Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Túra

Diskusná téma Túra

Dobrý deň. Chcel by som v októbri ísť na túru zo Skalnatého plesa na chatu pri Zelenom plese potom na Baranie sedlo, Tériho chatu, Hrebienok a späť na Skalnaté pleso. Chcem sa opýtať či je táto túra vôbec realizovatelné a ako je náročná či ju zvládne aj priemerný turista a ešte koľko asi trvá. Ďakujem

Peter61

Vrana, asi len v postsoc krajinach su ludia zvyknuti spoliehat sa na to, ze ked je to otvorene, tak je to schodne. Kolko je sandalkovych a botaskovych turistov traverzujucich letne firnove polia bez toho, aby mali sajnu o tom, ako zabrzdit pad? Chodniky v Tatrach su vacsinou uzatvorene kvoli ochrane prirody, vynimocne kvoli nebezpecentstvu (napr. zimná a letná cesta Strbske pl. - Popr.pl., uzaver dolin pocas lav.4). Kazdy by mal byt zodpovedny za seba, byt adekvatne vystrojeny, vyzbrojeny a vycviceny.

Vrana

Dovolim si nesuhlasit. Co tak nechat posudenie objektivneho nebezpecenstva a nutnosti vystroje na ludi samotnych? Hm? Ludia padaju aj na Ostrom Rohaci, Banikove, 3 Kopach a nikto zatial hreben Rohacov nezatvara. Zabit sa da v zime aj na Malom Krivani. Smyknes sa z hrebena po firne na severnu stranu a zastavis sa o 700 metrov nizsie ...

Namiesto represie sa treba zamerat na osvetu. Trebars ides v Tatrach na VHT turu kde sa da ocakavat sneh? Potom su macky samozrejmostou a cepin sa tiez casto hodi. Ides na Gerlach? Tak si vezmi prilbu, lebo tam lietaju sutre. Ides Orlu Perc? Tak si vezmi prilbu a trebars kozene rukavice aby si vecer nemal na dlaniach mozole ;-)

MisoB

Ak je pravda, že túra je takého charakteru, že mačky a cepín by pri nej mali byť samozrejmosťou, potom je otvorenie na zváženie. Bežný návštevník Tatier chodiaci po značkovabých chodníkoch takto vystrojený nebýva.

Vrana

Baranie sedlo som 4 krat (3x aj hore na Rohy). 1x leto, 3x zima, z toho 2x na skialpoch. Prosim Vas co tu bluznite o 2-kovom nebodaj 3-kovom terene? Co je potom Orla Perc? 7-mickovy teren?

Baranie sedlo je cisty chodak, v zime sa to normalne lyzuje z vrcholu B.Rohov ako technicky lahky skialpovy zjazd. Rozhodne by som to nedemonizoval, je to normalny prechod cez sedlo.

Samozrejmostou su macky + cepin, ale to snad netreba pri ture v Tatrach zvlast zdoraznovat. Ci ano? Sneh vo vrcholovom zlabe zo strany Zmrzlej doliny je cely rok (v septembri som zazil stary firn).

Lubo

Ferrata nie je potrebna, staci par retazi :-)

Xy

A co keby sa prerobil chodnik do Baranie sedla od Zeleneho please na jednosmernu ferratu a sutovisko k Teryho chate by sa pouzivalo na zostup? Bola by to zaroven prva ferrata na SK.

Michal

ďakujem vám za všetky príspevky. Po tom čo som si ich prečítal si radšej zvolím inú trasu menej náročnú. Ja som sa chcel informovať ako to tam vlastne je. ešte raz ďakujem.

OndroB

Doplnim aj ja zopar postrehov. Z Mikellom sme to isli v idealnom pocasi. Za mokra, nebodaj namrazy by sme si netrufli.
Da sa to prejst aj bez maciek, retaz ide ponad zlab, je to vsak exponovane (mozno 300m takmer suvislej retaze), takze naozaj len pre skusenych a v dobrom pocasi.

Inak suhlasim s Lubom, skoda, ze namiesto osvety sa v pripade Tatier len zastrasuje, zakazuje a pokutuje...

Lubo

Ano a napisal som aj, ze v Alpach je tiez neurekom tras, na ktore by som si netrufol sam ... napr. prechod ladovca. Napriek tomu jeho prechod nie je nijako obmedzovany a aj bezny turista tam moze ist ak si trufa. Rozdiel je, ze v mapach je trasa odlisena od obycajnych, rovnako su upozornenia o co na tej ktorej trase ide.

Peterf

Ale nie som-som skor ten individualista a nie som clenom ziadneho spolku. Ale sam si napisal ze tam bolo vela urazov a len by sa to zase zhorsilo-kto tam tak velmi chce ist tak nieco pre to spravi,ci nie?

Lubo

Najma ak si horolezec vsak :-)
Kastovanie ludi na tych co smu a nesmu podla preukazu mi pride trochu chore. V minulosti ked spolkova cinnost bola ovela rozvinutejsia sa to chapat dalo, dnes ked je vela individualistov to uz ma mensi zmysel.

Peterf

Ja suhlasim z Tomasom-uplne staci ze je to pristupne len pre horolezcov.

Lubo

Ja som za spristupnenie, no mal by byt chodnik nalezite oznaceny, ze ide o extremne narocnu vec pre zdatnych. V mapach by mal byt zakresleny nie plnou ciarou ale bodkovanou tak, ako narocne chodniky v Alpach (napr. prechody ladovcov, zaistene cesty, a pod.). V uvode trasy by mal chodnik viest cez extra narocny kratky usek, ktory by neskusenym ukazal, ze s cim sa vlastne budu borit. Tak by sa turista v cinanoch hned uvedomil, ze ked ma seriozne trable uz v uvode, tak hore to bude riadna morda. Napr. staci 5 metrovy usek v III- terene bez retazi a stupov.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum