa si v šatke môže pospať, môže si položiť hlavičku, dospelý si vie polohu bába upraviť aj počas spánku podoprieť hlávku, maminy môžu nakojiť. Dospelého šatka nereže do pliec, lebo je mäkká a poddajná, a hmotnosť dieťaťa sa rozloží na väčšiu plochu.

My máme tur. nosič aj šatku, a veru nosíme od narodenia len v šatke, je to veľmi pohodlné pre rodiča aj dieťa.

Posielam Ti emailom pár fotiek.

Peter

Tomjim

Díky všem za rady. Půjdeme tam až bude sedět v nosiči na zádech.

PeterNR

Tomjim uviaž si bábo do šatky alebo daj do nosiča (dajú sa na pár dní aj požičať), a prejdeš všade :-) My sme tak boli pred dvomi týždňami v Sl. Raji, roklina Piecky, minulý weekend Zelené + Veľké Biele pleso. Zostava drobec 2 r. v šatke + 7 a 10 r. po svojich.

DanielaM

Tomjim, pred tromi rokmi sme to absolvovali, velku cast cesty sme ale kocik prenasali, takze potrebujes dva pary silnejsich ruk :-) , teraz radsej volime schodnejsie resp. zjaznejsie cesty s kocikom.

Bazin

tomjim, popravde ani som to neskusal, je to lesny chodnik,takze prenasat kocik budes urcite,skusit to mozes a uvidis pokial zajedete

Tomjim

Zdravím, dá se s kočárkem dojít ze Štrbského na Jamské pleso nebo je tam moc kamenitých úseků na přenášení ?

Jano Novotny

A dodam, co sa tyka vacsich deti. Tam je to velmi individualne. Ak je dieta zvyknute, uz v siestich zvladne takmer hocijaku turu. Brat este v predskolskom veku absolvoval Rysy, Ostry Rohac, Banikov...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum