Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma stanovanie, taborenie

Diskusná téma stanovanie, taborenie

Zdravim, mam nejake nejasnosti ohladom (ne)povolenych miest na taborenie a bol by som rad, keby mi to niekto vysvetlil:

Viem, ze v NP sa smie taborit iba na vyhradenych miestach urcenych v navstevnom poriadku.

  1. ako je to s taborenim v CHKO? Existuje pre CHKO tiez nieco ako navstevny poriadok? Ak nie, podla coho sa riadit - podla zakona o lesoch?

  2. v zakone o lesoch je pisane, ze v lese je (okrem ineho) zakazane zakladat ohne a taborit mimo vyznacenych miest. Ako sa tieto miesta vyznacuju?

Zatial to je vsetko, dakujem vopred za odpovede.

Dušan Šrenkel

Pozerám, že sa tu rozbehla zaujímavá diskusia. Zatiaľ som si spanie v stane ako tak obľúbil oproti spaniu pod širákom. Možno len psychologický efekt, že mám strechu nad hlavou. Osobne som ho túto sezónu využil napr. počas nocovania na Ďurkovej, keďže útulňa v letnom období bola plná. A bolo tam ešte asi zo 10 stanov. Podobne aj na Chotárnej (Bachureň) aj na Nižnej Kľakovej. Spoliehať sa dnes na voľné útulne počas letnej sezóny je trochu odvážne, aspoň podľa tohoto roku - aj mimo víkendov. Samozrejme, keď niekomu stačí len spanie pod širákom alebo iné alternatívy, nemám samozrejme nič proti tomu. Zatiaľ ako dlhodobý začiatočník vo viacdňových túrach si vyberám vhodné miesta na prespatie v stane, kde by to nemalo až tak vadiť. Samozrejme sa motivujem aj viacerými z vás :)

Svatopluk Štěpánek

Pavel Forgáč - máte pravdu, so stanom sa netreba vláčiť. Mám to overené praxou: od 1988 do 1997 som bol tvrdý celoročný viacdňový turista ( Poľana, N. Tatry, Veporské v., Stolické v. ), stan som NIKDY nemal. Možno trochu šťastia.

Peter61
Pavel, píš slušne, môže sa chalan uraziť. Namiesto " z komára somára" treba používať " z neexistujúceho problému neriešiteľný". -)))))
Pavel Forgáč

Ivob: nerob z komára somára. Zbytočne sa hlboko zamýšľaš nad niečím, čo sa zrejme ani nikdy nestane. Pripomínaš mi známeho, ktorý strašne riešil turistickú výbavu, keď chcel začať s viacdňovkami. Kým nemal všetko profi veci tak ani nevybehol na kopec. Dnes je síce vybavený ako na PCT, ale noc v lese strávi 1-2x do roka. Tak k čomu to bolo?

Mňa už poľovník zo 3x vymákol na posede, keď som tam nocoval. Keďže osobne beriem tieto stavby ako istý druh "útulne". A nikdy nebol problém ani ma odtiaľ nevyhodil. Samozrejme nedovolil by som si ísť na posed v čase september-december, kedy je najviac intenzívny lov. Potýčku s poľovníkom som mal iba raz v Bielych karpatoch aj to som ho hneď uzemnil, pretože mal podľa zákona posed v zakázanom pásme. Pokiaľ vieš niečo trochu o poľovníckych zákonoch tak s nimi ľahko vypečieš, keďže sami často nejaký ten zákon porušujú. So spaním len tak niekde v lese ešte nikto nikdy problém nemal. A lesnú stráž som za celý život stretol toľkokrát, že to spočítam na jednej ruke. Dnes poľovníctvo zdegradovalo na úroveň, že nie je ani tieňom toho čo bolo voľakedy. Dnes ide väčšina poľovníkov len tam, kde sa dostane aj auto. Najčastejšie na posed s vnadiskom. Takže, pokiaľ si nepostavíš stan niekde pri ceste alebo posede nikto ťa v noci naháňať po lese nebude. Taký hrebeň Vtáčniku je maximálne nevhodný na poľovačku. Zver ide vždy do dolín, kde pri ľuďoch hľadá obživu a nie na hrebeň, kde nič nie je. Takže tam ťa nikto naháňať určite nebude. Prípadne zbehni k partizánskej chate a tam prespi na verande. Nikto ťa odtiaľ vyhadzovať nebude. Pokiaľ sa bojíš, tak prespávaj po chatách, penziónoch, útulniach ale potom sa môžeš prakticky rozlúčiť s nejakými dlhými prechodmi. Osobne som názoru, že u nás a ani v česku žiadny stan nepotrebuješ, Máme dosť prístreškov a kadečoho kde sa dá prespať. A na tých pár nocí, keď nič nenájdeš ti stačí aj malá celta.

A kde by sme dnes boli, keby všetci striktne dodržiavajú všetky zákony? Asi niekde na poli a okopávali krumple s bičom za chrbtom. Prípadne za ostnatým drôtom s 10 000V. Nehovorím, že zákony netreba dodržiavať. Veď bez nich by tu bola anarchia. Ale striktne sa držať každej voloviny, čo si páni hore vymyslia je rovnako scestné ako nedodržiavať ani jeden. Osobne neverím tomu, že existuje človek, ktorý nikdy žiadny zákon neporušil, či už chtiac alebo nechtiac. Plus netreba zabúdať že žijeme v banánistane zvanom Slovenská republika, kde štát ovláda mafia, finančné skupiny a oligarchovia. Takže niektoré zákony sú postavené úplne na hlavu.

