Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Baranie sedlo: otvoriť, či neotvoriť?

ELBe

Rado:
Tiež mi napadlo, že keď niekoho práca baví...

Skoro ako vtip s tým gynekológom:-)

Rado Gadoczi

To je inspirativna myslienka na vytvorenie rekordu vyliezt a zliest na Gerlach za 24 hodin co najviac krat :-)) hmmmmm

Peter61

lubo, samozrejme ze ano, ale DAKEDY DAVNEJSIE ten 2. ( vraj aj 3.) vystup sa robieval castejsie tak, ze 2.varka cakala pri Bat.plese alebo pod Bat.probou.
Na realizaciu takeho dvojvystupu treba samozrejme o.i. aj stabilne pocko.

Lubo

Peter61: Su experti, ktori to robia tak, ze pri Batizovskom sa rozlucia a prebehnu magistralou na Sliezsky dom a beru druhu skupinu.

Peter61

pocuvaj kompilujemnezmysly286, kolkokrat si videl HV UIAGM ist 2x za den Gerlach ? bol som za posledne 2 roky zo 4-5 raz normalkou, v zostupe doel Batiz.zl.som nevidel vystupovat ani jedneho UIAGM, iba vselijakych solistov s plaickami bez prilby a pod.

Honza286

Salatin: Bezpečné to asi moc nebude, ale money first:( Vydělat si 500 euro za den, to za snížení bezpečnosti někoho, koho daný HV nezná a patrně už v životě neuvidí, pro daného HV jistě stojí za to. Ad útulny v ZT: Ony se nemusí ani budovat útulny, stačí nadefinovat pár míst na hřebeni, kde lze legálně přespat jednu noc (stejně to tak všichni dělají i nyní). Napadá mě např. Brestová, Baníkovské sedlo, Jamnické plesa a 1 lokalita na hřebeni mezi Volovcem a Pyšným sedlem (tam je těch teoreticky možných míst dost k převážně holnatému terénu.

Salatin

Zopár mojich postrehov,čisto len fakty,bez emócií,k niektorým tu spomínaným témam:
1.Útulne v ZT:Pred pár rokmi existoval projekt na vybudovanie útulní určených na prechod hrebeňom Západných Tatier.Bohužiaľ,po smrti hlavného iniciátora,p.M.projekt upadol do zabudnutia.Hlavným dôvodom proti vybudovaniu útulní sme my sami turisti.Kvôli bordelu,ktorý nechávame na iných neobhospodarovaných útulniach.Je to smutné,ale je to tak...
2.Gerlach:ochranári nemajú NIČ proti vyznačeniu Gerlachu.Proti sú HV a HZS (keďže mnohí sú zároveň HV).Niektorí,mediálne známi HV dokážu vystúpiť na Gerlach aj 2x za deň(???) a preto sú logicky proti jeho vyznačeniu.Je vari bezpečné ísť s takýmto HV?
Nerád prispievam do internetových diskusií,ale nedalo mi.skôr,ako ma niekto zatratí pod čiernu zem by som rád zdôraznil,že horeuvedené info sú priamo z "kuchyne",čiže žiadne počul som,čítal som,kamarátov kamarát povedal atď.Aj Váš názor bez emócií a invektív,čisto len fakty,prispeje k vysokej úrovni hikingu.Ďakujem.

Peto.z.bb

Cez vikend vo VT som vyspovedal snad vsetkych "checkpointistov" na memoriali Juzeka Psotku (clenovia dobrovolnej HZS VT) a viacerych, podla charakteristickeho prizvuku prevazne miestnych horolezcov na chatach ci pred nimi. A az ma prekvapila 100%na zhoda nazorov na Baranie sedlo: aj vyznacit, aj "viac zeleza", vsetci podla kreda "nech je to priechodne pre beznych turistov a urobi sa maximum pre to aby tam nikdy nebol ani mensi uraz". Podla asi 2/3 "respondentov" :) toto bude prva a mozno aj jedina z planovanych zmien a investicii, ale samozrejme treba zit v podmienkach SR = potrva 3-5 rokov kym sa rozhodne a mozno az rovnako dlho kym sa to zrealizuje a otvori. Len zdielam co som si vypocul, bez recyklacie vlastneho nazoru.

Inac mi najma ludia z dobrovolnej HZS, ale aj miestni horolezci, objasnili mnoho pre mna az neuveritelnych veci zo zivota "Klubu horskych vodcov" a "partie okolo Gantnerovej". Toto by tu ale bolo off topic, zatial si to este utriedim v hlave (viacero tvrdeni mi pride az neuveritelnych), potom prekecneme snad pod novymi redakcnymi clankami k tymto dvom temam ktorymi zda sa velmi intenzivne zije mesto VT.

Peter61

@ 12.X.12 09:42 Ivan Žila :

Palec hore !
P.Kalenský, I-VhT

Sanco

som sa neskutočne pobavil, ako sledujem túto diskusiu :-) ... však hory vždy boli a dúfam, že aj ostanú SLOBODA, tak zahoďte zbrane a nechajte ľudí žiť, každému ako to jemu vyhovuje .... či k tomu potrebuje reťaze, horského vodcu, alebo si vystačí sám ... no ak príkazom, zákazom, však to je tiež každého osobná voľba ...

MichaelS

Ferrata ne...raději lanovka a výtah a eskalátor...proboha co je to za mánii všude rvát do skal to železo?

Jinak co se úrazů týče, tak ty už proboha neřešit. Každý svého štěstí strůjcem, a každý by měl vědět na co má a na co ne. Zařvat se dá kdekoli. Buď je to opravdu smůla a osud a prostě to k lezení patří ... kdo toto neakceptuje, ať se jde projít na Říp ... nebo obyčejná lidská blbost, a potom, smolík. Nakonec, lidí je dost ... místy až moc:-).

Honza286

Pokud by se Gerlach udělal jako ferrata s patřičným zabezpečením, tak úrazů na něm jistě nepřibude, ba naopak. Jen ubude kšeftu pro většinu HV, ač se snaží tvrdit opak...

MichaelS

Debata o ceně je TEĎ zcela nesmyslná ... a chtělo by se napsat něco horšího:-). A nebude to jiné, dokud tu nebude existovat LEGÁLNÍ možnost si pro každou trasu zvolit variantu s HV nebo bez něj. Dnes je prostě očividné, že HV mají svým způsobem monopol, a to se v ceně odráží. Bylo, jest a bude, vždy a ve všem.

Ivan Žila

To Honza: Ale uz naozaj koncim :) Ja nemusim nic. A uz vobec nie argumentovat proti spristupneniu Gerlachu. Nech sa paci, je mi to jedno. O par riadkov nizsie to vysvetlujem. 99 percent mojej klientely tam nepojde ani keby tam bola ferata a dopravne znacky. Paradoxne, ked sa to otvori, urazovost dramaticky stupne a vodcovia budu este ziadanejsi,uvidis. Ako mozes porovnavat ferratu na Marmoske s Gerlachom? Ide na ferrate na Marmosku vodca povedzme s 5 klientami naviazany na kratkom lane? Zvacsa nie, vsak? Ci je tazsia? Opytaj sa ma zajtra vecer, idem na Gerlach, ktory je teraz v "paradnych" podmienkach. Poviem ti, co je tazsie... Adios, pekny den a vikend.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum