Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Cez Slavošovský a Koprášsky tunel

Diskusná téma K článku: Cez Slavošovský a Koprášsky tunel

Už tretíkrát sa tohto roku v rámci mojich tretích cyklotúlačiek po Slovensku ocitám v Revúcej. Je 24. 8. 2012 a po včerajšom voľnom (necyklistickom) dni je opäť načase zažiť niečo, čo som ešte nezažil. Už tradične – ako to býva zvykom, keď som na takýchto potulkách, slnko nemilosrdne pečie. Preto nápad ponoriť sa do tmy 2,4 kilometra dlhého Slavošovského tunela na nedostavanej železničnej trati mi dnes pripadá ako najlepšie riešenie.

Salinaja

My sme s malým krpcom (synom) absolvovali len ten kratší tunel, keďže sme zatiaľ nenašli odvahu na ten dlhý. Aj to bol pre nás zážitok. Keď sme tam išli, ani ma nenapadlo, že by sme mohli mať takéto zážitky s "pigmentovanými". Kraj je to nádherný. Na tomto výlete sme stretli len baču zo salaša a 2 kultivovaných a zhovorčivých Slovákov (ako pomenoval autor "bielych"). Takže na absolvovanie Slavošovského tunela si berieme zopár chlapov navyše ... pre istotu. Článok je to vynikajúci, ale to už tu bolo napísané mnohokrát.

Daulagiri

Parádny článok, parádne zážitky :-)
Chystám sa sem už dlho a som rád že si mi to pripomenul. Vidím že je to tam slušne porobené. Takže dík za prínosné info.

Meky

Predminulú nedeľu sme po ceste z Hrebienka stretali nevídané množstvo sánkovačkychtivých "Hnedoslovákov" a v električkách bola cítiť aróma zhoreného dreva.God Save The Hohe Tatra!

Boro

Môj kamarát mal veľmi zaujímavú skúsenosť s cigánskou osadou v Zborove. vyviazol bez straty kvetinky, zato však zo stratou ilúzií.

Dazudazu

bol som tam pred pár rokmi, ešte bez úprav a dvaja spoluobčania nemohli pochopiť, že nefajčím a nemám cigarety ... našťastie to vzali s humorom, keď som im vysvetlil, že ja len pijem ... ale aj tak to nebolo príjemné ... inak mňa inšpiroval k návšteve tento link cestovatel.cz/…/opustenymi-tu…

Peter Miler

Jantaara, netreba sa plašiť - bol to fakt blbý deň, takže kľudne tam choď a neboj :-))
Axel, tie priečne ryhy som v návale obrovského nadšenia a eufórie ani nevnímal :-)) A tá chudoba v Slavošovciach, to je strašne smutné... Prečo dočerta musia byť tie najkrajšie zákutia (s veľkým potenciálom)našej nádhernej vlasti najbiednejšie??? Treba už konečne tento systém nakopať do riti - je najvyšší čas...

Axel

Tak ono su dve skupiny osad:
v jednej vidia cudzinca radi, lebo decka mozu zobrat o sladkosti a ti stari su stara skola a nejaky clovek motajuci sa po ulici nie je dovodom ani na odtiahnutie zavesu na okne (Letanovsky mlyn).
V tej druhej casti sa vyskytuju arogantne jedince rodu homo sapiens, pre ktore ste len vitanym spestrenim medzi mlatenim zeny, deciek a psa. Lebo kopnut si do gadza sa v tych odlahlejsich osadach nezadari kazdy den.
Inak k clanku: pekny trip, len si sa mal v jednom pripade pustit hore cez sedlo. Nech vies porovnat :-D
PS: ako sa ide bicyklom cez tie priecne odvodnovacie ryhy? Ked som tam bol peso, zamietol som bicykel ako pohodlne prevazadlo, lebo by ma na tych 2km vytriaslo
PS2: starosta Slavosoviec sa naozaj snazi, tunel berie ako atrakciu, ktora do obce prinesie aspon tych par drobnych pre krcmara za to pivko co si si tam dal. Ale co poznam ludi narodenych v Slavosovciach, uz tiez zlomili nad rodnym krajom palicu. Ze krasny, ale chudobny a najme sa tam velmi skoro stmieva... Bohuzial, gemer je taky.

Jantaara

"Nekompromisne sa však rútim ďalej, až sa neprispôsobiví bleskom prispôsobujú vzniknutej situácii a uskakujú do strán. Je mi jasné, že Kopráš je už blízko." .........:-)))

Ďalší skvelý článok a mám chuť to ísť pozrieť, len tými cigáňmi si ma vyplašil. Ja som bola polapkaná až za ušami aj v Slov. raji, keď sme v nevedomosti šli na zamrznutý Hornád ku Letanovskému mlynu autom popri Letanovskej osade. Zistili sme, že sa trepeme lesnou zasneženou cestou bohviekam. Ale tí boli mierumilovní. No reťaze z kolies sme pri návrate aj tak skladali radšej až 200 metrov za dedinou a tých 200 metrov sme šli po čistom asfalte :-)

FunTTomas

Tunely a viadukt pri Magnezitovciach (Mníšany, Kopráš) sú označené "hneďou" smerovou tabuľou pri magnezitovom závode medzi Revúcou a Jelšavou mapy.hiking.sk/?x=20.21648… na hlavnej ceste. Avšak označenie v samotných Mníšanoch je už horšie. Osobne som tam nemal problémy so spoluobčanmi. Raz sme boli celý autobus v Mníšanoch, bez problémov. Jedine slabšie povahy sa môžu zľaknúť salaša a jeho psích obyvateľov, ktorý leží hneď pod Mníšanským viaduktom.

Do tunela pod Dielikom by som veľmi neliezol. Po prvé je silno zablatený, tak s tým treba počítať a po druhé v zaplavenej časti tunela je výrazne opadaný/rozdrobený kamenný obklad tunela, čo sa prejavuje rokmi bez údržby i vplyvom vodnej erózie. Plus sme tam stretli splašeného malého diviaka, ale našťastie len jeho.

Peter Miler

Rozhodne som tým nechcel nikoho vydesiť, či odradiť - spomenul som to aj v závere - mal som blbý deň a ja keď mám blbý deň, tak je turbo blbý. Ja som zase, na rozdiel od množstva turistov, až na jeden vážny prípad nemal problémy v Slov. raji za celé tie dlhé roky. Ono si ma to ale vždy nájde na Gemeri, či v PP. Zvyknem byť magnet na také situácie. Takže JIKU 3 rozhodne by som sa nebál vziať tam \"přítelkyni\"-môj ujo z Revúcej tam bol aj s turistami viac krát a nič podobné nezažili, len ma na to upozornil a ono to proste \"vyšlo\" :-))

Lukas

No trochu ma situácie popisované v článku zaskočili. O 2 týždne neskôr sme išli zo Slavošoviec do Mníšan a stretli sme len pár deciek, ktoré si nás nevšímali. V 2009 som sa tam motal sám a nejakých neprispôsobivých som si nevšimol.
Každopádne tieto miesta za návštevu stoja, ale asi bude lepšie sa vyhnúť Koprášu.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum