Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Čergov - Miznúca divočina

Marcel.c

Zdravy strom priemeru 50-60 cm je dnes uz pomaly raritou a urcite sa nestiepkuje, lebo je daleko vynosnejsie a jednoduchsie ho z lesa vytiahnut a predat na pilu (alebo zial vyviezt do zahranicia ako gulatinu).
Ak sa stiepkuju take velke priemery, je to napadnute drevo, ktore je na konstrukcne ucely nepouzitelne.
Co sa tyka vyhrevnosti ihlicnanov, daleko najvyhrevnejsie su hrube konare, su vyhrevnejsie ako drevo zo samotneho kmena.
Stiepkovanie odpadu po tazbe je urcite vhodnejsie ako upalovanie v lese - eliminuje sa nebezpecie poziaru a tiez sa ohnom nedevastuje podrast a drobne zivocichy.

Peter61

A co tak spracovanie na rezivo ? majitelia malych pil placu, ze im lesnici nedodavaju dost suroviny ( ale to fakt netusim, o ake regiony ide)

.ph

Ak to stiepkuju, tak im to asi vynasa. Pisem iba co som videl a to som videl vo viacerych pohoriech na vychode. Tu je clanok z pred 4 rokov (herman.blog.sme.sk/…/Plynovej… ktore som videl stiepkovat bolo vacsie ako je to na fotografiach v clanku.

Tecumseh

Hmm,50-60 cm ,to sa mi nezdá ,veď keď to predajú za palivové drevo tak sa to musí viac oplatiť a pri menšej námahe či ?

.ph

Stiepka sa casto robi uz rovno v lese. Napriklad v Levocskych vrchoch je na velkej ploche gulatina, stiepkovac a haldy stiepky. Stromy maju casto priemer 50-60 cm. Do mesta sa potom vozi uz iba stiepka.

.ph

Peter - mnoho ludi si mysli, ze stiepka je z odpadoveho dreva (z konarov) co ostalo po tazbe, ale to je omyl. Keby spalovne fungovali iba na odpadovom dreve, tak by ludia v Bardejove a ostatnych mestach na Slovensku uz davno pomrzli. Odpadove drevo na vyrobu energie nestaci, rychlorastuce dreviny na vyrobu tzv. bioenergie sa na Slovensku nepestuju. A ak by sa aj pestovali, tak by to nestacilo na pokrytie dopytu. Realita je taka, ze sa stiepkuju cele stromy a to nielen v Bardejove, ktory berie drevo z Cergova.

Vlado 2

Čo je to odpadové drevo? No možno sa mýlim, ale drevo na skládke pri kotolni nevyzerá na také, ktoré by sa za iných okolností spaľovalo v lese...

Peter61

Vlado 2 - ad biomesa v BJ : stiepka sa vyraba z odpadoveho dreva, takze ako lesnicky liak si myslim, ze ak sa podla lesnikov ma odstranit z lesa, tak je lepsi odvoz, ako spalovanie na mieste ( vid poziare, ale tie sme tusim na Cergove este nemali)

Vlado 2

Ináč ohľadom tej ťažby, mesto Bardejov zrušilo všetky plynové kotolne a nahradilo ich centrálnou kotolňou na drevnú hmotu...
Takže ak k tomu prirátame neutešenú ekonomickú situáciu v regióne, spolu s chamtivosťou niektorých urbárnikov nie je žiaden predpoklad aby ťažba klesla.
Práve Čergov je pohorie, kde je potrebné objektívne oceniť pôsobenie LZ VLK.
( na rozdiel od Tatier... )

.ph

Karol, tak to bol nejaky tvoj dvojnik so zaujmom o GPS.

JaroB

Klobúk dole, pred takouto aktivitou!

KarolM

Ad .ph:
Na čergovskej chate sme sa stretnúť mohli, ale GPS prístroj nemám. Inak s Emilom Grobauerom som sa stretol na šachovom turnaji v Košiciach v roku 1975 - mám pocit, že to bol budúci autor čergovského filmu : )

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov