Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Slovinsko, okolie Ljubljany, kam na túry?

Diskusná téma Slovinsko, okolie Ljubljany, kam na túry?

Ahojte, chystám sa v septembri na cca. 2 týždne služobne do Ljubljany a chcel by som spojiť užitočné s príjemným... v Slovinsku som doteraz nikdy nebol, tak by som si chcel dať poradiť od skúsenejších... Zaujíma ma hlavne:

  1. čo turisticky zaujímavého sa dá prejsť resp. aký program by ste mi odporučili na 1 deň, 2 dni, 3 dni?
  2. dajú sa urobiť nejaké zaujímavé výlety aj narýchlo v okolí Ljubljany (ešte neviem koľko budem mať voľného času), sú tam nejaké zaujímavé kopce, alebo má význam ísť len na sever do Julských Álp?
  3. aké informačné zdroje by ste mi odporučili? Dajú sa u nás kúpiť slovinské turistické mapy - ak áno tak kde a aké?
  4. samozrejme privítam aj akékoľvek ďalšie užitočné rady a tipy.

Vopred ďakujem za odpovede!

Eskimo

Ahojte o5,

tak vám obom ešte raz ďakujem za rady, pomohli mi vytvoriť si aspoň aký-taký prehľad. Uvidím, čo sa mi podarí v Slovinsku prejsť (podľa množstva voľného času a podľa priazne alebo nepriazne počasia) a možno tu o tom potom niekedy poreferujem...

Inak aj mne sa medzičasom podarilo vygoogliť nejaké zaujímavé linky, napr. mapa Julských álp je tu travel.valek.net/…/SlovAlps.j… (na tej stránke sú na stiahnutie aj turistické mapy z rôznych iných končín sveta), celkom dobrá je aj stránka slovenia.info$ret , no najviac ma pobavilo, keď som našiel článok o tom, že na vrch Snežnik sa vybral na výlet aj americký veľvyslanec - tak tam sa teda určite musím ísť pozrieť !-) slovenia.usembassy.gov/snezni…

Adushka

to Eskimo:

Dakujem za pochvalu :)

No s jednodnovkami to je tazke, zalezi fakt na tom, ci mas auto, ak ee, tak nestihnes nikdy vyjst poriadne vysoko..(myslim v Julkach alebo v Kamniskach). V okoli LJ su aj mensie kopceky, ale tie zmapovane nemam, kedze som tam bola bez auta. Ono do Bledu sa dostanes za chvilku, odtial dalsia polhodinka na Bohinj, a tam uz by sa dala aj nejaka ta jednodnovka.. pekne je Bohinjske pohorie, su odtial vraj pekne vyhlady na Julky, ale ja som tam nebola. Triglav ti urcite odporucam na dva dni, inak to bude nahanacka. Trasa, ktoru opisuje littleflower je asi najtazsia, lebo stupas strmou severnou stenou hore, ja som sla od Bohinjskeho jazera cez Kocu pri Triglavskych jazerach a pohodicka. Zostupovala som na Rudno polje. Inak co sa tyka ferrat, tak samozrejme si mozes vybrat, ci chces tazku ferratu, alebo len maly zaisteny usek na trase. V tych Kamniskach sa jedna vacsinou o mensie zaistene useky, aspon to vzdy obohati trasu (najtazsi vystup tam je na Jezersku Kocnu, to uz je fakt prava ferrata, cesta same zelezo). Na jeden den sa da vybehnut do spominaneho sedla Vrsic (cesta z LJ uz ale trva dlhsie, lebo obchadzas hory) a tam skusit nieco vybehnut, upozornujem ale, ze prave trasy v okoli sedla Vrsic a Bovca su ferratovy raj, takze ak ferraty moc nemusis, tak chod radsej do oblasti Bohinjskeho jazera. Este ma napadlo, ze pekna jednodnovka moze byt na vrch Storzic 2132m, ten som ja nestihla, je sucastou Kamnisiek, ale jemne mimo hlavny hreben a moze byt z neho dobry vyhlad aj na Kamnisky aj na Julky (dostupnost z mesta Kranj). Inak z LJ chodili ludia radi tiez na vrch Sneznik 1766m, ktory je juzne od LJ, tesne pri slovinsko-chorvatskych hraniciach. Tiez to moze byt dobre.

Mapy mam vydane Turistickym zvazom Slovinska (Planinska zveza Slovenije), mierka 1:50000 a som s nimi spokojna, maju ich v kazdom knihkupectve v LJ a su pri nich aj opisy a obrazky vsetkych chat v danom pohori.

No, pisanie clankov ma sice bavi, ale nie je na to moc cas :) Nejake clanky o Slovinsku mi uz vysli (jeden napr. v istom slovenskom turistickom mesacniku), ale inak sa spolieham na blog a stranky s fotkami a aspon ich popisovanie :)

Littleflower

k vyletom v slovinsku: neviem ci budes mat k dispozicii auto, alebo budes vyuzivat miestnu dopravu. vyhodnejsie je prva alternativa. aspon my sme to tak riesili pred mesiacom. hoci sme boli ubytovani v bohinjskej bistrici, obehali sme znacnu cast slovinska, za ten tyzden, co sme tam boli. raft nejdem opisovat, kedze si ho vylucil. kedze spominas hory, tak jednoznacne triglav. my sme si ho dali na 2 dn, nemali sme sa kam ponahlat, ale da sa aj za den, len to chce kondicku dobru, lebo je to znacne prevysenie. my sme sli napr. z aljazevho domu - chata v doline Vrata (1015m) a na triglav to bolo odtial 1850 m prevysenie. hoci na znacke bolo, ze triglav 6 hodin, je to asi dost nadsadene. ale na lahko, s kondickou si to viem predstavit. my sme spali na triglavskom dome (2515 m) a rano na triglav. potom z neho na chatu trzaska koca a cez sedlo luknja spat k aljazevmu domu. fajny okruh. staci mapu a vybrat si. okrem toho sme sli z kranjskej gory do sedla vrsic (1611 m) a ztade na m.mojstrovku (2332m) severnou cestou. ak mas rad zaistene cesty, tak na tejto si prides na svoje. toto odporucam ist na lahko, lebo sa stupa cca 450m kolmo len po zelezach..
ak mas rad jaskyne, odporucam kriznu jamu, ziadna klasika ako u nas. daju ti overal , prilbu, cizmy a sup ho do clna a prejdes 13 jazier. cele to trva 4 hodiny. ôen sa treba objednat, na nete najdes kontakt. z tej kultury: pri brde je titovo letne sidlo. celkom fajn zahrady, jazierka, taky relax na oddychnutie. len sa mi zda, ze teraz tam nieco slovinci dorabaju, lebo tam bude nejako stretko v ramci EU. z map: ja som kupoval na slovensku zo shocartu 1:50 000, ale neodporucam, lepsie nejaku 1:25 000 asi najlepsie niekde v slovinsku. pekny pobyt

Eskimo

Ahoj Adushka, vďaka za rýchlu a fundovanú odpoveď! Pozrel som si tvoj blog - zatiaľ zbežne, neskôr si ho preklikám podrobnejšie, ale už teraz môžem pochváliť veľmi pekné foto!

Vďaka za tipy, ale možno by som mal upresniť ako som to vlastne myslel. Takže - ja som "suchozemská krysa", a teda rafting nie je nič pre mňa. Kultúru mám síce rád a rád si aj pochodím po pamiatkach, ale pokiaľ praje počasie, tak radšej obujem vibramy a hor sa nahor. Na druhej strane som skôr chodec ako lezec, takže ferraty nevyhľadávam - pokiaľ sa im nedá vyhnúť alebo pokiaľ je cesta cez ne oveľa zaujímavejšia, preleziem ich, ale pokiaľ sa napr. dá dostať na nejaký 2900m štít aj pekne po chodníčku, idem tade...