Rc

drobne prekrocenie hranice zakona sa zda byt pre vacsinu ludi dnes ok. problem moze nastat vtedy ak sa nieco stane. trebars ta v noci navstivi medved alebo sa dostanes do palebnej zony nejakeho polovnika a nieco sa stane. zvacsa az potom nastanu vyklady zakonov pravnikmi

V.v.l.a.a.d.o.o

Však som jasne 18:44 písal, že nepoznám predpis, ktorý by stanovanie zakazoval. Cez letné víkendy sú v CHKO Malé Karpaty desiatky stanov, ak by to bolo zakázané, nepochybne by to niekto riešil alebo by som zaregistroval nejakú zmienku o zákaze. Stavať rovnitko medzi stanovanie a táborenie je samozrejme nezmysel, táborenie je omnoho širší pojem.

Táboření je souhrn různých činností umožňujících vícedenní pobyt v přírodě spojený s přenocováním, a to obvykle ve stanech (stavění stanů, příprava stravy, hygiena, likvidace odpadků atd.

Peter61

Ej Ľubo, rôčkov pribúda triciatka na krku, čo narobíš.
K veci, teda pokračovanie prášenia prázdnej slamy : ak je pri fleku na bivak aj ohrádka na varič, je to táborenie ? Je v ľavom hornom rohu bivakovacej plochy

Vladimir.

Nie som právnik, ale určite sa právo neriadi wikipédiou. Ak nie je to definované v právnom systéme tak to nie je ani vymáhateľné. Princíp „čo nie je zakázané, je dovolené“ (tvorí tiež základ princípu právneho štátu).
Keďže ani na CHKO o zákaze nevedia, tak čo riešiť. Inak zvernica nie je podľa mňa les, tam by som neliezol.

Ivob

vladimir a vlado, tak este jednu: cs.m.wikipedia.org/…/Táboření

ak mate lepsiu definiciu, sem s nou. bivakovanie=prenocovanie bez stanu ( z hladiska lesneho zakona OK), taborenie=pouzitie stanu (not OK)

a v podstate takmer vsetky clanky k tomuto problemu, ktore som si vyhladal, nakoniec zneguju povolenie stanovat v II. a I. stupni ochrany prave paragrafom 31 lesneho zakona

ja vam to neberiem, bivakujte, stanujte, taborte, kde chcete, v tejto diskusii mi islo o utvrdenie si toho, ci je stanovanie v lese dovolene. nikto z vas prakticky nijak a nicim nepodlozil, ze to dovolene je.

ale uz tu diskusiu asi nikam zmysluplne neposunieme a rad by som to ukoncil v priatelskom duchu, takze, uprimne, dakujem za prispevky a prajem vela zazitkov pri nocovani kdekolvek ;)

Fangorn

Podľa mňa aj to je vystúpenie z komfortnej zóny, proste nič nie je dokonalé a výklad zákonov a pravidiel už vôbec nie. Našťastie je to len teória a v realite v horách to funguje trochu inak, sme len ľudia.
Potom ešte je 1 porekadlo - kto sa bojí, nech nejde do lesa.
To stanovanie asi naozaj nebude pre teba tak dobre ze si stan vrátil

V.v.l.a.a.d.o.o

Nuž, ak by si sa odvolával na zákon alebo aspoň nejakú vyhlášku, to by som chápal. Ale súkromný názor podnikateľa?? Jednoducho si si len našiel jeden názor, ktorý podporil tvoj úmysel vrátiť stan. Nepochybne to takto bude pre teba lepšie.

Vladimir.

Použiť pri výklade zákona definíciu z armyschopu je trošku divné. Beriem, čo nie je striktne zakázané, je dovolené.

Vladimir.

Zaujímavá beseda, používam hamaku tá sa v zákone nespomína, a či to brať ako táborenie? Inak Ivob pohorie Vtáčnik z Handlovej po Veľké Pole je podľa vlastnej skúsenosti len jednodňovka pre bežného turistu. Prípadný problém s ranným nástupom na trasu riešiť ubytovaním v mieste nástupu.

hrebeňovka Vtáčnik

stúpanie 1518 m klesanie 1428 m
vzdialenosť 34.4 km čas 10:00

Ivob

Lubo, chapem, ale nechcem sa opakovat... Co je nelegalne, to nerobim, bodka. Mozes tomu hovorit zbabelost, posratost, ako len chces… Moj dotaz znel jasne, vysvetlenie pojmov. Ak lesny zakon zakazuje “taborenie” a definicia taborenia je (asi najlepsia tu): top-armyshop.sk/magazin-bivak…, znamena to, ze uz spanie pod stanom je taborenie a tym to pre mna hasne. Kupil som novy stan vyslovene na ucely prilezitostneho prespavania v lese, zial legislativu som si predtym nenastudoval dostatocne, resp. niektore clanky (aj tu na hiking.sk) to vysvetlili uplne amatersky a samozrejme v prospech turistov, ale skutocnost je zjavne ina. Mal som uz dost konfliktov s lesnikmi, ked ma stretli v zvernici, viem aki vedia byt niektori neprijemni… Stan som dnes este stihol vratit v lehote, bude mi tymto padom na nic.

V.v.l.a.a.d.o.o

A existuje nejaký predpis, ktorý by zakazoval stanovanie na lesných pozemkoch ( a vlastne kdekoľvek) v 1. a v 2. stupni? Zákon o lesoch zakazuje iba táborenie, zákon o ochrane.. zakazuje aj stanovanie a bivakovanie ale iba od 3. stupňa vyššie.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum