Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Veterne turbiny v Rudohori

Smolinko

raz davnejsie som cital studiu ze keby mochovce a bohunice pracovali na 90% svojho vykonu tak energetika ma problem s prenosom tolkych megawatov a ak by aj vodne nadrze na vahu pracovali na 60% tak mozme elektriku vyvazat. Nuz a sme naozaj na tom tak zle ze musime stavat veterne parky? Nevyznam sa ale naozaj niektore studie v rudohori, slovenskom raji, na telgarte su viac ako pritiahnute za vlasy...

Lubo

Myslim, ze vrtulam sa daju vycitat mnohe negativne vplyvy, avsak povazovat ich za pricinu globalneho oteplovania je trochu pritiahnute za vlasy.

Myslim, ze by nemalo byt problem radovo vypocitat, kolko instalovaneho vykonu by bolo treba, aby to pre celkove znizenie energie vo vetre.

Ked to uz takto tahame za vlasy, potom staci vyvazit tento problem slnecnymi clankami, ktore zasa pohlcuju slnecne ziarenie = istym sposobom znizuje ohrievanie zeme slnecnou energiou jej premenou na inu formu.

Enviromentalista

a odkial si prisiel na to, ze veterna energia je cista energia, ved tie vrtule znizuju prirodzenu cirkulaciu vzduchovych hmot, cim sa zvysuju gradienty teplot a nasledok: globalne oteplovanie ako vysite

Peter.x

podla mna treba porozmyslat kde ich umiestnit. mozno zrovna v rudohori by som ich nedal ale toto je hudba buducnosti. ak chceme zabranit globalnemu oteplovaniu musime si zvykat na ciste zdroje energie. veterna, vodna, solarna a mnoho inych. kto ich odmieta ma smolu

MatusM

V tom clanku su spomenute ako uvazovane lokality vystavby veternych parkov - Dunajska Luzna, Myjava, okolie Vrablov, Zemplin, spominane Rudohorie a mozno este dalsie, neviem si rychlo spomenut. Lokality maju byt posudene podla ekologickych dopadov vystavby a dalsich faktorov.
Osobne povazujem turbiny v nizinnych, polnohospodarskych oblastiach za spestrenie fadnej krajiny a ak nenarusia existujuce ekotopy, tak ich beriem. Ale 140-metrove monstra, s akymi sa uvazuje v Bielych Karpatoch, ci Rudohori - uz len predstava vydesi.

Svatopluk stepanek

ja sa nazdavam ze take monstra do prirody nepatria. ak by mali byt na hrebeni trestnik / trstenik, tak by to bolo ozajstne zverstvo.
nicenie lesov tazkou technikou tiez nic moc nie je - sinec nad hnustou je odstrasujuci priklad

MatusM

V novom Profite je dvojstranka venovana tejto teme. Clanok sa len klze po povrchu, ale koho to zaujima, nech si prelistuje.

Rujir

Pred nedavnom sa mihla sprava, ze ich chcu stavat v okoli Zemplinskej siravy, ak si dobre spominam. Ale ci vsetky, to vazne netusim. Clanok bol na Aktualne.sk ak by sa niekomu chcelo hladat.

Vladimir50

Vidím, že už dávno sa k tejto téme nikto nevyjadroval tak pridávam článok z agentúry SITA: SEPS, a.s. v súčasnosti pritom eviduje žiadosti o pripojenie k elektrizačnej sústave od investorov veterných elektrární v celkovej výške 2 100 megawattov (MW) inštalovaného výkonu. Neviete niekto, kde všade tie vrtule chcú stavať? Veď 2 100 MW je úctyhodný výkon. Ďalej sa v tom článku uvádza, že žiadne vrtule - ani tie ktoré sú v prevádzke (napríklad v Cerovej) nie sú pripojené k elektrizačnej sústave, takže sa tam točia len tak pre srandu?

Jano
Nuž, lepšie mať naveky v zemi betónovú kocku ako jadrový reaktor... Ale samozrejme nie v chránených a prírodných oblastiach.

-)

Jozef

to jano - k tej demontazi: cele sa to da rozobrat, az na tie betonove kocky v ktorych tie stlpy stoja. su to obrovske kusy betonu, ktore nikto nerozoberie - jediny sposob ako sa ich zbavit je poriadna naloz ktora ich vyhodi do vzduchu a potom to pozbierat. to ale nikto nerobi a aj samotni aktivisti, ktori ventilatory presadzuju, potichu priznavaju ze betonove kocky zostanu po deinstalacii naveky v zemi. v chko, dakujem pekne :-(

Slnko

Ahojte, velmi sa mi paci, ako sedite za pocitacom a pisete o setreni energie. Ruku na srdce, kto naozaj setri kde sa len da? Ak su na danom mieste dobre podmienky pre veternu elektraren, tak to nie je az taky chory napad. Danou bude zmeneny vzhlad krajiny. Ale ze tieto monstra su az tak odpudive, vyvracaju skusenosti napr. zo Skaliteho na Kysuciach, kde sa konaju aj organizovane turisticke akcie SKT ku turbinam... Myslim, ze byt proti vsetkemu je jednoduche, ale ak sam som spotrebitel, tak by som mohol navrhnut aj inu alternativu. Vzhlad krajiny je jedna vec, ale ak by uholna elektraren, ktora je sice v doline a nespati hory sposobila vyschnutie celeho lesa, tak je to takisto narusenie vzhladu krajiny, ci sa mylim?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Daulagiri k článku: Tri Vody Prechádzal som okolo 1.5.2024, oddychoval a skrýval som sa tu pred silným slnkom. Prístrešok je pekný, na spanie len v núdzi, ale pred dažďom by mal ochrániť do …

nová téma