Pýtal som sa na 1 až 3-dňové výlety, lebo si nemyslím, že sa mi podarí z LJ uvoľniť na dlhšie než na 3 dni, dokonca je možné, že sa budem musieť obmedziť len na 1-dňovky. Preto by som rád vedel, či sa také výlety dajú podniknúť z LJ. Uvediem prototyp s použitím slovenských reálií: skoro ráno sadnem v KE na vlak, o 8-ej som na Štrbskom Plese, vyleziem si na Rysy alebo na Kôprovský štít a späť, alebo si prejdem po magistrále na Hrebienok, po výlete večer sadnem na vlak a okolo 21-22:00 som naspäť v KE. Dá sa takéto niečo urobiť v Slovinsku, keď si za KE dosadím LJ a za Rysy napr. Triglav alebo nejaký iný štít? Resp. ak sa to nedá, sú priamo pri LJ nejaké kopčeky, ktoré by sa dali pochodiť? (niečo ako Malé Karpaty pri BA, alebo Kremnické vrchy, Veľká Fatra a Nízke Tatry pri BB, Slovenský raj pri SN alebo Volovské vrchy pri KE?)

Inak nejaké nemecké mapy Julských Álp som našiel v tomto web-obchode knihy.skrz.sk/…/julische-alpe… ale tie by mi nestačili do odchodu doručiť, takže by som bol veľmi rád keby som našiel nejaký kamenný obchod, kde sa dajú kúpiť...

P.S. Keď máš takéto bohaté slovinské skúsenosti, možno by si o tom mohla napísať niečo aj tuto na HIKING.SK - hm?

P.P.S. A vopred vďaka za odpoveď!

Adushka

A este ma napadlo, ze tam pojdes v septembri, to pomaly zacne zber vina a Slovinci maju paradne vinarske oblasti, takze aj to moze byt tip na vylet :) (odporucam oblast JZ od LJ, okolie Novej Gorice a tiez dobre cervene vino v Kopri a okoli..

Adushka

Ahoj, ja som zila pol roka v Ljubljani, vyzitia je na milu premilu, kedze Slovinsko je celkovo malicke. V prvom rade ako info zdroj doporucim moj blog - archiv september 2005 - januar 2006 a na hory fotky a tip na tury na adushka.rajce.net z leta 2006, kde som za dva tyzdne presla cast Kamnickych a Julskych Alp.

A teraz nejake konkretne tipy: na jeden den: rafting na Soci - v LJ je kopec cestoviek, s ktorymi nie je problem mat jednodnovy vylet, mestecko Skofja Loka - tretie najstarsie v Slovinsku, 30 km, od LJ, jaskyne - Skocjanske su lepsie a krajsie nez Postojna, jeden den sa da zabit vyletom k moru - Koper, Piran, samotnu LJ mas tiez tak na jeden den. Zalezi, co preferujes, ci kulturu, alebo hory..

Na dva dni je v pohode vylet do Mariboru, alebo uz mozes skusit rozne vyslapy.. Triglav sa da napr. v pohode stihnut za dva dni tam aj spat, zalezi na trase, ktoru si vyberies (najlahsia a asi aj najkratsia ide z Rudno polje). Urcite odporucam Kamnicke Alpy - su podobne Julskym, ale je v nich ovela menej ludi a narocnost zrovnatelna, tiez dost ferrat, takmer na kazdom chodniku aspon kusok. V Kamnickych je aj vraj najkrajsia (mne sa pacila :) dolina v Slovinsku - Logarska dolina. V Julkach taka klasika - super je Bohinjske jazero (podla mna este krajsie nez Bled), pekne mestecko je Kranjska Gora, odvsadial mas nespocetne mnozstvo tur..

Mapy som kupovala priamo v Slovinsku, su dost drahe, ale ja som vtedy nemala inu moznost..

Ak mas nejake otazky, kludne napis.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum